ORGANITZACIÓ MUNIDAL DEL COMERÇ | 02/08/2004  Ruralcat

L¿acord de l¿OMC no afecta les ajudes i el pressupost agrícola de la UE

Els representants europeus a les negociacions de l¿Organització Mundial del Comerç han assegurat que l¿acord assolit el passat dissabte no té efectes immediats en el pressupost agrícola de la Unió Europea, ja fixat fins l¿any 2013.

Pascal Lamy, Comissari Europeu de Comerç

Mediateca CE

Segons la Comissió Europea, la darrera reforma de la PAC permet assumir la reducció de les subvencions pactada a la ronda Doha, ja que deslliga la major part de les subvencions de la quantitat produïda per tal de disminuir les distorsions comercials.
Aquest acord, que marcarà les pautes generals que haurà de seguir la liberalització del comerç mundial els propers anys, compromet a la UE a eliminar les subvencions a les exportacions agrícoles i imposa als Estats Units limitacions estrictes als crèdits a l¿exportació.
L¿acord també permet l¿augment de vendes al primer món de productes procedents de països en desenvolupament, sobretot agrícoles, i marca un determinat nombre de productes ¿sensibles¿ per a tots els països signants, que podran protegir-los amb aranzels més elevats que la mitjana aplicada a altres productes.
Un acord satisfactori per a tothom
Sembla que l¿acord de la ronda Doha ha deixat satisfets a tots els interlocutors. Celso Amorim, ministre d¿Afers Exteriors del Brasil, considera que al text ¿hi ha clarament indicat el final de les subvencions agrícoles. Des del moment en què parla d¿acabar amb les ajudes a l¿exportació, queda clar que el procés de la desaparició dels suports interns també ha començat¿.
Segons el comissari europeu d¿Agricultura Franz Fischler, l¿acord impulsarà ¿l¿economia mundial, el comerç agrícola i les oportunitats per als països més pobres¿, sense qüestionar la política agrària europea. Fischler també creu que els agricultors comunitaris tindran una ¿perspectiva clara¿ del futur i que es millorarà l¿accés als mercats dels països en desenvolupament i es reduirà la competència deslleial.
Consolidació de l¿acord
A partir d¿ara, els 147 països que integren l¿OMC han d¿iniciar les negociacions per concretar els compromisos assolits, pel que ja s¿ha convocat una nova cimera a Hong Kong a finals del 2005. Així doncs, els terminis per a l¿eliminació de subvencions i crèdits a l¿exportació encara no estan fixats.
Pascal Lamy, comissari europeu de Comerç, ha afirmat que ¿només hem recorregut la meitat del camí, ara necessitem concloure ràpidament aquesta ronda i dur bones notícies a una economia mundial que necessita estímuls¿.

Informació relacionada