DIES 2 I 3 DE JUNY | 01/06/2010  Eurovacum/RuralCat

Eurovacum arriba a la seva cinquena edició

Avui comença a Vic la 5a edició del Congrés Internacional Eurovacum, el congrés internacional de bestiar boví nascut de la voluntat d'impulsar el sector vacum en el conjunt del territori i consolidar un espai de reflexió i debat entre els principals agents implicats. Enguany, el congrés tindrà com a eixos programaris el vacum de carn i de llet. Dins d'aquest marc, es tractaran quatre grans àrees d'interès per als professionals de la ramaderia vacuna: consum, salut i societat, legislació i mercat, i producció.

eurovacum060110cont

Cartell del Congrés Internacional Eurovacum. Font: Vicfires.

 

Primera jornada del congrés

Oriol Urgell, assessor tècnic i enginyer, serà l'encarregat d'iniciar el programa d'avui, amb una ponència eminentment pràctica adreçada a aquells professionals que vulguin engegar un projecte de venda directa i/o transformació de la llet.
 
A la tarda, Philippe Chotteau, reconegut economista especialitzat en agricultura i producció animal, durà a terme una sessió magistral sobre les tendències dels mercats globals de la carn i la llet i les seves perspectives i oportunitats ens els propers anys, i Christian Manauthon, productor francès, parlarà sobre les estratègies del país veí per implementar una política làctia eficient en el si de la Unió Europea.
 
La jornada acabarà amb la sessió compartida entre Divina Alsinet, directora general de l'Institut Català de Crèdit Agrari i Tomàs Moreta, subdirector general i director d'Àrea Financera de Caixa Manlleu. La ponència abordarà les polítiques i programes de finançament d'ambdues entitats.
 

Segona jornada del congrés

El dijous, 3 de juny, la sòcia directora de l'empresa consultora especialitzada en empreses de gran consum Paul&Valente, Elena Donate, donarà la seva visió més crítica de la implantació de les marques blanques i dels seus efectes, tant pel que fa al sector com pel que fa al consumidor final. Amb el veterinari Oriol Franquesa s'establiran les pautes i eines per reduir al màxim el risc de residus en llet del tanc i Marco di Pietro, Doctor en Veterinària i cofundador del Consell de la Mastitis d'Itàlia, exposarà l'experiència italiana pel que fa al maneig del període d'assecat en vaques d'alta producció. Àlex Bach, veterinari i Doctor en Producció Animal, serà el ponent que tancarà la segona i darrera matinal amb la importància de tenir una bona estratègia nutricional i de maneig per tal d'optimitzar la rendibilitat de les explotacions ramaderes.
 
A la tarda, tindrà lloc una sessió cara a cara amb sis professionals del sector: Josep Lluís Alluè, representant a la Federació Espanyola d'Empresaris Productors de Llet; Javier López, representant l'Associació Espanyola de Productors de Vacum de Carn; Eduard Torres, per part del Departament d'Agricultura, Ramaderia i Acció Rural de la Generalitat de Catalunya; Agustí Prat, representant de la Confederació d'Associacions de Frisona Espanyola i dels Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya; Josep Ribas, representant a l'Associació Agrària de Joves Agricultors a Catalunya, i Marc Piera, veterinari i soci del Centre Veterinari Tona, exposaran des de sis punts de vista diferents com veuen i voldrien veure el sector. Moderada pel periodista Juan Quintana del programa "Agropecuaria la trilla" de Punto Radio promet ésser la sessió més participativa i de la que s'espera extreure'n interessants conclusions per planificar un futur millor per al sector del boví de carn, de llet i el seu entorn.
 

Premis Vaca d'Or

Com en els darrers tres anys, l'Eurovacum ha estat escollit com a seu per al lliurament dels Premis Vaca d'Or, organitzats per la Federació d'Associacions de Frisó Català (FEFRIC). En aquest sentit, es vol premiar a les cinc primeres explotacions segons l'índex de producció elaborat per la FEFRIC, a les cinc primeres explotacions segons l'Índex Genètic ICO elaborat per la CONAFE (Confederación Nacional de Frisona Española) i a les cinc primeres explotacions segons la classificació per morfologia. L'entrega dels guardons tindrà lloc avui a les 12.00.
 

Lloc de celebració

Auditori Marià Vila d'Abadal (Edifici El Sucre de Vic)
 

Tipus d'entrada

Acreditacions:
- Inscripció Global, 2 i 3 de juny: 90 euros
- Inscripció d'1 dia: 50 euros
Sopar gastronòmic, 2 de juny: 50 euros (reserva prèvia)
 
El Congrés Eurovacum està organitzat per l'Ajuntament de Vic, a través de l'Institut Municipal de Promoció i Economia de Vic, Caixa Manlleu, la delegació de la Cambra de Comerç de Barcelona a Osona i el Departament d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural de la Generalitat de Catalunya.