BIOTECNOLOGIA | 13/07/2004  Ruralcat

La Societat Espanyola de Biotecnologia presenta el quadern divulgatiu "Biotecnologia i Medi ambient"

La biodiversitat, l¿eliminació de contaminants, els OGM¿s i el medi ambient, són algunes de les problemàtiques mediambientals a les quals dóna resposta la quarta entrega d¿aquesta publicació de la sèrie "Biotecnologia en poques paraules", coordinada per la Societat Espanyola de Biotecnologia amb la col·laboració de la Fundació Antama.

Portada del quadern

Font: Fundació Antama

En aquesta publicació han participat 23 experts en Biotecnologia procedents d'universitats i centres públics d'investigació, i pretén fer arribar al públic no especialitzat les línies mestres d'aquesta nova tecnologia. Fins la data s'han publicat tres quaderns divulgatius de la sèrie: Plantes transgèniques, Biotecnologia i salut, i Biotecnologia i aliments. "És fonamental alfabetitzar científicament a la societat espanyola, i iniciatives com el quadern divulgatiu són la millor manera d'aconseguir-lo. Perquè no cal oblidar que la ciència també és cultura", va comentar Salvador Ordóñez, secretari d'Estat d'Universitats i Investigació, durant la presentació del quadern al Centre Superior d¿Investigacions Científiques (CSIC). La ciència a l'abast del consumidor
Per elaborar la publicació es va crear un comitè editorial per identificar les inquietuts més comunes que tenen els consumidors entorn del tema del medi ambient. Després es van traduir en forma de preguntes i es van enviar als 23 experts en aquesta matèria. Finalment, el comitè va donar un format comú amb un llenguatge divulgatiu als textos. El professor d'investigació del CSIC, Fernando Rojo, va ressaltar que "una de les característiques més interessants d'aquest quadern és que les seves explicacions no volen convèncer a ningú de res. Deixen que el lector prengui les seves pròpies decisions". Tot seguit va fer un repàs a les aplicacions més interessants de la Biotecnologia aplicada al medi ambient, com la depuració d'aigües residuals i la descontaminació de sòls, posant com exemple la catàstrofe del Prestige. A més d'Ordóñez i Rojo també van participar en l'acte de presentació el Dr. José Luis García, sotsdirector general de Programació, Seguiment i Documentació Científica del CSIC, vicepresident de la SEBIOT i coordinador del quadern, i el Dr. Ignacio Casal, director del Departament de Biotecnologia del Centre Nacional d'Investigacions Oncològiques (CNIO). Properament es podrà descarregar en format PDF la nova publicació des del web de la Sebiot.