CONTROL DE SANITAT | 06/07/2004  Ruralcat

Sanitat i Agricultura inicien un programa de control de la salmonel·la

Els Ministeris de Sanitat i Agricultura han activat un programa de control de salmonel·la en ous i ovoproductes per disminuir la incidència i prevalença d'aquesta infecció alimentària que el passat any va provocar 10 defuncions i 635 hospitalitzacions.

Aquestes dades han estat facilitades per les ministres d'Agricultura i Sanitat, Elena Espinosa i Elena Salgado, al presentar en roda de premsa conjunta el citat programa i aconsellar als consumidors que extremin les precaucions de manipulació i higiene de l'ou i els seus derivats.
Els consells bàsics per al consumidor es resumeixen en no menjar ou cru, rentar-lo just abans de cuinar-lo, anar amb compte amb la data de caducitat - impresa en la closca ¿ consumir immediatament salses cuinades amb aquest producte com la maionesa i rentar-se molt les mans.
A més a més, amb el programa el Govern vol garantir que tots els aliments que arriben al consumidor siguin segurs i de qualitat a través d'un control exhaustiu de tota la cadena de producció. Per això s'ha procedit a registrar totes la granges avícoles.
El Programa pretén en definitiva la millora dels sistemes de detecció, comunicació i intercanvi d'informació relativa a les salmonel·losi d'origen alimentari, així com la potenciació del control, seguiment i gestió dels casos de presència de salmonel·la en avicultura, ous i ovoproductes, intensificant mostratge, anàlisi i mesures de prevenció i administratives.
En els últims quatre anys amb dades consolidades (1998-2001), dels 3.818 brots d'intoxicació alimentària notificats a Espanya, el 38% (1.469) estaven relacionats amb el consum d'ous i derivats, i el 85,5% dels mateixos es van associar a salmonel·la. Així doncs, en aquest període de temps el 32,9% del total de brots alimentaris van correspondre a salmonel·la.
No obstant i segons va destacar la ministra de Sanitat, els casos de salmonel·losi han disminuït any rera any i els índexs de brots són molt similars als que es registren a la resta de la Unió Europea.
Malgrat tot, la salmonel·losi està considerada una de les infeccions alimentàries de major importància a nivell mundial i els aliments implicats de forma més freqüent en aquesta infecció solen ser ous crus (maioneses, clara batuda, sopes o llet amb rovell) o poc cuinats, aus mal cuites i aliments cuinats que es mantenen a temperatura ambient (sense refrigerar) durant un temps més o menys llarg.
Responsabilitat del consumidor final
Per això, és més freqüent en els mesos amb temperatures més elevades i en aquest sentit, és fonamental el paper del consumidor a l'hora de manipular, preparar i conservar aliments que continguin ou per disminuir el nombre de brots de salmonel·la.
La salmonel·losi associada al consum d'ous i ovoproductes suposa un problema important ja que l'ou i els seus derivats constitueixen en el nostre país un producte de primera línia en la cistella de la compra.
Segons va explicar la ministra d'Agricultura, el sector de producció d'ous i ovoproductes ha experimentat a Espanya un significatiu creixement en els últims anys, de tal forma que actualment hi ha 2.051 granges de producció d'ous, que alberguen a més de 47 milions de gallines, i que facturen més d'un milió d'euros.
A més, Espanya va anar en l'any 2003 el segon productor de la Unió Europea, i va exportar el 35 per cent de sud producció.
Aquesta evolució ha anat acompanyada d'un augment del consum d'ous que en el territori nacional arribat a una mitjana de 17 quilos per persona.

Informació relacionada