98 granges de 10 comunitats autònomes competeixen al Porc d'Or
S'inicia el compte enrere per al gran esdeveniment del sector porcí espanyol, la gala de lliurament dels Premis Porc d'Or, que se celebrarà a Lleida el dia 21 de novembre. Catalunya encapçala el rànquing de nominats, amb 35 granges que aglutinen 46 nominacions.
Estatueta dels Premis Porc d'Or
El jurat de la XXI edició dels prestigiosos premis Porc d'Or a l'excel·lència en la producció porcina ha donat a conèixer les 98 granges de 10 comunitats autònomes que opten enguany, amb 123 nominacions en el seu conjunt, a les cobejades estatuetes d'or, plata i bronze.
Com és habitual, Catalunya encapçala un any més el rànquing de nominacions, amb un total de 35 granges aspirants (una més que en l'edició passada) i 46 nominacions (set menys que l'any passat). Cal destacar que de les granges catalanes nominades hi ha vint de Barcelona que aglutinen un total de trenta nominacions, nou de Lleida amb deu nominacions, i quatre de Girona i dos de Tarragona amb una nominació cadascuna d'elles.
El segueix Aragó, que aquest any escurça distàncies, amb un total de 31 nominacions (quatre més que en 2013) que es reparteixen 24 granges; Castella i Lleó amb 13 granges i 16 nominacions i Navarra amb 11 granges i 14 nominacions, el doble que en la passada edició.
Finalment, completen el rànquing d'aspirants Castella-La Manxa amb 4 granges i 4 nominacions, Galícia amb 3 granges que sumen 4 nominacions, la Comunitat Valenciana amb 3 granges amb 1 nominació cadascuna, País Basc amb 2 granges i 3 nominacions, i La Rioja i Múrcia amb 1granja i 1 nominació, respectivament.
Aquest any també hi haurà premis especials
Independentment de la categoria a la qual pertanyin les explotacions, i com en edicions anteriors, aquelles granges nominades amb major grau d'excel·lència podran optar també als guardons més significatius, el Premi a la Màxima Productivitat Numèrica, que en l'última edició va anar a parar a Granja Cararac (Barcelona), de l'empresa granjes Terragrisa (amb una mitjana de 32,38 garrins deslletats per truja productiva i any); i el premi Porc d'Or en la seva màxima categoria, la de Diamant, que va recaure l'any passat a la Granja Cassanyé, a la localitat d'Almacelles (Lleida), de l'empresa Gescaser.
Esmentar també per la seva importància el Premi Especial Porc d'Or del MAGRAMA a "Sanitat, Benestar Animal i Medi Ambient", al qual poden aspirar totes les granges adherides al BDporc (Banc de Dades de Referència del Porcí Espanyol), independentment de la seva grandària i que estiguin o no nominades als premis Porc d'Or, i que l'any passat va recaure en Granja els Escobares, a Sòria, en integració amb l'empresa Agrocesa-Vall Companys Grup. Tradicionalment els premis Porc d'Or es concedeixen entre les granges que remeten periòdicament les seves dades al BDporc, atenent a l'excel·lència assolida pels següents criteris productius: Taxa de Parts, Nombre de garrins deslletats per truja de Baixa i Productivitat Numèrica.
Com a novetat en aquesta edició, s'ha introduït el Premi al Nombre de garrins deslletats per truja de baixa (LDCB), que ha passat a substituir el guardó de Nombre de Garrins Nascuts Vius. El LCDB és un excel·lent indicador del bon maneig i de determinats paràmetres de benestar, així com del rendiment productiu i econòmic de les explotacions.
Les granges aspirants es classifiquen per la seva grandària, establint cinc categories en funció del nombre de truges en l'explotació (1a fins a 200 truges; 2a de 201-500, 3a de 501 a 1.000; 4a de 1.001 a 2.000 i 5a més de 2.001 truges).
En aquesta edició el nombre de granges analitzades ha estat de 622, amb una mitjana de 1.051 truges per granja i un total, per tant, de 653.722 reproductores, el que representa aproximadament el 30% del cens nacional.
Més de dues dècades de reconeixement a l'excel·lència
L'Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) va crear els Premis Porc d'Or el 1994 amb l'objectiu de reconèixer el treball d'aquelles empreses i explotacions de porcí que, gràcies a la seva professionalitat i esforç i a la utilització de les millors tècniques de producció, són capaços de superar els nous reptes que contínuament apareixen en el desenvolupament d'aquesta activitat, actuant com a puntes de llança del sector porcí espanyol.
Avui dia, a la seva XXI edició, els premis Porc d'Or, no només estan consolidats, sinó que constitueixen tot un referent per a les empreses i granges de porcí espanyoles, que veuen en ells un reconeixement a l'excel·lència en el treball.
La gala de lliurament dels premis Porc d'Or, és una cita ineludible que reunirà enguany a més de 650 persones entre productors i veterinaris de tot Espanya, empreses i personalitats lligades a aquest sector, així com a autoritats locals, autonòmiques i nacionals.
Organitzats per l'Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA), del Departament d'Agricultura de la Generalitat de Catalunya, amb el suport aquest any de l'Ajuntament de Lleida-La Paeria, els premis compten un any més amb la col·laboració de ZOETIS, empresa capdavantera en productes i serveis per al sector de la sanitat animal, i de la Interprofessional del Porcí de Capa Blanca (Interporc) com a co-organitzadors.