Un test analític pot distingir amb fiabilitat el cava del xampany
A partir d¿un mètode analític es pot saber si un vi escumós és xampany o cava. L¿anàlisi es basa en la presència de certs metalls com el zinc o l¿estronci, que varien en proporció segons sigui cava o champany, i que depèn del sòl on s¿ha cultivat la vinya. Aquest nou mètode és fruit d¿un projecte de la Universitat de Sevilla, dirigit per Ana María Cameán, del Departament de Boquímica.
Els treballs de Cameán, publicats a la revista New Scientist, demostren que el test, provat en 35 mostres, té una efectivitat del 100%. Tot i que de moment només s¿ha provat per distingir el cava del xampany, els dos vins escumosos més coneguts del món, i que es fabriquen amb un mètode molt similar, fermentant-los dues vegades, és possible que en un futur és pugui utilitzar per determinar els orígens d¿altres vins. Una eina com aquesta, doncs, podria acabar amb el frau i amb la possibilitat que algú pugui vendre un vi qualsevol com a vi del Priorat, per exemple. O que algú pugui afegir al vi d¿una denominació d¿origen, raïm procedent d¿una altra zona i augmentar-ne la producció.