TRAÇABILITAT | 20/06/2004  Ruralcat

Un test analític pot distingir amb fiabilitat el cava del xampany

A partir d¿un mètode analític es pot saber si un vi escumós és xampany o cava. L¿anàlisi es basa en la presència de certs metalls com el zinc o l¿estronci, que varien en proporció segons sigui cava o champany, i que depèn del sòl on s¿ha cultivat la vinya. Aquest nou mètode és fruit d¿un projecte de la Universitat de Sevilla, dirigit per Ana María Cameán, del Departament de Boquímica.

Els treballs de Cameán, publicats a la revista New Scientist, demostren que el test, provat en 35 mostres, té una efectivitat del 100%. Tot i que de moment només s¿ha provat per distingir el cava del xampany, els dos vins escumosos més coneguts del món, i que es fabriquen amb un mètode molt similar, fermentant-los dues vegades, és possible que en un futur és pugui utilitzar per determinar els orígens d¿altres vins. Una eina com aquesta, doncs, podria acabar amb el frau i amb la possibilitat que algú pugui vendre un vi qualsevol com a vi del Priorat, per exemple. O que algú pugui afegir al vi d¿una denominació d¿origen, raïm procedent d¿una altra zona i augmentar-ne la producció.

Varietat, sòl i clima fan la distinció

El que distingeix bàsicament el cava del xampany és la varietat de raïm del qual s¿obté. Pel que fa al vi francès, les varietats més utilitzades són Pinot Noir (negre), Pinot Meunier (negre) i Chardonay (blanc). Pel que fa al cava, s¿utilitzen les varietats Macabeu, Xarel·lo i Parellada, totes tres varietats blanques. Pel que fa a les característiques del sòl, generalment els francesos contenen calç i sílice, mentre que els sòls el Penedès són més argilosos. De les dades climàtiques s¿ha destacar que el xampany es fa en una zona amb gran influència atlàntica i amb temperatures mitjanes anuals de 10º C i pluges anuals per sobre dels 750 mm (750 l/m2), amb una insolació mitjana de 1.750 hores anuals. Al Penedès, en canvi el clima és mediterrani, la temperatura mitjana considerablement superiror, 15,5º C i la pluja anual no arriba als 500 mm (500 l/m2), amb 2.700 hores de sòl anuals. Aquesta no és, ni de prop, la primera investigació sobre l¿anàlisi de productes agroalimentaris que fa la professora Ana María Carmeán Fernández. Altres estudis publicats també a revistes científiques, alguns d'ells consultables a la web de Cameán, tracten sobre anàlisi de qualitat de vins, determinació de determinades substàncies en la llet, etc.