GESTIÓ FORESTAL | 13/07/2020  Ruralcat

El nombre d'incendis originats per l'activitat de la sega s'ha reduït un 80% des del 2012 en les comarques cerealístiques

Durant el que portem de campanya, els agents rurals han realitzat 261 inspeccions que ajuden a fer complir la normativa i evitar la propagació d’incendis forestals.

Campanya de la sega

Durant els darrers cinc anys (2015-2019) s’han cremat un total de 1.234,09 hectàrees a Catalunya a causa de l’activitat agrícola (font: Agents Rurals)

El Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació ha posat en marxa la Campanya de la Sega, un pla de vigilància i de suport al món rural que pretén reduir el nombre d’incendis forestals relacionats amb els treballs de la sega de cereals i minimitzar-ne els danys. Els treballs de la sega són una activitat agrària amb risc d’incendi, atès que es realitzen amb temperatures molt elevades, humitats baixes i amb una vegetació fàcilment inflamable.

Aquest pla també compta amb una campanya informativa i de formació que han realitzat els Agents Rurals als professionals del sector agrícola recordant les mesures preventives obligatòries que han de disposar, la necessitat de tenir un correcte manteniment de la seva maquinària i explicant les pautes d’actuació davant un conat d’incendi.

La campanya informativa s’ha dut a terme a totes les comarques cerealístiques i l’operatiu especial d’aquesta activitat agrícola s’aplica a set comarques: Anoia, Bages, Conca de Barberà, Noguera, Segarra, Solsonès i Urgell.

L’operativa està formada principalment per efectius del Cos d’Agents Rurals amb el suport de membres del Grup Especial de Prevenció d’Incendis Forestals (GEPIF) i representants d’Agrupacions de Defensa Forestal (ADF), que també participaran en el dispositiu de vigilància.

Els diferents efectius es despleguen de manera estratègica pel territori i realitzen itineraris diaris a les zones de treball per intentar cobrir el màxim de territori. També hi participa el Grup de Suport Aeri dels Agents Rurals com una eina essencial per millorar la detecció d’eventuals columnes de fum i la coordinació dels efectius terrestres. 

Dins el dispositiu de prevenció i investigació dels incendis forestals, la campanya d’enguany incorpora noves eines i materials, com els nous cotxes Toyota Hilux dels Agents Rurals que disposen d’un kit d’aigua de 100 litres per tal de poder fer una primera intervenció a l’espera de l’arribada dels equips d’extinció o un nou dron d’ala fixe que permet al cos guanyar autonomia de vol, fet que permetrà realitzar perimetratges d’incendis forestals de grans dimensions d’una manera més acurada i amb més agilitat. També s’ha posat en marxa la prova pilot del sistema de reproducció en streaming del cos, que permet visualitzar en temps real les actuacions que s’estiguin duent a terme des de qualsevol lloc de Catalunya a través de l’helicòpter, els drons o per via terrestre.

Aquest any ha entrat en vigor la nova ordre ARP/77/2020 de mesures preventives per la lluita contra els incendis forestals relativa a l’activitat agrícola. La nova ordre estén el període de l’1 de juny fins al 31 d’agost per tal de cobrir tota la campanya de la sega i no deixar-ne cap període exclòs.

A més a més, aquesta ordre també actualitza els mitjans necessaris d’extinció segons el tipus de maquinària agrícola que s’estigui utilitzant, sent de quatre extintors d’escuma amb base d’aigua per a les recol·lectores; dos extintors per a les embaladores; un extintor en el conjunt tractor més remolc; a banda dels extintors ABC contra el foc de maquinària.

Durant el que portem de campanya, els agents rurals han realitzat 261 inspeccions que ajuden a fer complir la normativa i evitar la propagació d’incendis forestals. 

La doble campanya informativa i operativa i la gran implicació dels pagesos han fet possible reduir considerablement el nombre d’incendis originats per l’activitat de la sega. Així, en les set comarques cerealístiques sobre les que s’ha centrat fins ara dita campanya, s’ha observat una tendència molt positiva, reduint el nombre d’incendis per aquesta causa més d’un 80% des del 2012. Durant els darrers cinc anys (2015-2019) s’han cremat un total de 1.234,09 hectàrees a Catalunya a causa de l’activitat agrícola.

                          

A banda d’aquest operatiu específic de suport i de vigilància, el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació té habilitada una pàgina web amb informació sobre les mesures preventives obligatòries que s’han d’adoptar i una sèrie de recomanacions addicionals en la recol·lecció del cereal per a quan el risc d’incendi forestal sigui alt, així com un seguit d’indicacions de com actuar en cas de conat d’incendi. L’accés a la web és: http://agricultura.gencat.cat/ca/detalls/Article/Prevencio-dincendis-durant-la-recolleccio-del-cereal.

Font: DARP