AJUTS | 30/09/2014  RuralCat/DAAM

Què és el pagament verd?

Aquest pagament es posarà en marxa a la sol·licitud d'ajuts PAC de l'any 2015 i per això ja s'ha de tenir en compte a la sembra d'aquesta tardor. La Direcció General de Desenvolupament Rural ha endegat una campanya per donar a conèixer el pagament verd i evitar possibles mals entesos.

camp de conreu

El també anomenat “greening” és un pagament anual per hectàrea complementari al pagament base, condicionat al compliment de mesures beneficioses per al clima i el medi ambient. L’incompliment de les següents mesures comportarà l’aplicació de sancions.

Les úniques que no estaran sotmeses al compliment d’aquestes pràctiques són les explotacions dels agricultors acollits al règim de petits agricultors, les explotacions inferiors a 10 hectàrees de terres de conreu, les superfícies de l’explotació sotmeses a pràctiques ecològica, les explotacions on tota la terra de conreu es dediqui a cultius sota aigua (arròs) i les superfícies de l’explotació de conreus permanents (vinya, fruiters, olivera, cítrics..).

 

S’han de complir tres pràctiques mediambientals


Les pràctiques/explotacions que no estiguin en alguna de les situacions anteriors han de complir, quan s’escaigui, tres mesures: la diversificació de conreus, el manteniment de les superfícies de pastures permanents a nivell estatal i comptar amb superfícies d’interès ecològic (SIE).

 

1. Diversificació de conreus:

 

Aquesta pràctica consisteix en sembrar diferents cultius inclòs el guaret a les terres de conreu.

Les explotacions d’entre 10 i 30 ha de terres de conreu han de tenir 2 conreus diferents, i el principal no pot ocupar més del 75% de la superfície.

Les explotacions de més de 30 ha de terres de conreus han de tenir 3 conreus diferents, el principal no pot ocupar més del 75% i la suma dels dos majoritaris no pot ser superior al 95%.

S’entén per conreus diferents:

  • Els diferents gèneres botànics (per exemple, pertanyen a gèneres diferents la civada, l‘ordi, el blat, el blat de moro...).
  • Les diferents espècies dels gèneres Brassicaceae (col-i-flor, col, bròquil...) , Solanaceae (tomàquet, patata...) i Cucurbitaceae (meló, síndria..).
  • El guaret.
  • L’herba o altres farratges herbacis.

Estan exemptes de la diversificació de conreus:

  • Les explotacions on més del 75% de les terres de conreu s’utilitzin per produir herba o altres farratges herbacis o es deixin en guaret, o una combinació d’ambdós, i on la resta de terres de conreu no superi les 30 hectàrees.
  • Les explotacions on més del 75% de la superfície admissible (terres de conreu, pastures permanent o conreus permanents) s’utilitzi per pastures permanents o per la producció d’herba o altres farratges herbacis, o cultiu inundat de l’arròs, o una combinació d’aquests i la resta de superfície no superi les 30 hectàrees.

 

2. Manteniment de les superfícies de pastures permanents a nivell estatal

 

El total de superfície de pastures permanents declarada a tot l’Estat respecte de la superfície agrària declarada total no pot disminuir en més d’un 5%. En les pastures mediambientalment sensibles només es podran efectuar les actuacions necessàries pel seu manteniment. (Properament es farà els aclariments sobre aquest tipus de pastures).

 

3. Comptar amb superfícies d’interès ecològic (SIE)

 

Les explotacions de més de 15 ha de terres de conreu han de comptar amb un mínim del 5% de superfície d’interès ecològic.

Es consideren superfícies d’interès ecològic les terres en guaret i les superfícies dedicades a conreus fixadors de nitrogen (lleguminoses) un cop aplicat un coeficient de ponderació del 0,7.

Exemple: una explotació de 100 ha de terra de conreu, ha de complir amb 5 ha de superfície d’interès ecològic. Si són de guaret, es corresponen a 5 ha. Si són de lleguminoses, es corresponen a 7,14 ha. Si és una proporció de guaret i lleguminoses, caldrà tenir en compte el coeficient per les superfícies de lleguminoses).

Les lleguminoses que tenen consideració de SIE són:

  • Lleguminoses gra per al consum humà o animal: mongeta, cigró, llentia, pèsol, faves, favons, tramús o llobí, veça, erbs, guixes, guixons, moreu i fenigrec.
  • Lleguminoses farratgeres: alfals o userda, veça, trepadella i enclova o clòver.

Aquestes lleguminoses, a l’efecte d’aprofitar la fixació del nitrogen al sòl, han d’anar seguides en la rotació de conreus, per cultius que aprofitin aquest nitrogen, no està permès deixar a continuació, les terres en guaret.

Les SIEs estaran situades a les terres de conreu i no es comptabilitzaran en superfícies declarades com pastures permanents o com cultius permanents.

Estan exemptes de la declaració de SIEs:

  • Les explotacions on més del 75% de les terres de conreu s’utilitzin per produir herba o altres farratges herbacis2 o es deixin en guaret, o una combinació d’ambdós, i on la resta de terres de conreu no superi les 30 hectàrees
  • Les explotacions on més del 75% de la superfície admissible (terres de conreu, pastures permanent o conreus permanents) s’utilitzi per pastures permanents o per la producció d’herba o altres farratges herbacis, o cultiu inundat de l’arròs, o una combinació d’aquests i la resta de superfície no superi les 30 hectàrees.