SANITAT VEGETAL | 09/06/2004  Ruralcat

DARP duplica el pressupost per combatre el virus de la tristesa dels cítrics

El Departament d¿Agricultura destinarà al voltant de 500.000 euros als ajuts per compensar les pèrdues provocades pel virus de la tristesa dels cítrics o CTV.

Aquesta decisió suposa doblar l¿anterior pressupost previst, que, segons el sindicat Unió de Pagesos, només cobria parcialment els expedients que resten pendents de l¿any 2003, i fa possible cobrir els d¿enguany.
En converses amb Unió de Pagesos, el DARP s¿ha compromès a dur a terme aquesta mesura, que pot augmentar el pressupost inicial de 251.373 euros, en 250.000 euros. D¿aquesta manera es garanteix que cap productor afectat per la malaltia quedi sense l¿ajut que ha demanat.
Us recordem que el termini per sol·licitar l¿ajut finalitza el proper 5 de juliol de 2004, segons l¿ordre de convocatòria publicada al DOGC el passat 4 de juny.
Transmissió i control del virus
El virus de la tristesa dels cítrics es transmet de manera semipersistent per àfids, i els seus vectors principals són Toxoptera citricida, Aphis gossypii i A. citricola. El CTV no es pot transmetre mitjançant la llavor, així que totes les plantes procedents de llavors estan lliures d¿aquest virus.
El control de CTV es basa en mesures indirectes que evitin el progrés de la seva disseminació en l¿espai i/o perllonguin la vida econòmica de l¿arbre.
A les zones de conreu s¿han de prendre les mesures de quarantena necessàries per impedir que material afectat arribi al conreu. En cas de detectar plantes infectades cal eliminar-les tant aviat com sigui possible. Si el virus ja s¿ha establert, s¿han de fer servir combinacions varietat portaempelt tolerants.