TREBALL DE RECERCA DE L¿USDA | 07/06/2004  Ruralcat

Un estudi conclou que menjar fruita i verdura, lactis amb poc greix i fibra, modera l¿augment de pes

Un nou estudi del Servei de Recerca del Departament d¿Agricultura dels Estats Units (USDA) demostra que fer una dieta rica en fruita i verdura, productes lactis amb poc greix i fibra ajuda a manternir (o no augmentar massa) l¿índex de massa corporal i la circumferència de la cintura.

Enciam. Foto: USDA

Enciam. Foto: USDA

Rosalie Bliss, del Servei de Recerca de l¿USDA va observar amb detall els costums culinaris diaris d¿un grup d¿homes i dones sans. Els que menjaven les quantitats més grans de pa blanc per any multiplicaven per tres l¿augment del perímetre de la seva cintura respecte dels que menjaven més sanament. Els nutritius epidemiòlegs P. Kirstin Newby i Katherine Tucker han dirigit l¿estudi. Els científics han observat els costums alimentaris i mesures de salut físiques d'aproximadament 500 persones. Utilitzant un període dietètic de set dies, han obtingut cinc patrons dietètics i han relacionat cada participant amb un d¿aquests. Aquests patrons dietètics s'etiquetaven com a "sans", "pa blanc", "alcohol", " llaminadures" i "carn i patates". Els voluntaris del grup de "pans blancs" consumien aproximadament un 16 per cent de les seves calories diàries com a pa blanc, que ve a ser cinc vegades més del que consumia el grup "sa". Mentre el grup "sa" guanyava una mitjana 0.4 cm en circumferència de cintura anualment, els membres del grup de "pans blancs" guanyaven prop d¿1,2 cm anuals. El guany d¿aquest pes abdominal, amb el corresponent augment del perímetre de la cintura, contribueixen més que cap altra cosa a desenvolupar la ¿síndrome metabòlica¿. Això, a més a més, es combina amb l¿obesitat, un nivell de triglicèrids alt, una pressió arterial alta i un mal control del sucre en sang. I tots aquests factors, conclueix l¿estudi, "augmenten el risc de contraure malalties del cor i diabetis". Els autors conclouen que el menjar ric en fruita i verdura, productes làctics de greix reduït i fibres (reduint molt la ingestió de carn vermella i fibres refinades, menjar ràpid i sosa) està associat amb un augment més moderat del perímetre de cintura i de l¿índex de massa corporal del cos. Com conèixer l¿Índex de massa corporal.
L¿estudi de l¿USDA dóna també un mètode senzill per a conèixer l¿Índex de massa corporal de cadascú. S¿han de seguir els següents passos:
  • 1. Dividir el pes (en Kg) entre 0.45 (per obtenir-lo en lliures) i multiplicar-lo per 700
  • 2. Dividir l¿alçada (en cm) entre 2.54 (per obtenir-la en polsades) i multiplicar-la pel mateix número.
  • 3. Dividir el primer valor obtingut entre el segon.
  • Així, en una persona adulta, un índex entre 18.5 i 24.9 es considera normal. Entre un 25.0 i 29.9 es considera sobrepes, mentres que més de 29.9 és considera obesitat.