L'agricultura familiar és la protagonista del dia Mundial de l'Alimentació
Tant en els països en desenvolupament com en els desenvolupats, l'agricultura familiar és predominant en el sector de producció d'aliments. Existeixen més de 500 milions d'explotacions agrícoles familiars, que representen el 98 per cent del total d'explotacions.
Detall del cartell de la campanya "Agricultura familiar: Alimentar el món, tenir cura del planeta"
El proper 16 d'octubre, l'Organització de les Nacions Unides per a l'Agricultura i l'Alimentació (FAO) celebra del Dia Mundial de l'Alimentació, coincidint amb la data de la seva fundació el 1945. El lema d’aquest any, "Alimentar el món, tenir cura del planeta ", s'ha triat per promoure la sensibilització sobre l'agricultura familiar i els petits agricultors.
El seu objectiu és cridar l'atenció de la comunitat internacional sobre l'important paper de l'agricultura familiar en l'eradicació de la fam i la pobresa, la consecució de la seguretat alimentària i la millora de la nutrició, la millora dels mitjans de vida, l'ordenació dels recursos naturals, la protecció del medi ambient i l'assoliment del desenvolupament sostenible, en particular en les zones rurals.
Per què és important l'agricultura familiar?
L'agricultura familiar està vinculada de manera indissociable a la seguretat alimentària nacional i mundial. Tant en els països en desenvolupament com en els desenvolupats, l'agricultura familiar és la forma agrícola predominant en el sector de producció d'aliments. Els agricultors familiars administren amb cura les seves terres per sostenir nivells notablement alts de productivitat, tot i tenir menys accés a recursos productius i menys suport.
L'agricultura familiar preserva els aliments tradicionals alhora que contribueix a una dieta equilibrada i a salvaguardar la biodiversitat agrícola del món i l'ús sostenible dels recursos naturals. Els agricultors familiars són els custodis d'un coneixement molt ben adaptat a l'ecologia local i a la capacitat de la terra. Amb coneixements locals, sostenen la productivitat en terres sovint marginals, mitjançant tècniques de maneig complexes i innovadores. Com a resultat, els agricultors familiars són capaços de millorar molts serveis ecosistèmics.
L'agricultura familiar representa una oportunitat per impulsar les economies locals, especialment quan es combina amb polítiques específiques destinades a la protecció social i el benestar de les comunitats. Els agricultors familiars tenen sòlids vincles econòmics amb el sector rural, contribueixen en gran mesura a l'ocupació, especialment en els països en desenvolupament, on l'agricultura encara empra la major part de la mà d'obra. A més, els ingressos addicionals generats per l'agricultura familiar es gasten en habitatge, educació, roba, etc. en l'economia local no agrícola.
Jornada de portes obertes al Banc dels Aliments de Barcelona
Entre les activitats que s’han programat per celebrar el dia Mundial de l’Alimentació, a Catalunya destaca la Jornada de portes obertes al Banc dels Aliments de Barcelona, el 16 d'octubre.
Aquesta Institució lluita contra el malbaratament i ajuda a pal·liar la precarietat alimentària del nostre entorn des de fa una trentena d'anys. Enguany i per sisè any consecutiu, els quatre Bancs dels Aliments de Catalunya organitzen la Gran Recapte d'Aliments, els dies 28 i 29 de novembre, per donar resposta a les urgències alimentàries de les persones més necessitades.