AGROALIMENTACIÓ | 10/05/2004  Ruralcat

Un estudi de la dieta mediterrània avala els beneficis de l¿oli d¿oliva

La dieta mediterrània i el consum d'oli d'oliva verge i de fruits secs redueixen la hipertensió i els marcadors d'inflamació en l'organisme, no influeixen sobre el pes i, per tant, no engreixen. Aquests són els primers resultats del macroestudi Predimed, iniciat a Espanya i impulsat per la Xarxa Temàtica sobre Nutrició i Malaltia Cardiovascular.

Acte de presentació dels resultats

Acte de presentació dels resultats. Foto: IDIBAPS

L¿estudi, coordinat per l'Institut d'Investigacions Biomèdiques August Pi i Sunyer (IDIBAPS) de Barcelona, pretén fer un seguiment de 12.150 pacients de tota Espanya amb alt risc vascular, distribuïts en tres grups, un de control, un altre que segueixin una dieta mediterrània més un suplement d'oli d'oliva verge i un tercer que segueixi aquesta dieta però amb un suplement de fruits secs. La primera conclusió d'aquest treball és que amb una intervenció dietètica adequada es poden millorar els hàbits alimentaris dels pacients amb alt risc de patir un episodi cardiovascular. Així doncs, s¿ha posat èmfasi en la importància que té incloure l¿oli d¿oliva en la dieta diària, així com també els fruits secs. S¿insisteix en la ingestió moderada de vi que preveu contra malalties cardíaques, la reducció d¿embotits i carn vermella (només una vegada per setmana), l¿increment de llegums, fruits, peix i verdures i, a ser possible, la substitució de productes làctis sencers per d¿altres desnatats (greixos monoinsaturats). Mostra de pacients
Aquests primers resultats, presentats pel doctor Ramón Estruch, es basen en mil pacients als quals s'ha seguit durant tres mesos. Segons ha explicat Estruch, el treball s'ha dut a terme en persones de 67 anys d'edat mitjana, la meitat de les quals són diabètiques, el 27 per cent fumadores i el 74% té hipertensió. També sis de cada deu persones de l'estudi tenen el colesterol alt i la majoria estan per sobre del seu pes ideal o són obesos, el que els converteix a tots ells en persones amb un alt risc cardiovascular. A més, el 12 per cent de les persones seleccionades tenia un antecedent de problema cardiovascular. En aquest macroestudi, que té una durada de 3 anys prorrogables a 4 o 5, participen 17 grups d'investigació, dels quals onze s'encarreguen del reclutament dels pacients en més de 200 centres de salut de vuit comunitats autònomes. L'acte de presentació dels primers resultats ha estat presidit per Salvador Puig, director general de Producció Agrària i Innovació Rural del DARP.