L'EA de Manresa realitza un viatge tècnic a Suïssa
Trenta-tres alumnes de l'Escola Agrària de Manresa, acompanyats de dos professors, han rea-litzat entre el 4 i el 6 de novembre passats un viatge tècnic a Suïssa per conèixer de més a prop la producció agrària ecològica en aquell país.
Els participants del viatge a Suïssa. Font: DAAM.
Després de volar fins a Ginebra, el grup de l’Escola Agrària de Manresa es va desplaçar a la regió de Lausana, on va visitar la finca biodinàmica de Bois-Genoud, integrada a l’escola Steiner d’aquella localitat. En aquesta finca la Mirjam Zarentonello produeix un ampli ventall d’hortalisses que distribueix essencialment al mercat de Lausana (dos cops a la setmana), i a la botiga i el restaurant de l’escola Steiner. La particularitat de la finca és que inclou un petit ramat de vaques i un d’ovelles que, a més d’aportar fems per a la fertilització dels camps, permeten una àmplia rotació de cultius amb superfícies farratgeres, que afavoreix la fertilitat del sòl i el control de patògens i plagues.
Al final del dia el grup es va traslladar a la localitat d’Yverdon-les-Bains on es va allotjar en la cabana escolta de la Roselière, en un magnífic indret a la vora del llac de Neuchâtel. Espai acollidor per a gran grups, on han pogut també cuinar i preparar-se amb bon humor els sopars i els esmorzars.
El segon dia del viatge va començar, sota una fina pluja, amb una visita a la finca La Sauvageraie d’en Frank Siffert. És un esplèndid indret a la falda del Jura, sobre el llac de Neuchâtel, on es cultiven ecològicament hortalisses, cereals, fruiters i vinya per a vi. En Frank hi cria també abelles així com el porc llanut i l’ovella d’Engadina, dues races amenaçades, en col·laboració amb l’entitat Pro Specie Rara, fundació suïssa per a la diversitat vegetal i animal. La passejada pel bosc va permetre al grup d’assistir a la trobada d’una tòfona per part del gos d’en Frank, una altra passió d’aquest agricultor polifacètic.
La visita següent els va dur a Cernier, típica localitat agrícola i industrial de la regió del Jura. Aquí van visitar la granja de vaques lleteres ecològiques de la Danielle Rouiller, enginyera agrònoma i membre del comitè director de Bio-Suisse, l’organització nacional dels productors ecològics suïssos. Després d’admirar les 60 vaques montbeliar des de la granja, van visitar la moderna formatgeria del poble, en què es transformen anualment dos milions de litres de llet, la meitat ecològica, procedents d’una vintena de ramats de la zona, en el conegut formatge de Gruyère.
L’última visita del dia va ser al centre biodinàmic de l’Aubier, a la petita localitat de Montezillon. Després d’una breu introducció a les activitats d’aquest centre, que inclouen hoteleria, activitats formatives i un “ecobarri” amb nombroses estratègies d’estalvi energètic, aquí també van visitar la granja i la formatgeria. En un plantejament diferent del precedent, hi transformen únicament la llet de les seves 24 vaques montbeliardes en un ampli ventall de productes: set formatges diferents, a més de llet fresca i pasteuritzada, iogurts i mató.
L’endemà, últim dia del viatge, el grup va tornar cap a Ginebra. Als afores de la ciutat, al poble de Meinier, van visitar la finca de la Touvière, dedicada al cultiu ecològic de cereals, oleaginoses, patates, pomeres i vinya. Hi van poder abordar les diferents estratègies productives en pomera ecològica, així com la importància del control del clivellat i dels talpons. Totes les pomes no comercials s’aprofiten per produir un excel·lent suc de poma, com ho van poder comprovar els visitants… Quant a les vendes, la Touvière distribueix a un mercat setmanal i a menjadors escolars i d’empresa, a més de tenir a la pròpia finca una botiga de lliure servei: no hi ha per-sonal, els clients venen, pesen la compra i la paguen, tot basat en una absoluta confiança. Una bona lliçó!
Una breu visita a la ciutat de Ginebra, inclosa la travessia del llac amb les Mouettes (les Gavines, transport públic lacustre), i la compra d’alguns records van precedir el trasllat a l’aeroport per al vol de retorn a casa.
Una experiència enriquidora, una convivència harmoniosa i la descoberta d’un món diferent però, al cap i a la fi, no tan estrany, que d’aquesta aventura alumnes i professors de l’Escola Agrària de Manresa s’enduen cap a casa.