APROVADA LA REFORMA MEDITERRÀNIA | 21/04/2004  Ruralcat

Reaccions oposades en el sector davant l'aprovació de la reforma de l'oli

L¿aprovació de la reforma de les OCM de l¿oli d¿oliva, el tabac i el cotó sense el recolçament del govern espanyol ha generat en el sector reaccions favorables al vot contrari de la ministra Espinosa i d¿altres divergents amb el paper que ha tingut Espanya en les negociacions. La FCAC i la Plataforma de Defensa de l¿Oliverar Tradicional s¿han mostrat satisfetes pel contingut final de la reforma mentre la COAG el qualifica de "desastrós".

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) ha expressat la seva satisfacció pel contingut definitiu de la reforma de l¿OCM de l¿oli, tot i que està a l¿expectativa sobre el criteri de repartiment que decideixi el Govern espanyol del 40 per cent dels ajuts i que la UE concedirà a cada país en un sobre nacional. El MAPA ha de decidir si incrementa el percentatge de desacoblament, que segons la FCAC "aniria clarament en contra dels interessos dels oleïcultors catalans". Segons el portaveu del sector de l¿oli de la FCAC, Joan Segura, "s¿hauria d¿establir un ajut mínim, per a tots els productors, de 300 euros per hectàrea" per tal de tenir en compte els interessos dels oliverars d¿alt i baix rendiment. La posició de la FCAC es vehicularà davant el govern espanyol mitjançant la Plataforma de Defensa de l¿Oliverar Tradicional, integrada per vuit comunitats autònomes (Catalunya, les Illes, el País Valencià, Castella la Manxa, Aragó, Extremadura, Madrid i Múrcia) i algunes zones d¿Andalusia. Els més de 220.000 oleïcultors que recolzen la Plataforma també han donat suport a la ministra Espinosa per votar en contra de la reforma europea ja que, segons ha explicat el seu portaveu "la moneda de canvi d¿aconseguir 20 milions d¿euros més per forçar el vot favorable d¿Espanya era insuficient". Tanmateix ha qualificat la reforma d'"injusta" ja que "mai s¿ha aprovat una reforma en contra del principal país productor". Tant la FCAC com la Plataforma han ressaltat com a aspecte positiu de la reforma l¿augment de tres a quatre anys del període de referència per al càlcul del 60 per cent de l¿ajut desacoblat. D¿aquesta manera s¿eliminarà l¿efecte d¿alternança productiva del sector de l¿oli. COAG desaprova el text final de la reforma
La Coordinadora de Organizaciones de Agricultores y Ganaderos (COAG) ha qualificat de "desastrós" el resultat de les negociacions de les OCM ja que "afectarà de manera negativa els nostres productors". Segons el secretari general de COAG, Miguel López, l¿acord ha suposat un "atac frontal a l'agricultura espanyola, en un intent de frenar les nostres produccions mediterrànies" i ha assegurat que Fischler "ha donat concesions a tots menys a Espanya". L¿organització ha puntualitzat que ara s¿haurà de desenvolupar un debat estatal perquè abans de l¿1 d¿agost de 2005 els Estats membres hauran de comunicar a la UE com distribuiran els fons nacionals. Tanmateix, COAG ha instat el govern espanyol a presentar un recurs davant el Tribunal Europeu de Justícia de la UE contra l¿aplicació d¿aquesta reforma ja que "vulnera els protocols d¿adhesió d¿Espanya a la CEE".