OLIVERERS | 04/04/2004  Ruralcat

Centenars de pagesos es manifesten a Lleida per reclamar els ajuts per les gelades de 2001

Més d'una seixantena de tractors i centenars de pagesos convocats per l'organització agrària Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya (JARC), i amb el suport de la FCAC, van col·lapsar Lleida el passat 2 d'abril per exigir que l¿Administració agrària catalana faci efectius els pagaments de les ajudes del pla de recuperació de l'olivera pels danys de les gelades de desembre del 2001, que van destrossar bona part de la producció d'olives de la comarca de les Garrigues.

Sota el lema "Pel futur de l'olivera, exigim el pla de recuperació", els dirigents de JARC van sol·licitar que "el govern de la Generalitat faci urgentment les gestions necessàries per a obtenir la decisió favorable de la Comissió Europea al pla de recuperació del potencial productiu de les oliveres". JARC també demana que el Parlament de Catalunya "aprovi urgentment un crèdit extraordinari per a plantar cara a les ajudes que es deuen des de l'any 2001, ja que la subsistència de moltes famílies depèn d'això". El president de l¿organització a Catalunya, Francesc Pascual, que va mantenir una trobada amb el Delegat del Govern, Jaume Gilabert, es va mostrar disposat a fer arribar les demandes del sector al Conseller en Cap, Josep Bargalló, ja que ha dit que "aquesta és una acció que afecta tot el Govern de la Generalitat". El pla va ser aprovat per unanimitat al Parlament arran de les gelades de 2001 i els pagaments corresponents al primer any estaven previstos per desembre de 2003. El conseller d'Agricultura, Ramaderia i Pesca, Antoni Siurana, ha reiterat al Parlament que els ajuts es faran efectius abans de l'estiu. Siurana ha remarcat que s'està treballant per aconseguir els diners, tot i la "precària situació en què l'anterior Executiu va deixar aquesta partida". El sector anuncia noves mobilitzacions
Per la seva banda, Unió de Pagesos (UP) no va participar en l¿acte reivindicatiu de dissabte passat ja que ha decidit tractar la problemàtica del sector directament amb el conseller Siurana. En aquest sentit, els responsables del sector de l¿oli d¿UP reclamen un calendari de pagaments. Josep Maria Pardell, dirigent del sindicat, ha avançat que en la assemblea convocada per demà podrien decidir noves mobilitzacions per Setmana Santa si no hi ha cap resposta oficial. JARC també ha anunciat que si en una setmana no hi ha resposta, s¿emprendran accions més contundents. De moment, hi ha convocat per avui un nou acte de protesta a Maials (Garrigues) en el qual els productors d¿oli aprofitaran la presència del Director General de Desenvolupament Rural, Jordi Williams, per demanar el pagament dels ajuts.