La traçabilitat i la seguretat alimentària a debat en les jornades tècniques de Firagri
Els dies 12, 13 i 14 de març tindrà lloc a Figueres la sisena edició de Firagri, la Fira Agrícola i Ramadera de les comarques de Girona. Les jornades tècniques d¿enguany, que es faran el dia de la inauguració, centraran el seu interès en la traçabilitat dels aliments i dels pinsos i la seguretat alimentària, en general.
L¿objectiu d¿aquestes jornades és el d¿informar als professionals dels sectors agrícola, ramader i d¿altres operadors alimentaris de l¿entrada en vigor, l¿1 de gener de 2005, de diversos articles del Reglament (CE) n. 178/2002 del Parlament Europeu i del Consell, de 28 de gener de 2002, pel qual s¿estableixen els principis i requisits generals de la legislació alimentària, es crea l¿Autoritat Europea de Seguretat Alimentària i es fixen els procediments relatius a a seguretat alimentària. Aquests sistemes de traçabilitat permetran a productors, fabricants i autoritats sanitàries controlar qualsevol aliment o pinso des del seu origen fins que arriba a mans del consumidor. Per tal d¿informar sobre tot el que comporta aquesta normativa, enguany es dedicaran les jornades tècniques, a partir de les 9:45h del divendres 12, a parlar sobre la traçabilitat i seguretat alimentària. La trobada titulada La Traçabilitat. Horitzó 2005 i organitzada pel Col·legi Oficial d¿Enginyers Tècnics Agrícoles de Catalunya, es farà al Pavelló Comercial de Firagri i constarà de tres xerrades i una taula rodona: La primera conferència tractarà sobre La Traçabilitat, un repte dins la seguretat alimentària i anirà a càrrec del director de l¿Agència Catalana de Seguretat Alimentària, Eduard Mata.
La segona informarà sobre Els reptes de la traçabilitat i les seves tecnologies, i anirà a càrrec de Robert Madge, president de l¿Associació Europea per a la Identificació Segura Idtrack.
L¿última de les conferències portarà per títol Traçabilitat, aplicació pràctica en una fàbrica de pinsos compostos i granges de porcí, i serà pronunciada per Montse Llavall i Cases, Directora Tècnica de l¿empresa UPB Europa. La taula rodona tractarà sobre Els efectes de la traçabilitat a l¿agricultura amb la participació del director de qualitat de Joaquim Alberti S.A., Pere Alonso Alins, el gerent de Girona Fruits, S. Coop. Cat. Ltda, Josep Maria Cornell Pasqual, el gerent de Lorca Germans S.A., Joan Güell i Bohigas i un representant de Cadena de Distribució, sota la moderació del president del Col.legi Oficial d¿Enginyers Tècnics Agrícoles de Catalunya de la demarcació de Girona, Josep Maria Poch Ymbert. El mateix divendres l¿enginyer tècnic agrícola Jordi Peix parlarà sobre El nivell d¿endeutament de les explotacions agràries en una xerrada programada pel sindicat Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya. A les 17h es farà una conferència per analitzar les variables climàtiques de la zona i els efectes d¿aquestes sobre l¿agricultura, amb el títol L¿agricultura, a l¿aixopluc del temps o a la intempèrie? a càrrec del meteoròleg, Francesc Mauri i organitzada pel sindicat Unió de Pagesos. A les 19h es farà un tast guiat de vins de la Denominació d¿Origen Empordà-Costa Brava amb el sumiller Josep Maria Cuadrat. L¿endemà dissabte a les 11h començarà la jornada vitícola Maduració i maduresa del raïm amb la participació del responsable d¿assessorament vitícola del DARP, Agustí Villaroya Serafí, i de l¿enginyer agrònom de l¿INCAVI, Margarita Vilavella Araujo. A les 16h tindrà lloc la taula rodona titulada Perspectives de la producció i de la comercialització del conill de carn, que serà moderada per Octavi Dalmau, d¿Unió de Pagesos. Per a més informació podeu contactar amb l¿organització:
FIRAGRI
Telf: 972 67 62 23
Telf: 666 86 90 13 (Mercè Illa)
E-mail:fipromo@ddgi.es
Àrea de Promoció de l¿Ajuntament de Figueres
Salvador Torres
Telf: 972 67 35 30 (matins)