El pastisser Josep Maria Rodríguez Guerola i el flequer Jordi Morera Ransanz, guanyadors del Premi al millor jove artesà alimentari innovador
El DAAM ha concedit el Premi al millor jove artesà alimentari innovador en la seva convocatòria de l'any 2014 a Josep Maria Rodríguez Guerola, pastisser de Barcelona, i a Jordi Morera Ransanz, flequer de Vilanova i la Geltrú. També s'ha concedit un accèssit al finalista Marc Parés Martí, flequer de Vilafranca del Penedès.
Josep Maria Rodríguez (dta) i Jordi Morera (esq). Font: DAAM
El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural (DAAM) va crear el Premi al millor jove artesà alimentari innovador amb la finalitat de fomentar les actuacions innovadores i capdavanteres que esdevinguessin pautes per a millorar la qualitat i la bona imatge dels productes artesans de Catalunya, i guardonar l’esforç dels joves artesans alimentaris en la recuperació, la innovació, la diversificació i el disseny de productes artesans. Aquesta onzena convocatòria pública del Premi té una dotació pressupostària de 3.000 euros i l’accèssit de 1.000 euros.
Aquest any el premi serà compartit entre dos artesans molt joves que estan empenyent fort per portar l’artesania alimentària a l’excel·lència i amb una trajectòria professional immillorable.
Josep Maria Rodríguez Guerola compta amb una gran formació en pastisseria i una excel·lent trajectòria professional. Amb el desenvolupament de les seves tasques ha contribuït a potenciar el negoci de la pastisseria tot adaptant-lo a les noves realitats actuals, gustos i dissenys innovadors i recuperant diferents elaboracions tradicionals. Ha guanyat diversos premis, entre els quals la medalla d’or i el premi a la millor degustació en la copa del Món de Pastisseria l’any 2011 a Lió.
A Jordi Morera Ransanz ja se li va atorgar l’accèssit d’aquest mateix premi en la convocatòria 2012. Pertany a una cinquena generació de flequers i destaca per la recuperació del forn de llenya de la família, la recuperació de peces de gran format i l’elaboració de pans de gustos autòctons amb ingredients de proximitat i de temporada, així com de pa amb IGP Pa de Pagès Català. Col·labora en el desenvolupament d’un nou cereal, el tritordeum, i participa activament en la difusió de la cultura del pa mitjançant internet i les xarxes socials. El passat mes de juny, va publicar el llibre Avui faràs pa.
I en el cas de Marc Parés, que pertany a una quarta generació de forners, cal destacar el seu intens treball en el món dels ferments, creant ferments propis i col·laborant amb la Universitat. És un artesà que, encara que participa en totes les xarxes socials i divulga el seu ofici, està convençut que el tracte personalitzat i singular, adequat al perfil de cada client, és l’eina fonamental per comercialitzar el seu producte.