EcoSostenibleWine celebra la seva segona edició
La segona edició de la Conferència Internacional de Viticultura Ecològica, Sostenible i Canvi Climàtic, EcoSostenibleWine 2010, se celebra els dies 15 i 16 de juny a Vilafranca del Penedès, compta amb la participació de més de 400 inscrits i té com a objectiu trobar solucions i respostes per a la producció sostenible de la vinya i el vi.
Cartell de l'EcoSostenibleWine 2010. Font: EcoSostenibleWine.
La conferència, inaugurada pel secretari general del Departament d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural (DAR), Xavier Castella, i el secretari general de Medi Ambient i Habitatge, Eduard Pallejà, compta també amb la presència de prestigiosos tècnics i experts nacionals i internacionals en producció sostenible. Entre ells destaquen el professor Hans R. Schulz, director del Centre d'Estudis de Viticultura i Enologia de Geisenheim, Alemanya o el director de Ciència i Innovació de l'Associació de productors de Nova Zelanda, Philip Manson. D'altra banda, la conferència ha estat escollida com a marc per donar conèixer els primers resultats del projecte Cènit Demèter, que analitza la incidència del canvi climàtic en el procés de maduració del vi.
El Consell Català de la Producció Agrària Ecològica participa en aquesta edició amb la presència del seu president, Daniel Valls, com a moderador de la sessió "Implicacions de les polítiques ecològiques i sostenibles en el comerç", que entre d'altres temes debat sobre la percepció del consumidor de la producció ecològica i la sostenibilitat.
La conferència està organitzada en diverses àrees ben diferenciades i complementàries. N'hi ha una dedicada a la producció sostenible. Els trets més característics pretenen ser les novetats generades en la lluita contra les malalties i paràsits de la vinya, així com els recursos, les tècniques i les pràctiques enològiques que disposa l'elaborador ecològic durant el procés de vinificació.
Una altra àrea destacada és la sostenibilitat en l'elaboració, amb la que es pretén tractar de forma prioritària els comportaments sostenibles que millor es puguin implementar dins els cellers, ja establerts, o aquells de nova creació com els paràmetres que informen del nivell de sostenibilitat del procés productiu com l'empremta del carboni, la gestió eficient de la biomassa i dels residus sòlids, les tècniques de depuració i reutilització d'aigües residuals i pluvials.
L'EcoSostenibleWine 2010 està organitzada pel DAR, a través de l'INCAVI, el Departament de Medi Ambient i Habitatge, la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), les patronals del vi i el cava, Miguel Torres, Freixenet, i Albet i Noya, entre altres entitats i institucions. El president del Comitè d’Honor de la Conferència Internacional és Sa Majestat el Rei d’Espanya, Joan Carles I.
Projecte Cènit Demèter
El Consorci Demèter, format per 26 empreses del sector, va iniciar aquest projecte fa dos anys, i el seu principal objectiu és sumar esforços per tal de realitzar una investigació conjunta per a incrementar el coneixement científic sobre la incidència que pot tenir el canvi climàtic a la vitivinicultura espanyola.
EcoSostenibleWine ha estat escollida com a lloc per donar a coneixer els priemers resultats del projecte, en el marc d'una taula rodona presidida per la directora tècnica de Miguel Torres, SA i presidenta del Consorci Cènit Demèter, Mireia Torres. La presentació dels resultats del projecte que estudia la incidència del canvi climàtic en el procés de maduració del raïm anirà a càrrec de: José Ramon Lissarrague, del Grup d'Investigació en Viticultura de l'Escola Tècnica Superior d’Enginyers Agrònoms de Madrid (UPM); José Miguel Martínez Zapater, del Grup de Genètica i Genòmica del Centre Nacional de Biotecnologia (CSIC); Joan Cacho del Laboratori, d'Anàlisi del Aroma i Enologia de la Universitat de Saragossa; Rosa M. Lamuela, del Grup de Antioxidants Naturals de Polifenols de la Universitat de Barcelona; Julián Rivas, del Grup de Recerca en Polifenols de la Universitat de Salamanca.
D'altra banda, també s’exposaran els resultats dels projectes que estudien els mecanismes d'adaptació de les fermentacions alcohòlica i malolàctica a les condicions de canvi climàtic. Participaran en les presentacions Ramón González de l'Institut de Ciències de la Vinya i del Vi de la Rioja i Albert Bordons del grup de Biotecnologia Enològica de la Universitat Rovira i Virgili.
Per la seva part, Lluís Giralt del grup de recerca de l'INCAVI presentarà els resultats dels treballs relacionats amb factors de desenvolupament vegetatiu de la vinya orientats a l'adaptació de la vinya al canvi climàtic i Javier Pérez de l'empresa Avanzare exposarà les investigacions que estan duent a terme en l'àmbit de la detecció en línia de metabòlits.