Formació i inici de la plantació de pistatxers al Segarra-Garrigues
Aquest mes de març ha arrencat amb força un dels quatre motors del Segarra-Garrigues: el pistatxer en regadiu. La jornada tècnica organitzada a la EA de Tàrrega ha estat tot un èxit, i el president de la Generalitat, Artur Mas, ha presidit la primera plantació a la zona.
El públic assistent, un centenar de persones, es va mostrar molt participatiu durant la Jornada Tècnica. Font: DAAM
La Generalitat de Catalunya, a través del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural (DAAM), està impulsant produccions de més valor afegit a les noves zones de regadiu del Segarra-Garrigues. Aquest és el cas del cultiu del Pistaxer en Regadiu. El passat mes d’agost es va signar un acord entre el DAAM i Borges Mediterranean Group per la col·laboració en la creació d’una plantació de 50 hectàrees de festucs a la finca Mas de Colom, a Tàrrega. També es van programar activitats de formació i transferència tecnològica sobre aquest cultiu als pagesos de la zona.
Per aquest mes de març Borges International Group, conjuntament amb l’Oficina del Regant (EA de Tàrrega) i en col·laboració amb l’associació ACORD i l’IRTA, van organitzar la Jornada sobre el Pistatxer en Regadiu i una visita tècnica a la finca pilot.
En la primera part hi va haver una presentació de José Luís Fernández, director tècnic de Frusansa, sobre cultiu, peu, varietat, preparació del terreny, marcs de plantació, malalties, plagues, rendiments i rendibilitats. Es va incidir en la importància d’escollir la varietat adequada i el material vegetal de viver. La producció en reg pot estar per sobre dels 2.000 kg amb un consum d’uns 4.000 m3/ha de mitjana, però cal fer un bon maneig per controlar alguna malaltia i la seva sensibilitat a l’aigua. És va comentar la importància de la rapidesa de manipulació i assecatge de la producció per evitar la depreciació del pistatxo.
La part econòmica també va ser tractada en la Jornada sobre la base de l’experiència de Frusansa. Actualment, el preu del pistatxo closca un cop processat està per sobre dels 9 euros/kg, però caldria pensar en escenaris de 4 - 5 euros/kg. La despesa pot situar-se com a màxim en uns 2.500 euros/ha (sense amortitzacions i comptant amb un 100% de mà d’obra externa), que davant dels ingressos permet un retorn de la inversió cap als 10 anys de plantació.
En la segona part de la jornada, el doctor Joan Girona, del Grup Eficient de l’Aigua de Reg de l’IRTA, va presentar la fenologia i les necessitats hídriques del cultiu per emfasitzar davant els agricultors presents les fases en què es podrien realitzar regs deficitaris controlats. Va presentar també dades d’altres zones i va especificar que era un cultiu que calia estudiar en les nostres condicions per establir quins tipus de regs deficitaris controlats es podrien realitzar per maximitzar produccions mentre es redueixen els consums d’aigua.
El públic assistent, un centenar de persones, es va mostrar molt participatiu durant la Jornada, i la va valorar majoritàriament de manera molt positiva.
El president Mas presideix la primera plantació de pistatxos en regadiu a Catalunya
La setmana passada el president de la Generalitat, Artur Mas, va presidit la primera plantació de pistatxos en regadiu a Catalunya, a càrrec de l’empresa Borges International Group, a l’àrea del Segarra-Garrigues. Artur Mas va subratllar que “aquesta plantació és una aposta clara, rotunda i decidida per tirar endavant una de les grans infraestructures de país, que és el regadiu en general i el canal Segarra-Garrigues en particular”.
El cap de l’Executiu ha coincidit amb el president del consell d’administració de Borges International Group, Ramon Pont, en referir-se a aquesta iniciativa com un win-win-win, perquè “hi guanyen els pagesos, hi guanya la indústria agroalimentària, com és el cas de Borges, i hi guanya el territori”.
L’acord amb Borges consisteix en la promoció de la plantació de pistatxos en les explotacions del canal entre els productors que vulguin establir una cooperació vertical amb l’empresa. Borges International Group es farà càrrec de la divulgació i assessorament de la vessant productiva del conreu i també de la compra i comercialització del producte.
El cultiu del pistatxo es pot adaptar molt bé a la zona d’influència del canal Segarra-Garrigues amb hiverns freds i estius calorosos, atès que és un arbre petit, originari de les regions muntanyoses de l’Àsia Central, molt rústic, resistent i amb un vida útil que pot arribar als 40 o 50 anys. L’arbre del pistatxo, el Pistacia vera, si bé és de creixement i fructificació molt lents (entre 7 i 10 anys), floreix a mitjan abril, amb la qual cosa esquiva el risc de gelades. En conreu de regadiu, pot assolir unes xifres de producció que oscil·len entre 1.500 i 2.000 quilos per hectàrea. La tècnica de recol·lecció, a més, és la que es fa servir habitualment per a oliveres o ametllers (vibradors amb paraigües).
Els quatre motors del Segarra-Garrigues
Fins a la data, hi ha quatre projectes sectorials en marxa, al davant dels quals hi ha “màquines de tren” ben escollides per la seva potència, solvència i tarannà win-win; són quatre màquines orientades a produccions interessants per a si mateixes i per al Segarra-Garrigues.
Motor 1: projecte de pomeres amb Fruits de Ponent d’Alcarràs com a motor. Aquest projecte ha de permetre a les explotacions de la zona (sectors 1 i 2 del Segarra-Garrigues) que ho decideixin fer la transformació cap a la producció de pomes, l’aprenentatge en el maneig de la plantació i la comercialització del producte. A Fruits de Ponent, li ha de permetre la complementació de la seva producció actual de préssecs i nectarines (que suposa una concentració d’activitat de juny a setembre) amb la producció de pomes, cosa que li permetrà millorar els seus resultats amb una ocupació més equilibrada del seu personal, una millor rendibilització de les instal·lacions i material i equip, i un increment de les vendes.
Motor 2: projecte de doble collita anual per a l’alimentació ramadera, amb la Cooperativa d’Ivars d’Urgell com a motor. Es tracta d’un projecte pioner amb una doble finalitat: des del punt de vista de l’alimentació animal, cercar mecanismes per millorar els sistemes de nutrició i abaratir alhora els costos energètics; des del punt de vista agronòmic, un millor rendiment de les terres de regadiu amb dos conreus per any natural, quan ara se n’aconseguien 3 cada 2 anys. Tot plegat amb l’assessorament i col·laboració de l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA), per analitzar les millores en l’índex de conversió del pinso.
Motor 3: a partir d’un protocol de col·laboració signat entre el Departament i Borges Mediterranean Group amb l’objectiu de donar impuls al canal Segarra-Garrigues i promoure l’activitat agroindustrial en la zona d’influència d’aquest regadiu, es tracta de crear una plantació de 50 hectàrees de pistatxos en la finca Mas de Colom, a Tàrrega.
Motor 4: projecte per impulsar la vitinicuotura de regadiu, de col·laboració dels productors agrupats entorn a l'associació ACORD, el grup Codorniu, el Consell Regulador de la Denominació d'Origen Costers del Segre, i el Grup Cellers de Valls del Riucorb.