previsions de collita | 09/09/2003  Ruralcat

La producció de poma a Catalunya augmenta el 42,58% , i la de pera el 7,25%

La previsió de collita de poma i pera de Catalunya reflecteix enguany un augment notable respecte l¿any passat, amb un bon nivell de qualitat. Aquestes bones perspectives venen acompanyades d¿una collita europea més baixa per la sequera estival. Per tot això s¿augura una bona ocupació de la capacitat frigorífica de la zona fructícola de Lleida.

pomes vermelles en l'arbre

La producció de poma a Catalunya augmentarà el 42,58% respecte a l¿any anterior, i la de pera el 7,25%. Segons han informat els serveis tècnics de Catalonia Qualitat, aquest augment es deu a que la collita de l¿any anterior va ser molt baixa pels problemes de quallat que van afectar a la poma (el grup Golden i les varietats vermelles). Les peres també van tenir problemes de quallat, però en menor mesura, i van patir una caiguda fisiològica de juny més severa, en especial la Conference. Aquest augment de collita ve acompanyat de la bona qualitat que té la fruita que està entrant a les cambres. La poma presenta un calibre adequat i una afectació de ruseting inferior a l¿habitual. Les varietats vermelles de tardor han colorejat bé, i tan sols les Gales han tingut problemes en aquest sentit. Cal tenir present que les Gales només representen un 8 % de la collita i que es comercialitzen parcialment durant la campanya, sense entrar en cambra. La pera també presenta bona qualitat, amb calibres per sobre de la mitjana dels darrers anys en Conference i especialment en Blanquilles. Aquesta bona previsió ve acompanyada d¿un context internacional favorable, ja que la previsió de collita europea és un 11% inferior a la mitjana, i és la més baixa dels darrers 10 anys. La sequera de l¿estiu ha afectat les plantacions europees que no disposen de reg i per tant han obtingut calibres menors. En Pera la situació internacional és similar, amb un 6% de reducció respecte a la mitjana dels darrers 4 anys. Aquestes bones xifres de qualitat i quantitat permeten pensar en una bona ocupació de les cambres frigorífiques de les centrals. La capacitat frigorífica de Lleida és de 600.000 tones, i s¿hi preveu una collita de 650.000 tm. El nivell d¿estocatge previst a finals de setembre (descomptant la part de collita que va a indústria i la que es ven directament durant l¿estiu) és de 500.000 tones, amb el que la situació serà millor que l¿any passat. La zona fructícola de Lleida representa el 93% de la previsió de collita de pera de Catalunya i el 79,3% de la de poma. En canvi, Girona representa 17,6% de la previsió de collita de poma i el 5% de la de pera. En la documentació que us adjuntem podeu veure les dades amb detall de la previsió feta per Prognosi de la collita europea i de la que ha elaborat el Darp de la collita catalana per varietats i per províncies.