Asofruit alerta que les centrals frigorífiques no donaran abast per a emmagatzemar tota la fruita
L'Associació de Productors i Professionals de Fruites i Hortalisses de Lleida (Asofruit), alerta que es preveu que les centrals frigorífiques no donin abast per a emmagatzemar tota la fruita que estan rebent degut "a l'apatia en les vendes en aquestes últimes setmanes".
En un comunicat, Asofruit detalla que aquesta caiguda de les vendes ha obligat a emmagatzemar la fruita que en passades campanyes per aquestes mateixes dates es trobaria ja en els mercats, el que genera una saturació d'espai en els magatzems frigorífics. Segons Asofruit, les majors acumulacions es registren en les diferents varietats de pera i en pomes del grup Gala, productes la comercialització dels quals se centra en els mesos estivals, especialment en els mercats d'exportació. En el cas de les pomes, Asofruit indica que un altre dels factors que ha influït en l'acumulació d'aquesta fruita en les centrals és que les grans superfícies no han col·locat aquest producte entre les referències dels seus programes, "amb el que no adquireixen aquesta fruita", mentre que en campanyes anteriors si van treballar quantitats importants de poma. D¿altra banda, Asofruit preveu que el 50 per cent de la collita de poma Gala es destini a la indústria per falta de coloració i calibre, mentre que en altres varietats s'acusa també la presència de mota i el clivellat de la fruita a la sortida de les càmeres. L¿Associació assenyala que, del restant 50 per cent de la producció de poma Gala, només un 15 per cent s'està comercialitzant a ritme normal, mentre que l'un altre 35 per cent té aquest mes de termini per a arribar als mercats d'exportació doncs, en cas contrari, haurà de comercialitzar-se en el mercat nacional abans que finalitzi l'any. Pel que afecta a l'evolució dels preus de la Gala, destaca que se situen en els índexs del 2002, encara que detalla que "la gran diferència és que aquest any es comercialitzava el 85 per cent de la collita i tot just un 15 per cent es destinava a la indústria de transformació". Quant a la varietat de poma Golden Supreme, Asofruit explica que es detecten problemes de qualitat, especialment per mota i baixos calibres, que topen amb un mercat d'exportació poc fluid, pel que preveu que entre un 15 i un 20 per cent d'aquesta fruita haurà de destinar-se a indústria.