AJUTS | 13/08/2021  Ruralcat

Acció Climàtica destina més de 130.000 euros a la conservació de les varietats locals agrícoles

Un total de 16 entitats que es dediquen a la conservació de les varietats locals agrícoles rebran aquest mes d’agost 131.640 euros en ajuts per a la cerca, identificació, foment, manteniment de bancs de llavors, i multiplicació de varietats locals ja sigui per llavor, esqueix o empelt.

El tomàquet meta de cabra és una varietat local

Aquests ajuts, amb fons íntegrament del DAAC, corresponen a actuacions relacionades amb la biodiversitat cultivada de l’any 2020. Es distribueixen a 16 entitats de diferents indrets de Catalunya i els ajuts van destinat a tasques com la prospecció o cerca de varietats locals i la seva caracterització, el manteniment dels bancs de llavors, o germoplasma, d’espècies agrícoles, la multiplicació per obtenir o produir material de multiplicació (llavors, empelts, esqueixos...) i la realització d’analítiques vinculades a la caracterització o conservació de varietats.

La identificació de les característiques de varietats locals permetrà la seva inscripció al Catàleg de varietats locals d’interès agrari de Catalunya. La informació resultant és publicarà a l’apartat de Biodiversitat cultivada del web del DACC, de manera que es puguin conèixer les principals característiques de cadascuna d’aquestes  varietats locals.

Les varietats locals de fruites, verdures i hortalisses són una part essencial del patrimoni agrícola de Catalunya que cal conservar pel fet de ser una font de recursos fitogenètics i també per les possibilitats de reintroducció en el circuït comercial. Catalunya és pionera en l’aposta per preservar la biodiversitat cultivada entenent que la conservació d’aquests gens és una garantia de la continuïtat del sistema agrícola que permet contrarestar els efectes de l'erosió genètica i millorar les varietats modernes.

Font: DACC

Informació relacionada