SANITAT VEGETAL | 16/09/2021  Ruralcat

El Servei de Sanitat Vegetal del DACC publica un procediment per a la neteja ràpida de les màquines recol·lectores en panís

La neteja de les màquines recol·lectores és imprescindible per reduir la propagació de males herbes a altres parcel·les i evitar problemes els propers anys.

Una bona neteja pot ser més eficaç que el millor herbicida

Les màquines recol·lectores permeten separar i recollir el gra de les altres parts de la planta que es tornen a incorporar al camp. En aquest procés, aquestes màquines poden retenir un elevat nombre d’impureses i llavors en el seu interior.

L’aparició de noves males herbes invasores com l’Amaranthus palmeri, una de les espècies més perilloses en el cultiu del panís, al nostre territori fa necessari incrementar les mesures de prevenció per evitar-ne la seva expansió  i els danys que poden arribar a provocar. Una de les pràctiques més efectives és la neteja de la màquina recol·lectora. En aquest sentit una bona neteja pot ser més eficaç que el millor herbicida. L’objectiu és retenir les llavors de les males herbes en l’espai més petit possible, ja sigui la parcel·la, l’explotació o la mateixa localitat, i no exportar-les fora de l’espai on han aparegut.  Malgrat ser difícil una neteja completa de la màquina, la neteja de les recol·lectores és imprescindible per reduir de manera molt significativa la propagació de males herbes a altres parcel·les i evitar problemes els propers anys.

Per ajudar en aquestes tasques, el Servei de Sanitat Vegetal cel DACC ha publicat un full informatiu on es donen les indicacions bàsiques per a fer la neteja de manera ràpida i eficaç i reduir  així  el màxim possible el risc de dispersió d’aquestes males herbes invasores a través de les recol·lectores, tot mantenint el camp net, planificant les tasques de recol·lecció per evitar contaminar parcel·les noves i netejant a fins la màquina.

Font: DACC

Informació relacionada