SANITAT VEGETAL | 18/10/2021  Ruralcat

Les Agrupacions de Defensa Vegetal, una figura clau per a combatre la mala herba invasora Amaranthus palmeri

Gràcies a la ràpida actuació i coordinació entre les ADV i el Servei de Sanitat Vegetal del DACC es van poder eliminar totes les plantes que es van detectar a dos municipis del Pla d’Urgell.

Personal Tècnic de les ADV de Bellvís i Linyola fent prospecció i eliminant algun peu a la carretera dels Arcs (Bellvís) a Vallfogona de Balaguer

Les ADV (Agrupacions de Defensa Vegetal), juntament amb els tècnics de cooperatives, són una peça clau en la lluita contra la mala herba invasora Amaranthus palmeri al nostre territori, que afecta bàsicament els cultius de blat de moro. En una detecció d’aquesta mala herba als municipis de Bellvís i Linyola (Lleida), gràcies a la ràpida actuació i coordinació entre les ADV i el Servei de Sanitat Vegetal del DACC, es van poder eliminar totes les plantes que es van detectar.

Fins al moment, no s’han trobat parcel·les de blat de moro infestades a la zona del Pla d’Urgell. Malgrat tot, poden aparèixer plantes disperses en marges de carreteres i camins que convé detectar i eliminar precoçment per evitar la dispersió de la mala herba. S’ha de procurar també   netejar molt bé les màquines recol·lectores del panís per evitar la dispersió de les llavors.

És molt important detectar els primers focus i destruir-los abans no deixin llavor. En cas de trobar una nova planta cal recordar donar avís a la persona assessora per tal que indiqui la millor manera de controlar-la.

L’Amaranthus palmeri és una mala herba invasora originària de la part més meridional d’Amèrica del Nord, on és considerada una de les plantes més problemàtiques. S’ha descrit que pot provocar pèrdues de fins al 91% del rendiment en blat de moro i de fins al 79% en soja. Atributs biològics com la seva gran capacitat de dispersió per ambients ruderals (vores de camins i carreteres) o bé la seva gran producció de llavor, afavoreixen infestacions greus i sobtades dels conreus. Pot haver arribat amb resistència a la majoria dels herbicides autoritzats a les nostres contrades, fet que en pot dificultar molt el seu control.

Amb la finalitat d’evitar la seva dispersió per tot el territori, el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural va publicar l’ordre ARP 172/2019 de 10 de setembre on es declara l’existència de la mala herba i es qualifica d’utilitat pública la lluita contra aquesta.

Podeu trobar informació tècnica més detallada al web del DACC i a l’Oficina de Sanitat Vegetal de Ruralcat.

Font: DACC