REFORMA PAC | 21/01/2003  Ruralcat

La Comissió Europea aprova la nova proposta per reformar la Política Agrícola Comuna

L¿Executiu comunitari ha donat avui llum verda als textos legislatius que actualitzen la reforma de la Política Agrícola Comuna (PAC) proposada al juliol de 2001 i que preveuen una reducció dels ajuts directes i la desvinculació de les subvencions de la producció.

Franz Fischler, el comissari d'Agricultura

El comissari d'Agricultura, Franz Fischler. FOTO: CE

Segons ha anunciat el comissari Franz Fischler, el col·legi de Comissaris de la Unió Europea va donar el seu vist-i-plau a les propostes de revisió a mig termini de la PAC, que recullen les idees substancials llançades al juliol i vàries modificacions introduïdes com a conseqüència dels acords aconseguits pels caps de govern a l¿octubre, els estudis d¿impacte i les negociacions per a l¿ampliació a l¿Est. La Comissió Europea planteja reduir els ajuts agrícoles directes, per als productors que rebin més de 5.000 euros, a partir de 2006, de forma escalonada, en set anys i en diferents 'trams' segons la renda. Per als productors que obtinguin fons d¿entre 5.000-50.000 euros, aquesta reducció arribarà a un màxim del 12,5 per cent, i per als qui n¿obtinguin més de 50.000 euros, a un 19 per cent. Una part dels fons acumulats d¿aquesta rebaixa dels ajuts aniran a parar, segons el procediment denominat de ¿modulació¿, a les mesures de desenvolupament rural (fins a un 6 per cent) i la resta s¿utilitzarà per respondre a les necessitats dels diferents sectors. El comissari, que va presentar la proposta a la comissió d¿Agricultura del Parlament Europeu, ha assenyalat que entre les principals novetats està la proposta de reformar el sector lacti, segons la qual es planteja mantenir les quotes fins 2014 però començaran a baixar-se els preus d¿intervenció per a determinats productes lactis. Brussel·les proposa també desvincular les subvencions que concedeix la CE als agricultors de la producció final d¿aquests i establir una 'prima' fixa per explotació basada en referències històriques. El comissari ha assegurat que aquesta dissociació dels ajuts "permetrà a la Comissió Europea enfortir la seva posició" en les negociacions de l¿Organització Mundial del Comerç (OMC) i l¿Agenda de Doha, en què es va acordar reduir els subsidis que distorsionen el comerç. Ha explicat que, malgrat aquesta desvinculació, es mantindran certs elements de suport per a sectors com el blat, l¿arròs i la patata proteínica. Fischler ha assegurat que la "reforma permetrà als productors passar la vida al camp i no omplint papers", per la simplificació dels ajuts.
El més llegit

L’ICEA i el Col·legi d’Economistes de Catalunya organitzen el Cicle de jornades 'L’aigua, el sòl i els aliments a Catalunya'

El proper dilluns 12 d’abril s’obren les inscripcions a nous cursos a distància

El Departament d'Agricultura completa el pagament dels ajuts associats agrícoles de la PAC 2020