ETIQUETATGE | 19/01/2003  Ruralcat

La Comissió Europea proposa un control més estricte dels productes ecològics

L¿Executiu comunitari vol reforçar els controls i les normes d¿etiquetatge dels productes procedents de l¿agricultura o la ramaderia ecològica. La Comissió ha presentat un projecte de reglament per modificar la normativa sobre l¿agricultura ecològica i la seva indicació al producte final, que hauran d¿aprovar els Quinze.

L¿objectiu és posar fi a interpretacions errònies sobre els termes que designen a aquest tipus de productes i evitar que es produeixin problemes com la crisis originada a Alemanya després de la detecció de pinsos procedents de explotacions ecològiques amb restes d¿un herbicida prohibit a la Unió Europea. Brussel·les projecta que tot operador que obtingui, elabori, emmagatzemi o importi d¿un tercer país algun producte ecològic ho notifiqui a les autoritats competents i sotmeti la seva empresa al règim de control fixat en les regles comunitàries. L¿Executiu comunitari pretén també facilitar l¿intercanvi d¿informació entre els organismes de control i les autoritats públiques competents y estendre el seguiment als productes importats. En la proposta, indica que en els últims anys s¿han detectat casos de productes que portaven indicacions que feien referència al mètode de producció ecològica, però es venien sense ajustar-se als requisits establerts en la normativa comunitària. Brussel·les planteja que queden alliberats dels controls els distribuïdors minoristes que no elaborin els productes i els venguin directament al consumidor final en un envàs precintat. La proposta recull un terme per a cada una de las 11 llengües de la UE -en el caso d¿Espanya "ecològic"- i indica que aquestes mencions o els seus derivats habituals (bio, eco) podran utilitzar-se en tots els idiomes.
El més llegit

L’ICEA i el Col·legi d’Economistes de Catalunya organitzen el Cicle de jornades 'L’aigua, el sòl i els aliments a Catalunya'

El proper dilluns 12 d’abril s’obren les inscripcions a nous cursos a distància

El Departament d'Agricultura completa el pagament dels ajuts associats agrícoles de la PAC 2020