POLÍTICA COMUNITÀRIA | 19/01/2003  Ruralcat

El sector hortofrutícola tem pel seu futur i rebutja les noves concessions al Marroc

Els productors i exportadors espanyols de fruites i hortalisses estan en contra de noves concessions comercials en el sector hortofrutícola al Marroc perquè asseguren que, a mig termini, provocarien la desaparició del sector en les zones productores espanyoles.

ASAJA, COAG, UPA, CCAE y FEPEX asseguren en un comunicat conjunt que no estan disposades a consentir que s¿utilitzi el sector de les fruites i hortalisses com a moneda de canvi en els Acords Comercials de Tercers Països, amb la finalitat d¿aconseguir objectius comercials en benefici d¿altres productes i sectors econòmics. En el comunicat, el sector explica que la proposta de la Comissió al Marroc consisteix, en el cas del tomàquet, en establir un contingent d¿octubre a maig de més de 200.000 tones lliures d¿aranzel (la campanya 2002/2003 es de 168.757 tones) i en suprimir el sistema d¿autolimitació. Això permetria que el Marroc pugui exportar tomàquet il·limitadament en el marc dels acords de l¿Organització Mundial de Comerç (OMC), cosa que significaria que el sector del tomàquet espanyol desapareixeria a mig termini, segons el comunicat. A canvi, la Comissió Europea pretén millorar les seves possibilitats d¿exportació dels seus productes continentals (cereals, ramaderia) al Marroc. Per això, el sector hortofrutícola intentarà que el Govern espanyol aconsegueixi el suport suficient d¿altres països per bloquejar aquestes noves concessions en els calendaris que afecten a las produccions nacionals. A més del tomàquet, la UE preveu obrir encara més les seves fronteres per a productes com la maduixa, la patata, els cítrics, el carbassó, la fruita de pinyol i el meló, política comercial que vulnera el principi de preferència comunitària, en opinió dels productors i exportadors.
El més llegit

L’ICEA i el Col·legi d’Economistes de Catalunya organitzen el Cicle de jornades 'L’aigua, el sòl i els aliments a Catalunya'

El proper dilluns 12 d’abril s’obren les inscripcions a nous cursos a distància

El Departament d'Agricultura completa el pagament dels ajuts associats agrícoles de la PAC 2020