SANITAT ANIMAL | 16/01/2003  Ruralcat

Catalunya impulsa mesures per accelerar la lluita, control i eradicació de la malaltia d¿Aujeszky

El departament d¿Agricultura, Ramaderia i Pesca de la Generalitat (DARP), va presentar dijous, 16 de gener, el contingut de les noves iniciatives tendents a intensificar la lluita, control i eradicació del mal d¿Aujeszky.

El director general de producció agrària i innovació rural del DARP, Xavier Coll, va comunicar les mesures als membres de la Taula sectorial del porcí. Per garantir el funcionalment del pla el DARP pensa impulsar els controls en les vacunacions, en les reposicions i moviments d¿animals, i una més gran participació de les ADS¿s (Agrupacions de Defensa Sanitària), GSP (Grups de Sanejament Porcí) i del conjunt del sector. A més, el DARP dedicarà a la lluita contra el mal d¿Aujeszky tècnics de suport que es dedicaran, en exclusiva, a l¿assessorament, seguiment i control de les vacunacions. La reunió va comptar amb la presència de les organitzacions: Unió de Pagesos, JARC, ASAJA, Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FECAC), Federació Catalana d¿Indústries de la Carn (FECIC), l¿Associació de Fabricants de Pinso (ASFAC), Anafric-Gremsa i la Federació catalana de carnissers i cansaladers-xarcuters. Per tal de vetllar pel correcte funcionament i desenvolupament del pla d¿eradicació de la malaltia d¿Aujeszky es crearà un comitè assessor que estarà format per representants del DARP i del CRESA (Centre de Recerca en Sanitat Animal). El Departament d¿Agricultura confia en la professionalitat del sector ramader per aconseguir eradicar la malaltia i, al mateix temps evitar l¿aplicació de mesures contundents com la retirada de guies de trasllat als ramaders que no apliquin correctament el programa. La malaltia d¿Aujeszky és una afecció vírica que suposa importants pèrdues econòmiques a les explotacions afectades: causa la disminució dels naixements i l¿augment dels avortaments i un més gran alentiment en la creixença dels animals. L¿objectiu d¿Administració i del sector porcí és aconseguir que Catalunya quedi lliure de la malaltia i que d¿aquesta manera eviti restriccions en les exportacions d¿animals, carns i els seus derivats, cosa que permetria augmentar el nivell de renda dels ramaders.
El més llegit

L’ICEA i el Col·legi d’Economistes de Catalunya organitzen el Cicle de jornades 'L’aigua, el sòl i els aliments a Catalunya'

El proper dilluns 12 d’abril s’obren les inscripcions a nous cursos a distància

El Departament d'Agricultura completa el pagament dels ajuts associats agrícoles de la PAC 2020