QUALITAT ALIMENTÀRIA | 13/01/2003  Ruralcat

El DARP reconeix la DOP per a l¿Oli Baix Ebre-Montsià

El Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya ha publicat avui el Reglament de la Denominació d¿Origen Protegida Oli del Baix Ebre-Montsià. A partir d¿ara, aquest producte queda transitòriament reconegut a Catalunya i ja podrà incloure en el seu etiquetatge el característic logotip comunitari de la Denominació d¿Origen Protegida que permet al consumidor distingir aquests productes d¿alta qualitat.

Pel que fa a la inscripció d¿aquesta DOP en el Registre comunitari de denominacions d¿Origen Protegides i Indicacions Geogràfiques Protegides establerts en el reglament (CEE) núm. 208/92 de la Comissió Europea, manca únicament que es publiqui la seva sol·licitud d¿inscripció en aquest registre i que transcorri el termini legal per a la seva presentació d¿al·legacions que estableix l¿esmentat reglament. Catalunya ja disposa de dues Denominacions d¿Origen Protegides d¿olis reconegudes a nivell europeu: DOP Les Garrigues i DOP Siurana i des d¿avui ja són dues les DOP d¿oli amb reconeixement transitori: Oli de la Terra Alta i l¿Oli Baix Ebre-Montsià. A més les altres DOP de productes agroalimentaris de Catalunya són: la DOP Avellana de Reus, la DOP Formatge de l¿Alt Urgell i la Cerdanya i, la DOP Mantega de l¿Alt Urgell i la Cerdanya. La zona de producció de l¿oli emparada sota aquesta DOP Baix Ebre-Montsià es correspon amb les comarques del Baix Ebre-Montsià que donen el seu nom a una de les zones de Catalunya més importants en quant a la producció d¿oli de qualitat i representa, aproximadament, un 40% de la superfície total del cultiu d¿olivar de Catalunya. Així els municipis que formen part de la DOP Oli del Baix Ebre-Montsià dins la comarca del Baix Ebre són: l¿Aldea, Alcover, Alfara de Carles, Ametlla de Mar, Ampolla, Benifallet, Camarles, Deltebre, Paüls, Perelló, Roquetes, Tivenys, Tortosa i Xerta; i a la comarca del Montsià: Alcanar, Amposta, Freginals, La Galera, Godall, Mas de Barberans, Masdenverge, Sant Carles de la Ràpita, Sant Jaume d¿Enveja, Santa Bàrbara, La Sènia i Ulldecona. Les condicions edafològiques i climàtiques de la zona, juntament amb la tradició i l¿experiència dels agricultors fan que l¿Oli del Baix Ebre-Montsià presenti unes característiques d¿un oli de qualitat superior. Un altre factor que marca la diferència per la DOP Oli Baix Ebre- Montsià són les pràctiques de cultiu, en general , el cultiu de l¿olivar es realitza d¿un manera tradicional, en secà (95% del cultius), encara que en els últims anys el regadiu s¿està incrementant. L¿oliva és recol·lectada directament de l¿arbre, per munyiment o vibració de les branques, fent caure les olives a les xarxes per evitar que els fruits toquin a terra. La recol·lecció comença a mitjans de novembre prolongant-se fins el febrer o mitjans de març. Les olives són molturades dins de les 48 hores següents a la seva recol·lecció per evitar alteracions de l¿acidesa de l¿oli i l¿elaboració de l¿oli es realitza en condicions tals que no produeixen l¿alteració de l¿oli i es manté el seu sabor, aroma i característiques del fruit. L¿oli que s¿obté és un suc de fruita natural, amb tot el contingut que li confereix les varietats de l¿oliva de la que procedeix. La DOP Oli del Baix Ebre-Montsià protegeix olis d¿oliva verge extra produïts a partir de les varietats Morruda o Morrut, Servillenca i Farga, totes originàries de la zona. A l¿actualitat dins l¿àmbit de la DOP Oli Baix Ebre-Montsià es troben dotze cooperatives: quatre de la comarca del Baix Ebre i vuit de la del Montsià. Atesa la situació tan avançada en què es troben els tràmits per aconseguir el reconeixement comunitari d¿aquest oli com a DOP, aquest any, serà la primera campanya en que el Consell Regulador de la DOP Baix Ebre-Montsià podrà certificar els olis emparats. A l¿etiqueta del producte, a més de les mencions que exigeix la legislació vigent figurarà la llegenda DOP Oli Baix Ebre-Montsià, el logotip propi d¿aquesta denominació i el logotip comunitari de denominacions d¿origen.
El més llegit

L’ICEA i el Col·legi d’Economistes de Catalunya organitzen el Cicle de jornades 'L’aigua, el sòl i els aliments a Catalunya'

El proper dilluns 12 d’abril s’obren les inscripcions a nous cursos a distància

El Departament d'Agricultura completa el pagament dels ajuts associats agrícoles de la PAC 2020