PREMIS | 28/10/2021  Ruralcat

L’Eina de Recomanacions de reg de l’Oficina del Regant rep el Premi de l’Aigua de l’Associació Catalana dels Amics de l’Aigua

El passat 20 d'octubre es va fer entrega del guardó en el marc dels actes del IV Congrés de l'Aigua a Catalunya que es va celebrar a Barcelona.

Moment de l'entrega del guardó

L’Oficina del Regant - EA de Tàrrega ha rebut un dels Premis de l'Aigua, atorgats per l’Associació Catalana dels Amics de l’Aigua, per la implantació de l’Eina de Recomanacions de reg, conjuntament amb el programa d’actuacions en promoció i difusió de la gestió de l’aigua de reg i la millora de la seva eficiència.

El lliurament dels guardons es va dur a terme el passat 20 d’octubre a Barcelona dins dels actes del IV Congrés de l’Aigua a Catalunya, que aquest any estava dedicat als "Reptes a la gestió dels recursos hídrics davant l'emergència climàtica". El premi el va recollir el secretari d’Agenda Rural del DACC, Oriol Ansón.

L’Oficina del Regant va ser una de les sis entitats i persones premiades en aquests guardons. La resta de premiats van ser la Mancomunitat d’Aigües del Solsonès, l’escriptora Dolors Domingo, el Consorci de la Costa Brava, la Comunitat de Regants dels Canals d’Urgell i l’investigador César Terrer.

L'Associació Catalana d'Amics de l'Aigua lliura cada any, amb motiu de les celebracions del Dia Mundial de l'Aigua, els Premis de l'Aigua, amb els que es pretén estimular totes aquelles iniciatives, actuacions o trajectòries que vulguin voluntat de millorar la relació de la població catalana amb l'aigua i el seu entorn natural.

Aquest reconeixement s’afegeix al premi que va atorgar la FAO a l’Eina de Recomanacions de reg l’any 2017. En aquella ocasió, la Comunitat de pràctiques d’e-Agricultura (CoP), en associació amb l’Organització de les Nacions Unides per a l’Agricultura i Alimentació i el Centre Tècnic d’Agricultura i Cooperació (CTA), va seleccionar l’Eina com a exemple de bones pràctiques en l’ús de les TIC en l’agricultura.

L'Eina de Recomanacions de Reg és un servei ofert a través del portal de Ruralcat, disponible des de l’any 2005, i que compta amb més de 1.600 usuaris. Amb aquesta eina, des de l’Oficina del Regant (EA Tàrrega), el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural (DACC) treballa per millorar l’eficiència en l’ús de l’aigua de reg de les explotacions catalanes. L’estratègia de recomanacions de reg de l’Oficina consisteix en diferents fases; quadres per demarcacions per les estacions climàtiques i cultius més importants per cada demarcació, enviades a llistes de distribució, un altra fase són les recomanacions de reg que s’estan portant a terme per algunes comunitats de regants, enviades a través de les comunitats de regants als seus regants i en últim pas rebre recomanacions adaptades a la parcel.la prèviament introduïda a l’eina. Aquesta estratègia s’acompanya de formació i transferència tecnològica en reg per a tots els regants, i una bústia d’assessorament al regant per reconduir o resoldre els dubtes al voltant del reg i les Comunitats de regants.

L’Eina de Recomanacions de Reg de Ruralcat ha anat evolucionat al llarg del temps gràcies als comentaris dels seus usuaris i l’experiència dels seus gestors.

Per utilitzar l’Eina de Recomanacions de reg, els usuaris només han d’introduir en el portal de Ruralcat, les dades personalitzades de la seva parcel·la i, a més, poden rebre un correu electrònic i/o un SMS al mòbil amb les recomanacions de reg de cada setmana.

Els cultius més consultats són els llenyosos (un 80% del total), entre els quals destaquen el presseguer i l’olivera. Tenen l’opció de programar més de 60 possibilitats de cultius amb diferents sistemes de Reg, a través d’un balanç hídric amb dades facilitades pel Servei Meteorològic de Catalunya.

Font: RuralCat