SANITAT VEGETAL | 12/11/2021  Ruralcat

Acció Climàtica inicia una campanya a tots els municipis catalans per controlar la plaga del bernat marbrejat

El Departament d’Acció Climàtica ha enviat una carta a tots els municipis perquè identifiquin els focus més importants, alertin la ciutadania i ajudin a controlar la plaga.

Exemplar de bernat marbrejat marró

Durant la tardor, el bernat marró marbrejat (Halyomorpha halys) busca racons on amagar-se a l’interior de les cases o als coberts i les casetes exteriors de terrasses, jardins i parcel·les agrícoles. Per això, el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural ha fet una crida als municipis de Catalunya per identificar els focus de la plaga i poder prendre accions de control per evitar que a la primavera aquests insectes es desplacin cap als cultius.

El DACC coordina amb l’IRTA els treballs de seguiment, estudi i control de la plaga, amb l’ajuda de les Agrupacions de Defensa Vegetal (ADV). Aquest 2021, durant els mesos de juliol, agost i setembre, el període més actiu de la plaga, la major part de les deteccions de bernat marbrejat s’han localitzat a les comarques litorals de Barcelona i Girona. De fet, ja s’han detectat danys atribuïbles als atacs de la plaga en algunes plantacions fructícoles de Girona que afecten els fruits i també en alguns cultius d’horta del Baix Llobregat, una de les comarques més afectades, especialment als dels municipis més propers al Parc Agrari  i a la pagesia.

Enguany, però, la incidència del bernat marró marbrejat a Catalunya ha estat més baixa que l’any 2020, ja que els mesos de primavera i estiu han estat secs i calorosos.

Els experts demanen que si es localitza un exemplar s’elimini. Aquests insectes es poden capturar amb relativa facilitat amb un aspirador o escombrant-los a primera hora del matí o a darrera hora del dia. Un cop capturats, es poden submergir en aigua i sabó o, simplement, deixar-los dins d’una bossa exposats al sol. No és recomanable l’ús de productes insecticides.

Per identificar-los cal fixar-se en les antenes, que tenen dues franges blanques en cadascuna. A la part dorsal del cos, tenen un patró de color marró marbrejat, i també cal fixar-se en el ventre, que no té espina.

Aquesta plaga es va detectar a Catalunya l’any 2016 a Girona i des de llavors s’ha anat estenent per 185 municipis, especialment del litoral català. Aquest és un insecte d’origen asiàtic present actualment en diversos països d’Europa. S’alimenta d’una gran varietat de plantes i pot causar danys en nombrosos cultius, a més de viure a costa de moltes altres espècies de plantes, arbres i arbustos, tant silvestres com als carrers i espais verds urbans.

Font: DACC

Informació relacionada