| 12/10/2002  Ruralcat

¿Declaració de València¿ sobre la societat de la informació i el medi rural

La promoció del desplegament d¿infraestructures de telecomunicacions, de l¿aplicació de les noves tecnologies als sectors tradicionals, i de l'¿alfabetització digital¿ és prioritària per aconseguir que les àrees rurals es beneficiïn dels avantatges de les noves tecnologies de la informació. Aquestes són les conclusions recollides a la ¿Declaració de València¿.

RuralCat La promoció del desplegament d¿infraestructures de telecomunicacions en igualtat de condicions, de l¿aplicació de les noves tecnologies als sectors tradicionals, i de les accions d¿¿alfabetització digital¿ és prioritària per aconseguir que les àrees rurals es beneficiïn dels avantatges de les noves tecnologies de la informació i la comunicació (TIC). Aquestes són les conclusions recollides a la ¿Declaració de València¿, que va tancar la conferència europea ¿La Societat de la Informació com a instrument clau per al Desenvolupament Rural¿, celebrada a la ciutat mediterrània els dies 3 i 4 de febrer. Pel que fa al primer dels punts, Infraestructures i serveis, per aconseguir que el territori rural pugui competir en condicions d'igualtat amb les zones urbanes, aprofitant les noves possibilitats que la societat de la informació ofereix, cal que les infraestructures de telecomunicacions ofereixin allí les mateixes prestacions quant a capacitat de transmissió de la informació i de transferència de continguts. En aquest sentit, s¿ha d¿avançar cap a la generalització de l¿accés a internet mitjançant la banda ampla. El segon punt, referent a Sectors tradicionals i noves oportunitats de negoci, descriu les possibilitats de l¿aplicació de les TIC a l¿agricultura, la ramaderia, la pesca, el sector forestal i les indústries agroalimentàries, en aspectes com la qualitat i seguretat alimentària, la competitivitat, la traçabilitat dels aliments i el comerç electrònic. Així mateix, contempla les noves oportunitats de negoci i els jaciments d'ocupació en el territori rural, en les activitats relacionades amb el turisme, el comerç i els serveis professionals. Per últim, el darrer punt de la Declaració, Una societat del coneixement per a tots, destaca la necessitat d¿implementar un procés d'¿alfabetització digital¿ amb accions tant de formació i capacitació com de dinamització i conscienciació social, que afavoreixin l'ús quotidià dels ordinadors i d'internet entre els ciutadans i empreses rurals. Totes aquestes actuacions hauran de tenir en compte les diferències econòmiques, socials i fins i tot idiomàtiques de les diverses àrees rurals. Els signants de la ¿Declaració de València¿ deixen molt clar que l¿aprofitament pels ciutadans i empreses del medi rural de les oportunitats que ofereix la societat de la informació ha de ser impulsat pels poders públics, per les empreses tecnològiques i els propis habitants de les zones rurals. La ¿Declaració de València¿ va cloure les jornades ¿La Societat de la Informació com a instrument clau per al Desenvolupament Rural¿, on es van presentar diversos projectes europeus relacionats amb l¿accés de banda ampla en l¿entorn rural, la traçabilitat, o l¿aplicació del comerç electrònic a l¿agroalimentació, i on van participar responsables de la Societat de la Informació i Desenvolupament Rural de les administracions públiques, a més d¿empresaris i agents tecnològics i econòmics.
El més llegit

S’amplien els terminis de presentació de la sol·licitud única i els ajuts associats al contracte global d’explotació fins el 31 de maig

El projecte LIFE AGRICLOSE es suma a la Setmana Internacional del Compost (ICAW)

El DARP actualitza els principals indicadors del sector agrícola de la campanya 2020