FITXES TÈCNIQUES | 01/02/2022  Ruralcat

Nova fitxa tècnica sobre tècniques innovadores per a fer viable la producció de soja

L’estudi ha estat realitzat per l’ETSEA i finançat pel DACC a través de l’ajut per incentivar la recerca aplicada en matèria de producció agroalimentària ecològica

Sembra directa de soja sobre coberta de sègol controlada amb corró laminat. (Fotos: Daniel Plaza Bonilla)

La unitat de Producció Agroalimentària Ecològica del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural (DACC) ha publicat la nova fitxa tècnica Tècniques innovadores per a fer viable la producció de soja”.

La producció de soja ecològica és minoritària, però existeix un mercat creixent. Malgrat això, el seu cultiu presenta importants limitacions com el control de la flora adventícia. Aquest projecte té per objectiu contribuir en el disseny i l’avaluació de mètodes per a la producció de soja ecològica per maximitzar el rendiment d'una forma sostenible, aconseguint un millor control de la flora arvense i millorant la qualitat del sòl.

La recerca va consistir a establir un assaig de camp a Juneda (Lleida) on es van avaluar 4 alternatives de maneig de soja:

  • - Tradicional (treball del sòl durant l’hivern i control de males herbes amb binadora)
  • - Coberta de sègol incorporada i control de males herbes amb binadora
  • - Coberta de sègol incorporada i control de males herbes segadora
  • - Control de la coberta de sègol amb corró laminat i sembra directa de soja

L’estudi ha estat realitzat per l’equip encapçalat pel doctor Daniel Plaza-Bonilla, de l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria Agrària (ETSEA) de la Universitat de Lleida i ha estat finançat pel DACC a través de l’ajut per incentivar la recerca aplicada en matèria de producció agroalimentària ecològica.

A l’apartat de fitxes tècniques de Ruralcat es poden trobar les fitxes PAE i altres relacionades amb reg, fertilització o transferència: https://ruralcat.gencat.cat/web/guest/fitxes-tecniques.

Font: DACC