FITXA TÈCNICA | 18/02/2022  Ruralcat

Nova fitxa tècnica sobre la influència del diòxid de sofre i la inoculació de llevats en vins

El projecte ha estat realitzat per la Universitat Rovira i Virgili i finançat pel DACC a través de l’ajut per incentivar la recerca aplicada en matèria de producció agroalimentària ecològica.

Les varietats escollides van ser la Garnatxa negra i la Carinyena, adaptades a les condicions edàfiques i climàtiques de la regió, autoritzades i recomanades pel Consell Regulador de la DOQ Priorat.

La unitat de Producció Agroalimentària Ecològica del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural (DACC) ha publicat la nova fitxa tècnica “Influència del diòxid de sofre i la inoculació de llevats autòctons i comercials en vins ecològics de garnatxa negra i carinyena”.

En els últims anys el consum d’aliments produïts de forma més sostenible amb el medi ambient s’ha convertit en una tendència predominant entre la societat. El sector vitivinícola també està experimentant l’augment de la demanda de vins més naturals, sense productes químics afegits i amb poca intervenció.

L’objectiu del treball ha estat avaluar si l’addició de diòxid de sofre i la inoculació o no de llevats influeixen en el perfil aromàtic de Garnatxa negra i Carinyena ecològics de la DOQ Priorat. Per fer l’estudi es va fermentar raïm de cada varietat sota diferents condicions: per una banda, sense i amb dosi mínima de diòxid de sofre, i per l’altra la inoculació d’un llevat comercial i de llevats autòctons del raïm. Es van comparar les cinètiques de fermentació i es va fer un tast triangular dels vins.

El projecte ha estat realitzat per l’equip encapçalat per la doctora Míriam Lampreave Figueras, de la Universitat Rovira i Virgili i ha estat finançat pel DACC a través de l’ajut per incentivar la recerca aplicada en matèria de producció agroalimentària ecològica.

A l’apartat de fitxes tècniques de Ruralcat es poden trobar les fitxes PAE i altres relacionades amb reg, fertilització o transferència: https://ruralcat.gencat.cat/web/guest/fitxes-tecniques.

Font: DACC