Nova fitxa tècnica sobre la millora de varietats tradicionals de tomàquet
El projecte ha estat realitzat per la Fundació Miquel Agustí i finançat pel DACC a través de l’ajut per incentivar la recerca aplicada en matèria de producció agroalimentària ecològica.
Actualment la incidència de determinades virosis és un fenomen que limita seriosament el cultiu del tomàquet en zones hortícoles (Foto: Fundació Miquel Agustí).
La unitat de Producció Agroalimentària Ecològica del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural (DACC) ha publicat la nova fitxa tècnica “Millora de varietats tradicionals de tomàquet (II)”.
Les varietats tradicionals de tomàquet són un patrimoni de gran valor per promoure la tipicitat de les produccions agrícoles. Específicament en el cas de la producció ecològica aquestes varietats poden jugar un rol important, essent elements diferenciadors de les produccions.
La sensibilitat de les varietats tradicionals de tomàquet a patògens és un dels factors que limiten el seu cultiu. Introduir aquests gens de resistència en les varietats tradicionals pot ser una estratègia per revifar el seu cultiu i recuperar la diversitat varietal autòctona.
L’objectiu del treball ha estat millorar la varietat tradicional Pera de Girona, a través d’un programa de millora pel mètode clàssic del retroencreuament i la selecció assistida per marcadors moleculars.
El projecte ha estat realitzat per l’equip encapçalat pel doctor Joan Casals, de la Fundació Miquel Agustí i ha estat finançat pel DACC a través de l’ajut per incentivar la recerca aplicada en matèria de producció agroalimentària ecològica.
Font: DACC