ESCOLES AGRÀRIES | 06/04/2022  Ruralcat

L’Escola Agrària del Solsonès, finalista al Campionat Spainskills en la modalitat de jardineria paisatgística

El Campionat Spainskills consisteix en unes olimpíades estatals de formació professional, on hi tenen representació les 17 comunitats autònomes d’Espanya i les dues ciutats autònomes de Ceuta i Melilla.

Albert Prat i Albert Casas (exalumnes i participants a l’Spainskills 2022), Isabel Rovira (Directora de l’EA Solsonès) i Daniel Tarrés (entrenador dels alumnes) amb el jardí acabat, el resultat de la seva participació en l’Spainskills 2022. (Foto: Escola Agrària del Solsonès)

L’Escola Agrària del Solsonès (EA Solsonès) del Servei de Formació Agrària del DACC ha quedat en segona posició en el Campionat Spainskills en la modalitat de jardineria paisatgística, celebrat a Madrid del 22 al 25 de març. Els exalumnes que hi van participar, Albert Casas Pelegrina (Solsona) i Albert Prat Sirvent (Bellver de Cerdanya), van ser els guanyadors de la competició Catskills de Jardineria i Paisatgisme 2020, que els va fer mereixedors de formar part de l’Spainskills d’aquest any.

A Madrid es van trobar amb la delegació catalana, formada per 40 alumnes guanyadors de la medalla d’or de la competició catalana Catskills, els seus tutors/entrenadors i coordinadors i representants del Departament d’Educació. En l’Spainskills poden competir els primers classificats de la competició en l’àmbit autonòmic, i hi tenen representació les 17 comunitats autònomes d’Espanya i les dues ciutats autònomes de Ceuta i Melilla. L’EA Solsonès va competir contra equips de dotze comunitats autònomes més en la modalitat de jardineria paisatgística.

En aquest skill -és a dir, habilitat- es valora que els alumnes participants dominin la instal·lació i el manteniment de jardins, disseny i gestió de projectes; sàpiguen utilitzar diferents plantes i materials com la pedra, maons, graves, escorces, pans d’herba, etc.; i a més a més, inclou la realització d'instal·lacions elèctriques i de fontaneria simple i la col·locació d'elements prefabricats com a mobiliari urbà o petits estanys.

La formació professional agrària i concretament, els ensenyaments de jardineria i paisatgisme, són unes de les línies mestres de l’Escola Agrària del Solsonès. (Foto: Escola Agrària del Solsonès)

La competició es va realitzar durant 4 jornades i al llarg d’aquestes 4 dies els alumnes havien de posar en pràctica els coneixements adquirits a l’escola en l’àmbit de jardineria, durant els seus dos anys de formació, no hi podia intervenir en cap moment el seu tutor.

La delegació catalana va obtenir 6 medalles d’or i 7 medalles d’argent, el palmarès més alt de totes les comunitats autònomes. Després d’un frec a frec molt ajustat durant els dies de la competició, l’alumnat de l’EA Solsonès van obtenir la medalla d’argent, darrere la Comunitat de Madrid. El podi el va completar Aragó, amb la tercera posició. Aquest acte de reconeixement de medalles es va fer al pavelló municipal d’IFEMA de Madrid.

Des de l’EA Solsonès afirmen que ha estat una gran experiència per a totes les persones implicades: “Als alumnes els ajuda a adquirir competències en l’àmbit tècnic, també ho fan en aspectes com treball en equip, cooperació i superació personal. I com a escola i professors ens ha aportat nous punts de vista de la resta de tutors de les comunitats autònomes i altres maneres de fer i treballar, que segur que en traurem bon profit per a les nostres classes i la resta de competicions ens les que prenguem part.”

EA Solsonès, guanyadora del Catskills 2022

Aquest mes de març, Solsona també ha acollit més de 600 professionals i estudiants de jardineria que han participat al Catskills 2022, organitzat pel Gremi de Jardineria de Catalunya, l’EA Solsonès i l’Institut Francesc Ribalta, amb el suport de l’Ajuntament. Amb motiu de la victòria de l’EA Solsonès de l’any 2020, es va proposar a l’escola organitzar el campionat a la seva comarca. La competició consistia que l’alumnat enjardinés un espai de 15 m² amb diversos elements i dificultats durant dos dies a partir d'un plànol i els diferents materials proporcionats per l'organització. Un any més, l’EA Solsonès ha guanyat de nou el Catskills.

Font: Escola Agrària del Solsonès