INNOVACIÓ | 19/04/2022  Ruralcat

Una nova aplicació d’intel·ligència artificial permet detectar malalties i plagues en conreus hortícoles

Doctor X Nabat permet identificar amb una fotografia l’aparició prematura de malalties i plagues en plantes i reduir el malbaratament de les collites.

Disponible per a sistemes Android i ordinadors, l’aplicació ja ha demostrat la seva eficàcia en conreus de tomata, pebrot i cogombre. (Foto: Universitat de Barcelona)

Doctor X Nabat és el nom de l’aplicació per a detectar prematurament les malalties i plagues als conreus hortícoles que ha estat creada pels membres del grup de Fenòmica Vegetal del centre CERCA Agrotecnio i la Universitat de Barcelona (UB) juntament amb el Centre Internacional d’Agricultura Biosalina (ICBA) de Dubai (Emirats Àrabs Units).

Adreçada als agricultors i tècnics agrícolesaquesta eina disponible per a mòbils amb sistema Android i ordinadors, utilitza un formulari d’ODK Collect on mitjançant una fotografia aportada per l’usuari fa un escàner de l’afectació de la planta i detalla una resposta eficaç per al seu tractament. L’aplicació s’ha testat als conreus de tomata, pebrot i cogombre d’Egipte, Tunísia i els Emirats Àrabs Units (EAU), i s’està desenvolupant per a altres conreus de zones mediterrànies.

Segons l’Organització de les Nacions Unides per a l’Alimentació i l’Agricultura (FAO), les pèrdues anuals dels cultius a causa dels estressos biòtics, com les malalties i les plagues, oscil·len entre el 20% i el 40%. A això s’afegeixen els estressos abiòtics que poden patir els conreus, com la sequera, la salinitat o les deficiències nutricionals. Tots aquests danys soscaven els mitjans de vida rurals, les economies nacionals i la seguretat alimentària. Per això, Doctor X Nabat, que és el fruit d’un projecte de recerca conjunt de dos anys de durada, s’ha centrat a facilitar una resposta prematura amb l’objectiu final d’evitar el malbaratament de la collita i reduir les aplicacions intensives de fitosanitaris.

La tecnologia del deep learning que fa servir el projecte, ha estat clau per a augmentar la velocitat i l’efectivitat dels mecanismes que configuren l’aplicació. L’algoritme de Doctor X Nabat (i del seu format web DoctorXUB.com) s’ha desenvolupat a través de més de 25.000 fotografies de diferents plagues, malalties, estressos abiòtics i deficiències nutricionals pujades pel personal investigador del projecte i els seus col·laboradors.

Pel que fa al seu funcionament, aquest es basa en el fet que l’agricultor capta una imatge d’una planta afectada del seu conreu i seguidament, l’aplicació emet un diagnòstic precís que indica amb un percentatge d’èxit quina malaltia o plaga és i com abordar-la. El tractament fitosanitari que s’ofereix com a solució és un dels acceptats pels estàndards de la Unió Europea.

Font: Agrotecnio