AJUTS | 20/05/2022  Ruralcat

Més de 400 estudiants es presenten a la 7a edició del Pràcticum Odisseu

El Pràcticum Odisseu pretén incentivar l’estada de joves universitaris en pràctiques remunerades en les empreses situades en municipis rurals, per promoure la competitivitat empresarial, així com el retorn i l’establiment d’aquests joves a les zones rurals.

Els i les estudiants han de realitzar un mínim de 300 hores, entre mitjans de juny i mitjans de setembre d’enguany.

A aquesta nova edició del Pràcticum Odisseu s’hi ha presentat gairebé 400 estudiants amb un total de 881 candidatures. Cada estudiant podia presentar fins a 5 candidatures per a realitzar pràctiques en empreses i entitats dels territoris rurals Leader catalans. De totes les 179 ofertes inicials presentades per empreses, 165 han rebut candidatures, i només 13 han quedat desertes. Actualment, està obert el període de selecció d’aquestes 165 empreses que han d’escollir entre aquestes candidatures per a seleccionar la persona que durà a terme les pràctiques durant els mesos d’estiu a través del Pràcticum Odisseu.

En aquesta edició s’oferirà ajuts de 900 € per a les empreses i institucions del territori amb la voluntat de cofinançar el 50% de les pràctiques. Els i les estudiants han de realitzar un mínim de 300 hores, entre mitjans de juny i mitjans de setembre d’enguany. L’estudiant rebrà una remuneració de 6 € mínim per hora treballada, sumant un total de 1.800 € com a contraprestació total.

Els estudis majoritaris dels joves que han sol·licitat participar en el Pràcticum són: administració, economia, i dret; educació, serveis socials, salut, i lleure; enginyeries i informàtica; humanitats i arxivística; turisme, patrimoni i cultura; ciències ambientals i geografia; màrqueting, comunicació, i disseny; agronomia, veterinària, i ciències de l’alimentació, i arquitectura i urbanisme.

El Pràcticum es va consolidant any rere any amb altes xifres de participació, tant en nombre d’ofertes presentades per empreses i entitats del territori com entre els estudiants universitaris que opten a realitzar les pràctiques. Aquest any ha estat l’edició més nombrosa en nombre d’ofertes, i gairebé la meitat d’aquestes tenen possibilitat d’incorporació laboral una vegada finalitzades les pràctiques.

Les entitats promotores del projecte de cooperació Leader Odisseu són la Secretaria d’Agenda Rural del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural i la Direcció General de Joventut del Departament de Drets Socials, amb la col·laboració de la Direcció General d’Universitats  del Departament de Recerca i Universitats, l’Agència de Gestió d'Ajuts Universitaris i de Recerca, l’Associació d’Iniciatives Rurals de Catalunya (ARCA), els Grups d’Acció Local Leader de Catalunya i la xarxa de professionals de Joventut. El Grup Leader Consorci GAL Alt Urgell-Cerdanya coordina aquest projecte, en el marc del Programa de Desenvolupament Rural (PDR) 2014-2022, amb el cofinançament del Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural (FEADER).

Font: DACC