Les Escoles Agràries celebren el seu 50è aniversari i anuncien la creació d’un nou centre dedicat a l'horticultura i les noves tecnologies a Cabrils
Alfarràs ha acollit l’acte de commemoració dels 50 anys d’història de les Escoles Agràries on han assistit professionals que treballen actualment als centres, així com personalitats que han contribuït a fer possible aquestes 5 dècades de formació professional dirigida al sector agropecuari, alimentari i forestal.
L’acte s’ha celebrat a l’Escola Agrària d’Alfarràs, el primer centre que es va inaugurar l’any 1972.
Les Escoles Agràries han commemorat els seus 50 anys d’història en un acte celebrat el divendres 27 de maig a l’Escola Agrària d’Alfarràs. Ho han fet, anunciant la creació d’un nou centre, dedicat a l’horticultura i a les noves tecnologies i que estarà situat a Cabrils. Serà la 15a escola de la xarxa d’Escoles Agràries de Catalunya.
L’escola d’Alfarràs va ser la primera en inaugurar-se i posar-se en marxa, ara fa 50 anys. L’acte ha estat presidit per la consellera d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà, i han assistit professionals que treballen actualment als diferents centres i al Servei de Formació Agrària, així com personalitats que han contribuït a fer possible aquestes 5 dècades de formació professional dirigida al sector agropecuari, alimentari i forestal.
A l’inici, Rosa Cortés, directora de l’Escola Agrària d’Alfarràs, i Joan Carles Garcia, alcalde d’Alfarràs, han donat la benvinguda als participants. Posteriorment, la periodista Elisenda Carod ha moderat un debat format per les tres persones que han ocupat el càrrec de cap de Servei de Formació Agrària, la unitat del DACC que s’encarrega de la gestió de les escoles: Francesc Camino (1972-1982), Josep Valls (1985-2006) i Joan Minguet (2006-actualitat). Finalment, es va comptar amb la presència de dos docents, Ventura Viladegut de l’Escola Agrària de Les Borges Blanques i Joana Amador de l’Escola Agrària de Manresa, i dos exalumnes, Eduard Cau, ex-alumne de capatassos de l’Escola Agrària de Les Borges Blanques, i Josep Sellart, ex-alumne de cicles formatius de l’Escola Agrària de Vallfogona de Balaguer, que van parlar de la seva experiència. També es va visualitzar un vídeo de dues alumnes de l’Escola Agrària d’Alfarràs, que actualment estan d’Erasmus, realitzant les pràctiques del cicle formatiu.
Han treballat més de 500 persones a les Escoles Agràries, han passat més de 24.000 alumnes de formació reglada, i s'ha dut a terme multitud d'activitats de formació contínua, i tot plegat sempre caracteritzat per la vocació de servei al sector i al país, una gran cultura col·laborativa, plasticitat i capacitat d'adaptació i cooperació entre escoles; d’integració amb el territori, contribuint al seu desenvolupament i donant resposta a les seves necessitats de formació.
Aquest afany de formació i de superació constants ha fet possible que l’actual xarxa d’Escoles Agràries de Catalunya no pari d’incrementar l’oferta formativa. En aquest sentit, i a banda de la nova escola, aquest proper curs 2022-2023 s’inicia dos cicles formatius nous. D’una banda, l’Escola Agrària de Manresa oferirà el Cicle Formatiu de Grau Superior (CFGS) de Paisatgisme i Medi Rural, amb perfil professional Agroecològic i Acció Climàtica, una reivindicació històrica de l’escola per les necessitats de formació exponencials en temes agroecològics derivats de les tendències i demandes del mercat, les demandes del sector productiu i les pròpies exigències polítiques per alienar en la sostenibilitat tots els sectors productius. El nou cicle, es començarà a impartir a partir de setembre d’enguany, i dona continuïtat al Cicle Formatiu de Grau Mitjà (CFGM) de Producció Agroecològica que imparteixen des de fa anys.
De l’altra, l’Escola Agrària de Gandesa, començarà a impartir el CFGS de Vitivinicultura, també una reivindicació històrica de l’escola, per les demandes insistents del sector i del territori. El nou cicle donarà continuïtat al CFGM d’Olis d’Oliva i Vins.
A més a més, també es comptarà amb una nova aplicació informàtica (nova ECA), s’impulsarà la digitalització de les Escoles Agràries i s’incidirà encara més en el projecte d’internacionalització de l’alumnat de formació inicial i també contínua, per tal que es puguin desplaçar a altres països a realitzar les pràctiques en empresa o estades en les que coneguin altres realitats del mon agroalimentari. En el marc d'institucionalització del Sistema de Formació i Qualificació Professionals de Catalunya prevista a la Llei 10/2015, s'està treballant conjuntament amb l'Agència FPCAT i el Servei d'Ocupació de Catalunya per impulsar una oferta integrada a la xarxa d'escoles agràries i s'està treballant per dissenyar el futur mapa de centres de formació professional integrada, on hi haurà amb tota probabilitat algunes de les Escoles Agràries, com a nous centres de referència sectorial.
Les Escoles Agràries també tindran un paper clau en el futur model d’assessorament als joves i de suport i impuls de l’emprenedoria en tots els sector a través del Campus Empresarial Agrari.
Font: Escoles Agràries