SANITAT VEGETAL | 02/06/2022  Ruralcat

El bernat marbrejat origina danys en cultius de fruita i verdura a les comarques gironines

Els insectes que han sobreviscut l’hivern ja s’han començat a detectar als cultius i es tem que enguany els danys puguin ser superiors.

És una plaga invasora d’origen asiàtic que provoca danys als cultius, especialment de fruites i hortalisses, però és inofensiva per als humans i els animals.

El bernat marró marbrejat (Halyomorpha halys) ha continuat expandint-se pel territori català i va originar danys a diferents cultius i comarques durant la campanya 2021. Així ho constaten les dades aportades en el marc de la reunió del Comitè de Seguiment que es fa per avaluar l’estat de la situació d’aquesta plaga invasora i els estudis desenvolupats amb l’objectiu d’establir de manera conjunta les mesures més adients per a la seva prevenció i lluita.

Exemplars d’aquest insecte ja s’han començat a detectar en alguns cultius de fruiters a Catalunya com ara a Campllong, Llambilles, Cassà de la Selva, Bordils, Sant Pere Pescador, Torroella de Montgrí o la Tallada d’Empordà. Es tem que enguany els danys que originin puguin ser superiors als de l’any passat. El bernat s’alimenta i es reprodueix en jardins i cultius i es nodreix principalment de fulles, tiges i fruits, cosa que origina danys que en altres llocs d’Europa com ara Itàlia ja són molt greus.

A diferència de l’any passat, la primavera va ser molt seca i no va afavorir el desenvolupament d’aquest insecte i les poblacions es van mantenir en general baixes. Tot i això, a zones humides de les comarques del Gironès i la Selva es van trobar poblacions elevades que provocaven danys a plantacions fruiteres. Les dades meteorològiques apunten que aquesta primavera està essent més plujosa del que és habitual i una primavera humida podria provocar un increment del nombre d’individus d’aquesta plaga invasora molt concentrada de moment pel que fa a danys a les comarques gironines i el Parc Agrari del Baix Llobregat.  Durant la campanya d’enguany, caldrà parar especial atenció a les parcel·les on durant l’any anterior hi va haver danys, i en tot el conjunt de parcel·les on es va detectar l’insecte o se sospita que hi és.

El Servei de Sanitat Vegetal del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural i l’IRTA recorden que cal eliminar tots els exemplars de l’insecte per evitar que es reprodueixin i generin poblacions més altes que tornin a entrar a les cases durant la tardor i causin danys als cultius a l’estiu. Per identificar-lo, s’ha de tenir en compte que és un insecte de color marró amb una venació marcada de color fosc en l’extrem de les ales i dues bandes clares a les antenes. Si se’n troba als habitatges, cal eliminar-los directament sense aplicar insecticides, per exemple utilitzant un aspirador o ofegant-los amb aigua i sabó, i, sobretot, no alliberar-los a l’exterior.

Al portal https://www.elbernatesaqui.cat/ i al web del Departament d'Acció Climàtica, hi ha informació relacionada amb la plaga i una secció oberta a la ciutadania perquè reporti observacions d’individus de bernat marbrejat per ajudar els experts a fer-ne un seguiment. Aquesta campanya està impulsada pel Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural (DACC), l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) i la Diputació de Barcelona. La campanya també rep el suport de la Diputació de Girona perquè és una de les zones de risc envers possibles danys potencials originats per aquesta plaga i s’hi sumen també la Diputació de Tarragona i de Lleida per fer difusió de manera preventiva.

Font: DACC