AGRICULTURA | 21/06/2022  Ruralcat

Aprovada la modificació de la DOP Arròs del Delta de l’Ebre que inclou noves varietats i l’arròs integral

El 20 de juny del 2022 es va publicar al DOUE una modificació del plec de condicions de la DOP Arròs del Delta de l’Ebre.

La modificació entrarà en rigor uns dies després de la publicació al DOUE i va ser la culminació d’un llarg procés que es va iniciar a petició del Consell Regulador de la DOP.

El 20 de juny del 2022 es va publicar al DOUE una modificació del plec de condicions de la DOP Arròs del Delta de l’Ebre. Aquesta modificació entrarà en vigor uns dies després i és la culminació d’un llarg procés que es va iniciar a petició del Consell Regulador de la DOP. Els canvis més destacats que s’hi van introduir són la incorporació de les varietats, J. Sendra, Guara i Olesa, i la possibilitat d’emparar arròs integral, que fins al moment només permetia arròs blanc. Un cop aprovada la modificació, la DOP empara arrossos blancs o integrals de les varietats següents: Bahía, Tebre, Gleva, Fonsa, Bomba, Montsianell, J. Sendra, Guara i Olesa. Tant si el conreu és convencional com ecològic, la DOP continua emparant només arròs de la màxima qualitat comercial: arròs Extra.

El sector arrossaire treballa de manera constant per garantir varietats de cultiu més sostenibles que respectin les varietats existents i puguin adaptar-se a les condicions especials del Delta de l’Ebre. Les varietats que s’incorporen a la DOP amb aquesta modificació destaquen per:

- Ser més resistents a les malalties criptogàmiques, en especial a la Pyricularia Oryzae, i així reduir la necessitat de l’ús de fungicides.

- Ser varietats més resistents a la salinitat del sòl.

- Ser varietats millor adaptades pels sòls arenosos, especialment la Guara.

- Ser varietats millor preparades per les variacions produïdes pel canvi climàtic.

- Es manté la compatibilitat agronòmica i mediambiental amb la zona.

La DOP (Denominació d’Origen Protegida) és el nom que rep un producte alimentari originari d’una zona que destaca per la seva qualitat i els valors humans i naturals que representa; garantint que la producció, l’elaboració i l’envasat es realitzen dins d’aquesta mateixa zona.  En aquest cas, la característica principal de l’arròs amb DOP del Delta de l’Ebre és la categoria Extra, que significa que no és una mescla de varietats i els grans són homogenis.

Font: DACC