El MARM convoca els premis Aliments d'Espanya 2010
El Ministeri de Medi Ambient i Medi Rural i Marí, mitjançant una Ordre Ministerial, convoca la XXIII edició del premi Aliments d'Espanya 2010, que engloba 10 categories diferents. Aquests guardons volen ésser un reconeixement a la tasca desenvolupada per professionals i entitats que d'una o una altra manera participen en la cadena agroalimentària, així com els aspectes relacionats amb l'agricultura ecològica i la conservació del medi ambient. Les sol·licituds podran presentar-se fins al 27 de setembre d'enguany.
Detall del logotip dels premis Aliments d'Espanya. Font: MARM.
Aquests premis s'ajusten a les modalitats i característiques següents:
Producció agrària
Aquest premi serà concedit a explotacions agràries o agrupacions que desenvolupin la seva activitat dins del territori nacional, utilitzant tecnologies agropecuàries que redundin en l'avenç d'un sector sostenible i eficient en l'obtenció de productes de qualitat, responent així a la demanda dels consumidors.
Indústria alimentària
Amb aquest guardó es premia la trajectòria i accions d'aquelles empreses alimentàries o agrupacions d'empreses alimentàries, amb seu al territori nacional, que d'una manera global integren aspectes relacionats amb el respecte al medi ambient, la potenciació del desenvolupament rural i dels recursos locals, tasques en innovació i inversió tecnològica, i estratègies de comercialització i promoció.
Distribució i comerç alimentari
Podran participar-hi totes les empreses de distribució minorista d'aliments inclosos els nous canals de comercialització alimentària, a través d'Internet o altres vies. Es premiarà la trajectòria i el treball desenvolupat per establiments de distribució minorista d'aliments i nous canals de comercialització, tant al mercat interior com en l'exterior, per tal de potenciar el coneixement, la presentació i la difusió dels aliments nacionals.
Restauració
Dirigit a guardonar els establiments de restauració, que potencien la gastronomia i els productes alimentaris espanyols, fomentant la utilització, presentació, innovació i bon ús dels nostres aliments en la gastronomia. Així mateix es prendrà en consideració l'ús destacat de l'oli d'oliva verge extra espanyol i la presència d'una qualificada carta, com a contribució a la divulgació i el coneixement dels vins espanyols de qualitat amb indicació geogràfica.
Producció ecològica
Dirigit a explotacions agràries, empreses alimentàries o les seves agrupacions, la seu principal de les quals estigui situada, dins del territori nacional. El premi reconeixerà les accions que d'una manera global millor integrin aspectes relacionats amb la contribució a la conservació de la biodiversitat i el respecte al medi ambient, l'impuls al desenvolupament rural i els recursos locals i les tasques en innovació tecnològica, redundant en l'obtenció de productes d'alta qualitat amb el segell de producció ecològica.
Jove empresari
Podran participar les i els joves empresaris, menors de 40 anys, que desenvolupen la seva activitat com a personal directiu d'empreses alimentàries situades dins del territori nacional. Es premiarà la tasca desenvolupada pels joves emprenedors en benefici d'un sector agrari i alimentari innovador, competitiu i sostenible.
Dona emprenedora
Podran optar a aquest premi les dones que desenvolupin la seva activitat com a directives d'empreses alimentàries situades dins del territori nacional. Es guardona la trajectòria de dones que, amb la seva tasca directiva al sector agrari i alimentari, constitueixin un referent per al foment de la inserció laboral de les dones.
Sector consumidor
Dirigit a guardonar activitats i feines de divulgació dels nostres aliments. Es premiaran les iniciatives de diferents col·lectius, responsables de les llars i les seves associacions, centres docents i altres entitats relacionades amb el consum i l'alimentació.
Premi Aliments d'Espanya de comunicació
Poden optar a aquest premi els treballs publicats, editats o emesos per qualsevol mitjà de comunicació. Es premiarà els treballs relacionats amb la naturalesa, producció, transformació, comercialització, respecte al medi ambient, propietats, valor nutritiu i aspectes culturals i gastronòmics dels aliments d'Espanya.
Premi extraordinari Aliments d'Espanya
Dirigit a premiar aquella persona, entitat o organisme quan es presentin circumstàncies destacades o continuades en el temps relacionades amb la producció, difusió i promoció dels aliments espanyols. La proposta de candidatures a aquest premi s'efectuarà per la presidència del jurat.