Notícies

RuralCat estrena l’Oficina de l’Oli amb tota la informació per a la millora de la qualitat de l’oli d’oliva

OLI | 02/10/2018  Ruralcat

RuralCat estrena l’Oficina de l’Oli amb tota la informació per a la millora de la qualitat de l’oli d’oliva

Aquesta oficina té com a objectiu facilitar la informació i les eines necessàries per tal que els agricultors, moliners, comerciants d’olis i tècnics puguin conèixer els diferents aspectes per a la millora de la qualitat de l’oli, tant des d’un punt de vista tècnic com normatiu.

La qualitat de l’oli verge d’oliva és fonamental per millorar-ne les opcions de comercialització i buscar millors preus per un producte tan propi de la nostra cultura. La Direcció General d’Agricultura i Ramaderia, del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació promou, des de l’any 2002, el Programa de Millora de la Qualitat dels Olis Catalans.

Amb l’objectiu de recollir i facilitar tota la informació i eines per a la millora de la qualitat de l’oli es posa a l’abast dels agricultors, tècnics i comerciants l’Oficina de l’Oli, accessible des de RuralCat. 

Des d’aquest espai es pot accedir a Documentació, una secció que engloba els documents públics amb informació tècnica rellevant sobre l’oli d’oliva a Catalunya i d’altres zones, treballs de recerca, pòsters, audiovisuals i els darrers butlletins. A Laboratoris s’enllacen els diferents laboratoris i centres d’investigació dedicats a l’estudi i avaluació de l’oli. A l’espai Recerca es recullen els principals projectes europeus R+D+I relacionats amb l’oli d’oliva i olivicultura mentre a Normativa es detallen les principals novetats legislatives que regulen el sector. La secció Concursos inclou el llistat actualitzat de concursos locals, nacionals i internacionals d’oli d’oliva i a Notícies es llisten totes les notícies publicades al portal relacionades amb la matèria.

L’Oficina de l’Oli també inclou un apartat dedicat a l’Oli verge, amb informació tècnica sobre el Programa DARP-IRTA de millora de la qualitat dels olis de Catalunya, molins que hi participen i principals resultats assolits. També s’informa sobre les característiques més usuals de qualitat dels olis de cada zona productora, valors de referència per a rendiments, característiques químiques i sensorials, així com regulacions de molí més efectives a cada zona. 

A Olivicultura es detallen les diferents fitxes informatives sobre les varietats d’olivera, que són l’Arbequina, Argudell, Empeltre, Farga, Morrut i Sevillenca, mentre que a DOP s’accedeix a la informació relacionada amb les cinc denominacions d’origen protegides d’olis d’oliva verge extra que hi ha a Catalunya: DOP Les Garrigues, DOP Oli de Terra Alta, DOP del Baix Ebre-Montsià, DOP Oli de l'Empordà i DOP Siurana. La darrera secció està dedicada al Sector Oleícola, en què s’informa sobre les diferents associacions i cooperatives dedicades al sector que hi ha Catalunya.

Per últim, l’Oficina inclou un enllaç a l’evolució de la maduració de les varietats d’oliva de les zones de producció de l’IRTA amb informació sobre el contingut d’oli i els valors resultants, l’Agenda d’activitats, actes i jornades, i novetats relacionades amb el sector.

 

 

Actualitat

 | 26/05/2022 

Premiats al OLIVEJAPAN2022, amb medalla d’or ARBOR-SACRIS de Mil&Un Verd SL, amb medalla de plata ARBOR-SENIUM i CASOLI del mateix productor, ETIM de Molí de la Mola, MAS TARRÉS d’Olis Solé SL i ROMANICO de ACTEL SCCL. Mil&Un Verd i Molí de la Mola participen del programa DACC-IRTA de millora de la qualitat d’olis catalans

 | 24/05/2022 

KYLATT de la Cooperativa d’Alcanó ha tret medalla de d'or al concurs de Berlin 2022. Alcanó participa al programa DACC-IRTA de millora de la qualitat

 | 24/05/2022 

Casolí i Arbor Sacris de l’empresa MIL&UN VERD SL han tret medalla de platí i d'or al concurs de Berlin 2022. MIL&UN VERD participa al programa DACC-IRTA de millora de la qualitat

 | 19/04/2022 

Arbor Sacris, Casolí i Migjorn-Arbequina han tret medalla d'or al concurs de Nova York 2022. Es tracta de dos operadors que participen al programa DACC-IRTA de millora de la qualitat. TORRES i MOLI COLOMA-LA BOELLA també han obtingut medalla d’or al seus olis

 | 21/03/2022 

Arbor Sacris i Casolí han tret medalla d'or al concurs de Dubai IOOC 2022. Es tracta de dos olis de l’empresa catalana MIL&UN VERD SL que participa del programa DACC-IRTA de millora de la qualitat dels olis catalans. En el mateix certamen, Olis Castelló també ha obtingut una medalla d’or al seu oli

 | 14/03/2022 

Guia Catalunya Selecció 2020-21

 | 11/03/2022 

La 10a edició del Japan Olive Oil Prize se celebrarà a Tòquio del 4 al 8 d'abril de 2022