Articles
Apropar el coneixement del món forestal a la ciutadania a través de la mirada de les dones
En aquest article tècnic es parla sobre l’exposició “Emboscades. Dones i bosc”, celebrada a l’abril al Palau Robert a Barcelona.
L’exposició consisteix en 18 retrats en blanc i negre en gran format 110 x 110 cm juntament amb 103 fotografies en color (de 25 cm x 25 cm) que il·lustren el treball diari de les 18 protagonistes.
01. Introducció
El III Programa de dones del món rural i marítim (PDMRM) del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural identifica que “Les dones del món rural són determinants per a la vertebració territorial i social del nostre país, a més de ser un vector decisiu d’emprenedoria i innovació. Però, tot i el seu paper clau, encara avui es troben en situacions de desigualtat en un grau més elevat que aquelles dones que desenvolupen els seus projectes vitals en àmbits urbans.”
Amb l’objectiu d’apropar el coneixement del món forestal a la ciutadania a través de la mirada de les dones i generar un espai on les dones del món forestal siguin visualitzades, valorades i escoltades, la Direcció General de Boscos i Gestió del Medi va organitzar aquest abril l’exposició ‘Emboscades. Dones i bosc’ al Palau Robert a Barcelona, que ara es prepara per recórrer el país.
“Les dones del món rural són determinants per a la vertebració territorial i social del nostre país, a més de ser un vector decisiu d’emprenedoria i innovació”
L’origen d’aquesta iniciativa es remunta a la primera Jornada de Dones del Món Forestal que va tenir lloc a Vic l’any 2022, on un grup de dones van debatre sobre la necessitat de donar visibilitat a les dones que treballen i viuen al voltant del món forestal. A partir d’aquesta idea, es va crear un Grup Motor que va seleccionar 18 dones representatives dels diferents àmbits del sector forestal.
L’equip de treball que va produir el disseny, les fotografies, els audiovisuals i els continguts de l’exposició eren la fotògrafa Michele Curel (que va proposar fer una exposició i va coordinar tota la part visual de la mostra tant fotogràfica com audiovisual), el dissenyador gràfic Josep Martínez de Lapage (que va proposar el nom, va crear la línia gràfica i la va aplicar a tota l’exposició i altres materials de difusió generats) i la consultora ambiental Ana Villagordo (que va coordinar tots els continguts de l’exposició, va realitzar les entrevistes, va guionitzar l’exhibició i també va coordinar l’aplicació dels treballs gràfics).
02.Emboscades. Dones i bosc
L’exposició ‘Emboscades. Dones i bosc’ convida a explorar i endinsar-se en el paper de les dones en l’àmbit forestal i en la importància de gestionar i conservar els boscos, tot a través de la mirada d’algunes de les dones que, en el seu dia a dia, amb la seva feina, vocació i compromís, ho fan possible. Emboscades compleix un doble objectiu. El primer és generar espais perquè les dones hi siguin presents, es valori i visibilitzi la seva feina, i tenir la possibilitat d’expressar la seva realitat, les seves idees i sobretot de ser un altaveu de mirada femenina conjunta en un entorn que històricament ha estat força masculinitzat. Incentivar canvis generacionals que possibiliten noves maneres de treball i d’interrelacionar-se. En definitiva, es tracta de reconèixer la feina feta per les dones en la gestió forestal.
“generar espais perquè les dones hi siguin presents, es valori i visibilitzi la seva feina”
El segon objectiu és apropar el coneixement sobre el món forestal a la ciutadania general, ja que en el moment de crisi climàtica ambiental i emergència forestal climàtica en què ens trobem no podem obviar la importància d’entendre el paper dels boscos. Cal transmetre a la societat que els ecosistemes forestals són una infraestructura verda de país (més d’1 milió d'hectàrees forestals) proveïdora de béns i serveis, patrimoni cultural i natural i vector de cohesió social.
Mostra d'algunes de les fotografies incloses en l'exposició. Michele Curel.
L’exposició consisteix en 18 retrats en blanc i negre en gran format 110 x 110 cm juntament amb 103 fotografies en color (de 25 cm x 25 cm) que il·lustren el treball diari de les 18 protagonistes. Cada plafó va acompanyat d’un text de cada dona entrevistada amb dades genèriques sobre la situació de la dona al món. A més, l’exposició fotogràfica també inclou 12 càpsules audiovisuals de 2-3 minuts cadascuna amb entrevistes i rodatges diversos del treball diari de cada dona. Per poder visualitzar els vídeos a l’exposició, es compta amb un codi QR imprès en cada plafó que permet accedir a una pàgina específica d’Emboscades en Vimeo.
Així, és una exposició de fotografia, amb textos explicatius i audiovisuals, que a més dona la possibilitat d’organitzar diverses activitats relacionades amb la gestió forestal sostenible i el paper de la dona en aquest món, i, fins i tot també, amb l’aspecte més artístic i documental relacionat amb la fotografia.
Imatge de la Jornada “Les propietàries forestals avancem juntes!”. Cesca Famada.
Durant l’exposició al Palau Robert, aquest espai va ser l’escenari d’una sèrie d’activitats relacionades amb la gestió forestal sostenible i la visibilització del món forestal i del paper de les dones en aquest món. Així, va tenir lloc el cinefòrum amb la projecció de les entrevistes a les protagonistes, moderat per la directora de l’Institut Català de les Dones; la jornada tècnica “Desafiant la sequera: boscos, aigua i gestió forestal”, que va reunir més de 200 persones, i la jornada “Les propietàries forestals avancem juntes!”, que va aplegar més de 100 propietàries forestals i va posar la primera pedra per a la constitució d’una futura associació de propietàries forestals. També es van presentar els llibres “El bosc a taula: receptes de boscos sostenibles de la mà dels 20 millors xefs” a càrrec de la Carme Ruscalleda, i “El bosc és casa nostra” amb un taller familiar a càrrec de la Sara Fernández i la Sònia Roig, enginyeres de forest i autores del llibre. Així mateix, es va poder gaudir d’un mapatge sobre biomassa i gestió sostenible, i de visites guiades a càrrec de l’Ana Villagordo i la Michele Curel, l’equip responsable dels continguts de l’exposició.
Imatge “Cinefòrum” on van parlar algunes de les protagonistes de l’exposicio, moderat per Élia Soriano la Directora de l’Institut Català de les Dones. Michele Curel.
03. Per què emboscades?
‘Emboscades. Dones i bosc’ arriba en un moment amb reptes ambientals importants en què els boscos tenen un paper molt rellevant. Un moment en què calen bons i bones professionals que es dediquin a gestionar més d’1 milió d’hectàrees de superfície forestal a Catalunya. Un moment en què les dones que sempre s’hi han dedicat i es dedicaran a treballar als boscos reivindiquen el seu paper, tot esdevenint-ne referents.
La gestió forestal i la majoria de les professions associades a l’entorn rural són molt desconegudes per a les persones del món urbà, tot i ser imprescindibles. Els reptes ambientals, econòmics i socials són immensos i els sistemes naturals en són els grans perjudicats, però també és on cal centrar la cerca de solucions. Entendre això és clau per valorar els nostres boscos i apropar-nos-hi d’una altra manera.
“Un moment en què calen bons i bones professionals que es dediquin a gestionar més d’1 milió d’hectàrees de superfície forestal a Catalunya.”
Dades de l’Idescat, de l’Observatori del Treball i Model Productiu, 2022, i de l’Observatori Dona, Empresa i Economia, 2019.
Si analitzem les dades relatives a la presència de les dones als diferents sectors del món forestal, trobem que al voltant del 7% d’operadors de maquinària, peons forestals, de caça o treballadors de tractament de fusta són dones, mentre que a l’enginyeria i a la investigació elles suposen un 48% i un 50% del total. Si ens fixem en la propietat forestal, veiem que el 32% de propietaris forestals de Catalunya són dones i, en règim de copropietat, aquest percentatge arriba al 45%. Pel que fa als caps i líders d’equip en l’àmbit forestal, la representativitat de la dona es limita al 23% en càrrecs de responsabilitat i al 6% en càrrecs de gerència o d’alta direcció, valors per sota dels de la resta de sectors del món empresarial català. Totes aquestes dades evidencien que encara hi ha molts “sostres de vidre” per superar. Per què, tot i estar igual o més qualificades, encara es posen en dubte les capacitats de treball i el lideratge de moltes dones.
A més d’aquestes dades, hi ha algunes conclusions de les experiències compartides al voltant d’aquesta exposició que donen peu a reflexionar, en relació amb:
− Disposar i donar a conèixer referents és bàsic a l’hora de trencar estereotips de gènere sobre les professions que poden desenvolupar dones i homes.
− És imprescindible fomentar la corresponsabilitat per evitar que les dones vegin perjudicada la seva carrera laboral a causa de les cures en l’àmbit familiar, o que afectin la seva vida familiar o projecte vital.
− La introducció de noves tecnologies i la mecanització de processos contribueixen a desmuntar la creença que hi ha feines que només poden fer els homes.
− Obrir-se pas en un món masculinitzat encara suposa un esforç afegit per a moltes dones.
− Dones i homes tenen avui els mateixos drets en relació amb les herències i l’oportunitat de tirar endavant i fer prosperar les terres heretades.
Les dones tenen un paper clau en la gestió dels boscos, ja que aporten una manera de treballar necessària i complementària, que suma, aporta valor afegit i posa èmfasi en aspectes diferents dels tradicionals i que fins ara no s’han tingut en compte. Cal visibilitzar-ho, reivindicar-ho, celebrar-ho i denunciar totes les barreres encara existents. Només un món forestal basat en la igualtat entre dones i homes serà capaç d’assolir els reptes que ens planteja el futur.
“Les dones tenen un paper clau en la gestió dels boscos, ja que aporten una manera de treballar necessària i complementària, que suma, aporta valor afegit i posa èmfasi en aspectes diferents dels tradicionals i que fins ara no s’han tingut en compte.”
04. Itinerància (possibilitat d’anar a escoles, instituts, oficines comarcals...)
Ara, les “Emboscades” es disposen a recórrer el país per continuar apropant les dones del món forestal a més indrets de Catalunya. Ja hi ha previstos alguns emplaçaments i encara és possible que en puguin visitar d’altres. Per això, les entitats, escoles, instituts, oficines comarcals o institucions interessades es poden adreçar a la Direcció General de Boscos i Gestió del Medi per poder acollir aquesta exposició i fer possible que els boscos i les dones que hi treballen siguin cada vegada més visibles i reconegudes.
Font: Direcció General de Boscos i Gestió del Medi