Articles
PEFC: Els boscos i els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS)
Els boscos aporten importants beneficis tant a la societat com al planeta en subministrar aire i aigua nets, hostatjar més de tres quartes parts de la biodiversitat terrestre mundial i contribuir a mitigar el canvi climàtic. Els boscos suposen una font d’aliments, medicines i biocombustible per al voltant de 1.600 milions de persones d’arreu del món que en depenen per a subsistir.
Foto: PEFC Espanya
Malgrat la seva vital importància, els boscos del món continuen minvant. Per aquesta raó, administracions públiques, empreses, marques, altres organitzacions i consumidors estan apostant per mecanismes creïbles i transparents com la certificació PEFC per avalar l’origen sostenible dels productes i evitar-ne la tala il·legal, i una gestió responsable de la cadena de subministrament i la seva traçabilitat a través de la Cadena de Custòdia, cosa que afavoreix la compra de proximitat i el desenvolupament de les comunitats rurals.
D’aquesta manera, l’etiqueta PEFC garanteix que el producte forestal procedeix d’un bosc gestionat de manera sostenible i de fonts reciclades. Aquesta certificació està avalada per entitats certificadores independents i es basa en les normes ISO.
Així mateix, per al millor compliment dels paràmetres econòmics, socials i mediambientals, el sistema PEFC estableix requisits globals de sostenibilitat adaptats a les condicions locals. Entre els requisits recollits en la seva normativa, hi ha criteris com ara la conservació de la biodiversitat dels ecosistemes, la protecció de zones forestals d’importància ecològica, la prohibició de conversió dels boscos primaris en plantacions o el compliment de tots els convenis fonamentals de l’OIT (Organització mundial del Treball) i de salut i seguretat en el treball. La normativa global de sostenibilitat de PEFC també recull requisits concrets per assolir els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) 2030.
Foto: PEFC Espanya
L’etiqueta PEFC garanteix que el producte forestal procedeix d’un bosc gestionat de manera sostenible i de fonts reciclades
Hi ha vincles evidents entre els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) i el treball de PEFC sobre la base de la visió d’un món en el qual les persones gestionin els boscos de manera sostenible. Entre els objectius de l’Agenda 2030, el que fa referència directa a la gestió forestal sostenible és l’ODS 15, Vida d’Ecosistemes Terrestres: "Protegir, restablir i promoure l’ús sostenible dels ecosistemes terrestres, gestionar els boscos de manera sostenible, lluitar contra la desertificació, detenir i invertir la degradació de les terres i posar fre a la pèrdua de la diversitat biològica". Els boscos interactuen amb altres organismes vius, amb el sòl, l’aigua i l’atmosfera i proporcionen una àmplia gamma de béns i serveis per a la societat. Els boscos es troben entre els dipòsits més importants de biodiversitat i la seva gestió sostenible és essencial no solament per a la conservació, sinó també per mantenir el funcionament de l’ecosistema i, per consegüent, la prestació contínua i saludable de serveis ecosistèmics. Els boscos també compleixen funcions de protecció, ja que redueixen l’erosió i el risc d’esllavissament de terra, inundacions i sequeres, i prevenen la desertificació i la salinització. Tot i això, hi ha uns altres dels objectius vinculats al nostre treball i als boscos.
La majoria de la població en situació de pobresa viu en i al voltant dels boscos, per la qual cosa promoure que els petits productors gestionin els seus boscos de manera sostenible, un pilar fonamental del nostre treball, ajuda a eliminar la pobresa (ODS 1); els productes silvestres dels boscos com ara les tòfones, les castanyes, el pernil ibèric, els pinyons o la caça contribueixen a la seguretat alimentària gràcies al subministrament d’aliment i a la qualitat nutricional de les dietes per erradicar la fam en el món (ODS 2); la biomassa d’origen forestal i l’energia procedent de la fusta proporcionen el 40% del subministrament mundial d’energia renovable i ofereixen una important prestació d’energia assequible i no contaminant (ODS 7); i l’etiqueta PEFC permet la producció i el consum responsable (ODS 12) gràcies a la Cadena de Custòdia i a la renovació, l’eficiència en l’ús dels recursos i el proveïment responsable de productes forestals. La contribució dels boscos i la seva acció sobre el clima (ODS 13) és àmpliament coneguda, com el paper com a embornals de carboni, guardians de desastres naturals i responsables del manteniment del cicle de l’aigua (ODS 6), perquè el 75% de l’aigua potable del món prové de les conques forestals. La fusta és el ma terial de construcció renovable més important per aconseguir ciutats i comunitats sostenibles (ODS 11) a causa de les seves bondats mediambientals i la capacitat d’emmagatzematge de carboni durant tot el seu cicle de vida.
Objectius de desenvolupament sostenible per al segle XXI. Font: Organització de les Nacions Unides
No obstant això, alguns vincles potser són menys evidents. Els boscos generen ocupació en les zones rurals més remotes i són la base de moltes microempreses, cosa que afavoreix el treball decent i el creixement econòmic (ODS 8) i impulsa la inclusió de la dona en el sector per promoure la igualtat de gènere (ODS 5) i la visibilització dels seus treballs forestals mitjançant els seus requisits i normatives. També, aquests treballs generen ingressos que després s’inverteixen en la millora del mitjà de vida, incloent-hi l’educació de qualitat (ODS 4). Els boscos contribueixen a la salut i el benestar (ODS 3), ja que moltes persones gaudeixen de l’entorn forestal per caminar i fer senderisme i ciclisme, ens proporcionen medicaments, aire i aigua nets i ens aporten salut física i mental mitjançant aquests banys de bosc. Moltes persones se sorprendrien de les contribucions dels boscos a la vida submarina (ODS 14), però, quan s’altera o elimina totalment la coberta forestal, la sedimentació augmenta i les funcions de regulació de l’aigua es veuen pertorbades. Per tant, la reducció de la desforestació ajuda a reduir la sedimentació que millora l’estat de les aigües costaneres, cosa que beneficia els ecosistemes aquàtics. La certificació de grup, un concepte desenvolupat i impulsat per PEFC, fomenta institucions eficaces i inclusives que promulguen la pau, la justícia i la creació d’institucions sòli des (ODS 16), i PEFC, en si mateixa, és una associació global de múltiples parts interessades que facilita l’intercanvi de coneixements, experiència i recursos financers a tots els nivells, des del local al global, per aconseguir així aliances que assoleixin els objectius (ODS 17).
Compromisos PEFC. Font: Elaboració pròpia
PEFC és el sistema de certificació forestal líder a Espanya i en el món i, per tant, la font més gran i global de productes forestals sostenibles, la qual cosa afavoreix la compra de proximitat. Al nostre país, són ja 2.334.518 hectàrees gestionades per 40.517 propietaris i gestors forestals que subministren fusta i altres recursos forestals a 1.566 empreses certificades en Cadena de Custòdia. Gràcies a la labor de tots aquests gestors i propietaris forestals, el sistema PEFC ha anat creixent. De fet, el seu compromís és la base perquè la gestió forestal sostenible es dugui a terme i s’implementi la certificació en els diferents territoris.
Foto: PEFC Espanya
Des dels inicis de PEFC Espanya, les xifres d’adherits s’incrementen anualment a l’entorn del 10-15%, per la qual cosa fer polítiques que fomentin l’impuls d’aquesta gestió té beneficis a escala global. Així, en l’àmbit internacional, 319 milions d’hectàrees en els cinc continents, 1 milió de propietaris i gestors forestals i més de 23.000 empreses estan certificats PEFC. Comprant productes amb el segell PEF:
-Ajudes a frenar el canvi climàtic i a combatre la tala il·legal.
-Ajudes a millorar l’economia local i l’ocupació en el medi rural.
-Promous el consum de proximitat i redueixes la petjada de carboni.
-Ajudes a conservar els boscos per a les generacions presents i futures.
Article tècnic extret del Dossier Tècnic nº 109: “La certificació forestal PEFC de Gestió Forestal Sostenible i de Cadena de Custòdia a Catalunya”
Autoria:
Ana Belén Noriega Bravo
Secretària general de PEFC Espanya