El turisme científic i sostenible s’estén a Catalunya
Catalunya vol fomentar el seu potencial científic com a atractiu turístic. El portal SurtdeRecercaperCatalunya.cat, impulsat des de la Fundació Catalana per a la Recerca i la Investigació, aglutina totes les activitats relacionades amb el turisme científic i sostenible que es realitzen per tot el territori català.
Descobrir com es va il·luminar el Pallars amb una visita a la Central Hidroelèctrica de Talarn, retrocedir 7.000 anys enrere en el Parc Neolític de la Draga de Banyoles, participar en un taller de construcció d’un braç biònic o conèixer la feina diària dels pescadors al Museu de la Pesca de Palamós són algunes de les propostes de turisme científic per fer prop de casa.
Catalunya està explorant un tipus de turisme que va més enllà del sol i la platja, que no es limita als mesos d’estiu i que s’estén per tot el territori fugint de les visites d’afluència massiva. Es tracta del turisme científic i sostenible, una modalitat turística per a tot tipus de públic amb un cert grau de curiositat científica. I és que el potencial científic de Catalunya no només atreu investigadors d’arreu del món, sinó també turistes de dins i fora el país amb interès per conèixer els centres d’investigació, participar en jornades científiques, visitar museus, explorar itineraris naturals, etc. Tot i que el turisme vocacional i d’oci segueix sent el principal a Catalunya – un 80% del total – el turisme científic comença a enlairar-se com una modalitat alternativa, més inclusiva, equilibrada i sostenible, i que, a més, no està renyida amb la diversió. Tot el contrari.
El turisme científic comença a enlairar-se com una modalitat alternativa, més inclusiva, equilibrada i sostenible, i que, a més, no està renyida amb la diversió
L’atractiu turístic de la ciència
Catalunya és un país que reuneix diversos requisits per convertir-se en una destinació de turisme científic. Per una banda, és un territori capdavanter en R+D+I, disposa de grans infraestructures científiques i centres de recerca de primer nivell, i compta amb més d’un centenar de museus de ciències repartits per tot el territori, nombrosos centres i associacions, i altres punt d’interès científic. A més, Catalunya gaudeix d’empreses de projecció internacional obertes a compartir la seva aportació en R+D+I entre la seva ciutadania. Aquests factors fan que el nostre país sigui un gran generador de continguts científics susceptibles de ser difosos. Catalunya té l’ADN perfecte per ser un exemple no només com a generador sinó com a divulgador de la seva ciència.
Els beneficis d’aquest tipus de turisme són molts: fomenta la cultura i les vocacions científiques dels ciutadans, desperta la curiositat vers la ciència i la tecnologia, promou un turisme de qualitat al territori, dinamitza l’economia allà on es produeix, fomenta el sector de la restauració i el comerç, afavoreix la descentralització territorial i la desestacionalització i, a més, és inclusiu. És a dir, és un turisme que es pot practicar en qualsevol lloc, en qualsevol moment i que és apte per a qualsevol persona i edat. A més, és transversal, ja que pot anar lligat a diverses tipologies turístiques com el turisme, imperible, ja que ofereix una font inesgotable d’activitats, i sostenible, ja que comporta una experiència de viatge que fomenta la conscienciació sobre l’entorn.
El projecte Turisme Científic, impulsat per Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRi), pretén convertir-se en la nova plataforma de referència per al turisme científic a Catalunya i neix amb l’objectiu de donar a conèixer a un públic eminentment familiar les activitats de divulgació científica que es realitzen a diferents punts i centres del territori català.
SurtDeRecercaPerCatalunya.cat, un portal per planificar activitats de turisme científic
El portal Surt de Recerca per Catalunya, impulsat des de la FRCi, és una nova plataforma global de continguts concebuda per fomentar aquest tipus de turisme que potencia i amplia coneixements, gràcies a les seves propostes amb valor afegit. El portal va adreçat a tots els públics, tot i que les famílies és el més visites rep, i inclou un ampli ventall de propostes i activitats, com ara visites a museus i centres d'interpretació, parcs i espais naturals, o l'assistència a xerrades, tallers, sortides, exposicions i trobades, que actualment s'estan complementant amb la incorporació de rutes científiques, com a novetat per aquest 2018, entre d'altres iniciatives.
Surtderecercapercatalunya.cat respon al repte de la FCRi d’augmentar l’interès social per la ciència i la tecnologia, tot construint una percepció de la recerca científica com a clau i model d’èxit per al progrés econòmic i el benestar de Catalunya. El portal té un doble objectiu. D’una banda, apropar i fer accessible la ciència a tothom, especialment al públic familiar; i, de l’altra, despertar futures vocacions científiques entre els joves. En aquest sentit, la FCRi vol promoure el coneixement de la ciència com una activitat de lleure per tal de posar en valor la recerca que es fa al nostre país. Amb l’evolució del Surtderecercapercatalunya.cat d’una plataforma de difusió només d’activitats científiques per a caps de setmana a un portal de continguts molt més ampli, es pretén incentivar el turisme des de la base de la sostenibilitat, la promoció del coneixement científic i el foment de la cultura des d'una perspectiva participativa i lúdica.
“El portal vol apropar i fer accessible la ciència a tothom i despertar futures vocacions científiques entre els joves”
El portal va néixer el 2014 amb la vocació inicial de recollir activitats de recerca en forma d’agenda. Des de llavors, ha anat creixent tant la demanda com l’oferta. El 2017, amb l’impuls de la FCRi, es va posar l’accent en el turisme científic, incorporant rutes inèdites amb interès científic i col·laborant amb centres de divulgació científica com CosmoCaixa Barcelona. El portal recull i aglutina ara les principals activitats de més de 200 organismes relacionats amb el turisme científic, que estan ordenades per categories (cinema, divulgació, exposició, museu, natura, taller, teatre i xerrada), calendari, edat i preu. La pàgina web va publicar 736 activitats i 26 notícies pròpies i va superar les 35.000 pàgines vistes per més de 15.000 usuaris únics durant el 2017.
El coordinador del portal, Marc Portella, explica que les activitats a l’aire lliure i de caràcter ambiental són les que tenen més demanda: “quan fa bon temps, les activitats a l’aire lliure es reben amb més interès que a l’hivern però, sense cap mena de dubte, les activitats que impliquen sensibilització ambiental són molt ben acollides. Exemples d’aquest tipus són les activitats organitzades pel Centre de Recuperació d’Animals Marins (CRAM) o bé les que porten implícit un coneixement, especialment per als més petits, com les activitats que organitza el Museu de les Matemàtiques. Centres com el CosmoCaixa o el MNACTEC són dos puntals en oferir contingut científic i en rebre visites, òbviament”. També hi ha activitats que ja porten un públic amb un interès específic i que tenen molt d`èxit, com les ornitològiques o astronòmiques. “En general, podem destacar que, quan una activitat és poc habitual i se surt de la normalitat, la demanda es dispara. Així ho vàrem comprovar quan vam anunciar unes portes obertes per visitar el sincrotró Alba”, afegeix.
Un turisme que fomenta la preservació del territori
D’altra banda, el portal també fomenta la pràctica del turisme sostenible i contribueix a la conscienciació sobre la necessitat de preservar el territori. “Es tracta d’un turisme sostenible que sovint comporta una conscienciació sobre l’entorn i que, per tant, fomenta el compromís i la responsabilitat amb el nostre món” comenta Marc Portella. En aquest sentit, explica que hi ha activitats que ja estan pensades per a la divulgació des de la seva concepció com, per exemple, la que organitza CosmoCaixa per aprendre a fer un jardí vertical, tot explicant les avantatges i contribuint, d’aquesta manera, a la millora del nostre clima. També hi ha activitats organitzades perquè els seus participants tinguin un major coneixement del medi ambient que els envolta, com el Cens d’orquídies que organitza l’ajuntament de Montcada i Reixac i que tenen una gran acceptació i col·laboració.
Així mateix, el turisme científic també permet que les explotacions agrícoles d’arreu del territori siguin més sostenibles, obrint-les a visites que tenen curiositat per la vida de pagès. “Coneixem casos, al Ripollès, on el turisme ha fet viable econòmicament una explotació ramadera, per exemple. I és científic en el moment que expliquen com funciona el ferment làctic en l’elaboració del iogurt. Les explotacions de biomassa serien un altre cas”, explica el coordinador del portal.
“El turisme científic també permet que les explotacions agrícoles d’arreu del territori siguin més sostenibles”
El nou projecte de rutes científiques
Actualment, amb la col·laboració del Patronat de Turisme Girona Costa Brava, s’estan desenvolupant un conjunt de rutes científiques per les comarques gironines que es preveu que s'ampliïn a la resta del territori català. Les rutes científiques són uns itineraris concebuts a partir d’un tema específic relacionat amb la ciència, entorn al qual una família pot organitzar una sortida de cap de setmana. Aquestes rutes mostraran un aspecte específic, com pot ser la sostenibilitat o la transformació, per exemple, i a partir d’aquest tema es proposen unes visites. Les rutes pretenen descobrir el territori des d’un altre punt de vista i no estan subjectes ni a zones turístiques ni a èpoques de l’any, pel que el ventall de visites és ampli i divers. A més, estan pensades perquè siguin accessibles a un públic familiar, tot i que qualsevol persona curiosa pot ser participar en les mateixes.
La plataforma Surtderecercapercatalunya.cat ha estat recentment guardonada al IVè Congrés Internacional Científic i Professional de Turisme Cultural celebrat a la ciutat de Còrdova, un certamen que analitza i premia les millors iniciatives turístiques a nivell estatal i internacional.
La FRCi també gestiona altres portals relacionats amb el turisme científic com Recerca en acció, concebut com un repositori de recursos pedagògics dedicats als docents i als alumnes amb un apartat de turisme científic, i Einstein a Catalunya, en el qual es detalla l’itinerari del Premi Nobel a través d’un mapa interactiu que dóna accés a les imatges i les notícies dels diaris de l’època, així com a altres documents contemporanis de la investigació històrica de l’efemèride.
La FCRi, més de 30 anys recolzant la ciència
La Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació és una entitat privada amb suport públic i sense afany de lucre nascuda el 1986 amb l’objectiu de facilitar una comunicació més fluida i efectiva entre la societat i el sistema català de recerca i innovació. La Fundació vol així incrementar l’interès per la ciència i la tecnologia a les escoles, entre els joves i la ciutadania en general, divulgar la recerca i la innovació per fomentar la cultura científica i les vocacions cientificotècniques, i estudiar la realitat actual i les tendències de futur en recerca, educació i emprenedoria científica.
Moltes de les activitats que organitza tenen un gran èxit de públic, com l’EspaiCiència al Saló de l’Ensenyament, que visiten cada any 85.000 estudiants preuniversitaris, la Setmana de la Ciència, en què hi han participat 3 milions de persones, el Dia de la Ciència a les Escoles, que ha mobilitzat 143,000 escolars i un miler de científics, els Premis Nacionals de Recerca, que han premiat 18 entitats i 50 investigadors, o les activitats de divulgació científica, que han comptat amb l’assistència de 250.000 persones.