L’EA d’Alfarràs, el centre especialitzat en fructicultura i producció agrària ecològica

El centre, ubicat al nord de la comarca del Segrià, va iniciar la seva activitat el 1972. L’escola ofereix formació inicial i formació continua, especialitzant-se en la fruita dolça, majoritàriament ecològica.

Imatge EA Alfarràs

15/11/2019

L'Escola Agrària d'Alfarràs es troba situada a l'horta del poble d'Alfarràs, al nord de la comarca del Segrià, a Lleida. Es tracta d’un municipi regat pel canal de Pinyana, amb molins i salts d’aigua, amb grans extensius de fruiters, majoritàriament presseguers, que tenen un pes agroalimentari important a la zona i amb una varietat única, la DO de Pinyana.

Des de l'any 1972 en què va iniciar l’activitat, l'Escola forma part de la xarxa d'escoles que el Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació té distribuïdes arreu de Catalunya i que estan gestionades pel Servei de Formació Agrària.

L'especialitat de l'escola és la fruita dolça, majoritàriament ecològica. De fet, té fins i tot una varietat emblemàtica registrada, el préssec de l’escola.

El centre té com a objectius bàsics capacitar professionalment els joves per a la seva incorporació al sector agrari, contribuir al reciclatge de coneixements i proporcionar suport al sector.

L'especialitat de l'escola és la fruita dolça, majoritàriament ecològica. De fet, té fins i tot una varietat emblemàtica registrada, el préssec de l’escola

Instal·lacions plenament equipades

L’equip del centre està format per 12 professors i 9 membres del personal d’oficis, administratiu i de residència.

L’escola està completament equipada per atendre les necessitats formatives dels alumnes i disposa de cinc aules per realitzar formació inicial i continua i aules pràctiques on es realitzen activitats pràctiques relacionades amb la formació que s’imparteix a l’escola: instal·lacions, apicultura, maquinària i fitopatologia.  També disposa d’una aula d’informàtica equipada amb ordinadors en xarxa que l’alumnat utilitza per realitzar activitats i recerca d’informació a Internet, així com per cursos de formació contínua; un laboratori equipat per realitzar anàlisis de sòls, aigües, fruites, cromatografies, observacions d’insectes i plantes, entre d’altres; una biblioteca i espai per a l’estudi i la consulta de llibres i revistes del sector; un taller per a realitzar els treballs habituals en les explotacions agràries i aprendre a soldar;  i una sala d’actes amb capacitat per a 150 persones on es realitzen jornades i cursos.

També disposa d’una extensió de 22 hectàrees, entre instal·lacions i explotació, amb un hivernacle i un túnel per realitzar pràctiques de cultiu hortícola protegit i un fog system per fer producció de planta; un corral de bioconstrucció on s’hi allotgen ovelles en període lectiu i un galliner amb diferents espècies d’aus i un camp de futbol, pista de bàsquet, taula de ping-pong, futbolí i petit gimnàs.

El centre ofereix l’opció de residència amb pensió completa i menjador per a alumnat de formació inicial, contínua i les visites.

L’oferta formativa del centre

El centre ofereix formació inicial amb el CFGS de Paisatgisme i medi rural, perfil professional de gestió agropecuària i el CFGM de Producció agroecològica, perfil professional de producció agrícola ecològica. Actualment a l’escola hi ha 50 alumnes de formació inicial. El centre també ofereix tutoria de joves que demanen ajuts per a la incorporació a l’empresa agrària.

En formació continua s’ofereixen 25 cursos per a professionals del sector com el d’aplicadors de productes fitosanitaris i el de Benestar animal, a més de la programació de 12 jornades PATT, cursos per a professors de soldadura, esporga i anàlisi de sòls, tutories de formació a distància, sessions presencials de Taller, Tractor i d’Aplicadors fitosanitaris, homologacions i exàmens dels cursos d’altres entitats.

El centre ofereix formació professional integrada dins de l’àmbit dels serveis a les empreses i a la seva internacionalització. En aquest sentit, ofereix pràctica ad hoc a l’explotació de l’escola i a les empreses punteres del sector, orientació escolar i professional i mobilitat internacional dels alumnes en pràctiques a l’estranger.

En totes les activitats es segueixen directrius i criteris d’innovació i de qualitat i millora continua per tal d’assegurar que els serveis prestats garanteixin la satisfacció dels principals grups d’interès

Entre els principals reptes que afronta el centre pels propers anys, la directora del centre, M. Rosa Cortés, explica que es vol “afrontar el descens de la població activa al camp, difondre l’agricultura ecològica i donar resposta a les necessitats formatives canviants del sector”.

“Els reptes del futur són afrontar el descens de la població activa al camp, difondre l’agricultura ecològica i donar resposta a les necessitats formatives canviants del sector”

 

La producció ecològica i biodinàmica, els cursos amb major sortida

El 85% dels alumnes del centre que acaben els seus estudis s’autoocupen. De tots, els cursos de Producció ecològica i Biodinàmica són els que tenen major sortida laboral.

Un bon exemple és el cas d’en Jordi Godia, que va ser alumne de l’escola fins el 2008 i que actualment treballa en una granja ramadera amb 20 hectàrees de cereals i 20 més de fruiters, de les quals 12 són de fruita ecològica. El Jordi, al igual que abans els seus germans, va escollir l’escola d’Alfarràs perquè estava especialitzada en fructicultura i la tenia molt a prop de casa seva, a Alcarràs. Assegura que el seu pas per l’escola li ha deixat molt bons records: “la formació que vaig rebre va ser molt bona i l’experiència també, ja que allí em quedava a la residència i vaig conèixer els meus millors amics. Era com una gran família amb gent vinguda de tots els territoris del país i allí compartíem diferents idees de treball i de fer de cada persona”. Ara que treballa en el camp, allò que més li apassiona de la seva feina és el contacte amb la natura i el “poder veure tota la feina realitzada durant el dia al teu propi camp”, conclou.

El centre participa en el projecte “Aigua, fil i préssecs”

El projecte “Aigua, fil i préssecs”, engegat per l’Ajuntament d’Alfarràs, s’ha posat en marxa aquest curs amb l’objectiu de donar a conèixer el patrimoni cultural i natural de la localitat a través de visites educatives als centres de primària i secundària del municipi.

L’Escola Agrària ha participat amb l’activitat “D.O. de Pinyana: del sòl a taula”, que ha inclòs una visita guiada al centre i tallers d’anàlisi de la fruita i cromatografies de sòls. L’activitat realitzada per l’escola s’ha focalitzat en el préssec de Pinyana, una fruita emblemàtica de la zona, protegida amb una Denominació d’Origen i molt ben valorada per les seves característiques organolèptiques. 

L’Escola hi ha participat adaptant ensenyaments que es realitzen en el centre per a les etapes educatives de primària i secundària. La visita inclou un recorregut per les seves instal·lacions i laboratoris, amb explicacions bàsiques del cicle biològic dels arbres de fruita dolça en regadiu. Posteriorment, es realitza un taller d’anàlisi de fruita (indicadors de maduresa com color, calibre, aroma, fermesa del fruit, sucres i midons) i un taller de cromatografia de sòls (imatges de matèria orgànica, minerals i microorganismes) per valorar la seva fertilitat física, química i biològica.

Amb la participació al projecte, l’escola ha volgut vincular-se encara més amb les activitats locals i donar-se a conèixer a les escoles del municipi.

Informació relacionada