Foc bacterià

Capcalera con titol de foc bacteria amb foto de símptoma foc bacteria


El foc bacterià de les rosàcies, causat pel bacteri Erwinia amylovora, afecta espècies de gran valor comercial, com la perera, la pomera, el nesprer, el codonyer i diverses plantes ornamentals i silvestres. Els efectes del foc bacterià poden arribar a ser devastadors, ocasionat greus pèrdues. La gran importància econòmica d'aquests conreus en les zones fructícoles de Catalunya exigeix que la lluita contra aquesta malaltia sigui contundent i es dugui a terme amb la col•laboració de tot el sector.

 

Descripció i distribució actual de la malaltia

  • El foc bacterià (Erwinia amylovora) és un organisme nociu que ataca la perera, la pomera, el codonyer i el nesprer, així com plantes ornamentals i silvestres de la família de les rosàcies: Amelanchier, Chaenomeles, Cotoneaster, Crataegus, Cydonia, Eryobotrya, Malus, Mespilus, Photinia davidiana, Pyracantha, Pyrus i Sorbus.
  • Hi ha una molt diferent sensibilitat a la malaltia segons les espècies i les varietats.
  • Els danys poder ser molt greus, especialment en perera, ja que produeix la mort de l'arbre atacat en un curt període de temps.
  • El bacteri fou descrit per primer cop l'any 1780 a Amèrica del Nord.
  • És la primera malaltia vegetal que es va demostrar que era causada per un bacteri i el primer bacteri fitopatogen que es va demostrar que era transmissible per insectes.
  • La seva dispersió és molt fàcil, la penetració a la planta es dóna a través d'obertures (naturals o artificials) i la dispersió un cop dins la planta és també molt ràpida. Per tot això, el bacteri té una elevada capacitat de generar resistències.

Cicle del foc bacterià

cicle del foc bacterià

 

Propagació de la malaltia
Distribució de la malaltia
Simptomatologia

Campanya de prospecció del foc bacterià

Parcel·les en les zones de seguretat dels focus

Moviment de material vegetal susceptible al foc bacterià

Moviment d'arnes d'abelles

Mesures preventives

Normativa

Publicacions

Preguntes freqüents

 

 

 

 

Notícies
SANITAT VEGETAL
 | 03/12/2024 

Butlletins d’informació fitosanitària per al mes de desembre de 2024

Consulta els butlletins d’avisos fitosanitaris que mensualment elabora el Servei de Sanitat Vegetal del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació.

SANITAT VEGETAL
 | 19/11/2024 

Es crea una guia fotogràfica de les fisiopaties i malalties fúngiques pel sector citrícola català

El projecte INFO-CIT de l’IRTA permetrà identificar amb antelació la lesió o podridura de la fruita i reduir l’ús de fitosanitaris

SANITAT VEGETAL
 | 29/10/2024 

Butlletins d’informació fitosanitària per al mes de novembre de 2024

Consulta els butlletins d’avisos fitosanitaris que mensualment elabora el Servei de Sanitat Vegetal del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació.

SANITAT VEGETAL
 | 21/10/2024 

Jornada per aprendre a prevenir i evitar la dispersió del virus rugós en tomàquet

Aquest virus provoca danys significatius en els cultius hortícoles per la seva alta capacitat infectiva i per això la Comissió Europea va establir mesures d’emergència el 2019

AJUTS
 | 18/10/2024 

El Govern destina 2,6 milions en matèria de sanitat vegetal pel sector agrícola

Les Agrupacions de Defensa Vegetal permeten mantenir un estat d’alerta i vigilància constant de plagues i malalties dels cultius

Agenda