Tota l'actualitat relacionada amb el món de l’alimentació i la indústria agroalimentària

INDÚSTRIA AGROALIMENTÀRIA | 09/04/2021  Ruralcat

El proper 15 d’abril acaba el termini per a declarar l’informe anual de 2020 de les organitzacions de productors de fruites i hortalisses

Les 71 OPFH amb seu a Catalunya han de declarar al DARP, dins el termini, mitjançant l’OPNET l’annex de produccions i l’actualització del registre de socis/es.

Fruites i verdures

Les organitzacions de productors estan constituïdes per productors de fruites i/o hortalisses per fer la comercialització en comú

El termini per a presentar la informació a través de l’aplicació OPNET acaba el 15 d’abril, tal com s’especifica en l’article 59 del Reglament delegat de la UE 2017/891 i l’art. 21 del RD 532/2017, sobre reconeixement i funcionament de les organitzacions de productors de fruites i hortalisses (OPFH).

Les 71 OPFH amb seu a Catalunya han de declarar al DARP, dins el termini, mitjançant l’OPNET l’annex de produccions (hectàrees, tones i Euros en vendes) i l’actualització del registre de socis/es.

Les organitzacions de productors són entitats amb personalitat jurídica pròpia (cooperatives, societats agràries de transformació, societats mercantils) constituïdes per productors de fruites i/o hortalisses per adaptar, en comú, la producció i la comercialització a les exigències del mercat.

Font: DARP

INDÚSTRIA AGROALIMENTÀRIA | 09/04/2021  Ruralcat

El proper 15 d’abril acaba el termini per a declarar l’informe anual de 2020 de les organitzacions de productors de fruites i hortalisses

Les 71 OPFH amb seu a Catalunya han de declarar al DARP, dins el termini, mitjançant l’OPNET l’annex de produccions i l’actualització del registre de socis/es.

Fruites i verdures

Les organitzacions de productors estan constituïdes per productors de fruites i/o hortalisses per fer la comercialització en comú

El termini per a presentar la informació a través de l’aplicació OPNET acaba el 15 d’abril, tal com s’especifica en l’article 59 del Reglament delegat de la UE 2017/891 i l’art. 21 del RD 532/2017, sobre reconeixement i funcionament de les organitzacions de productors de fruites i hortalisses (OPFH).

Les 71 OPFH amb seu a Catalunya han de declarar al DARP, dins el termini, mitjançant l’OPNET l’annex de produccions (hectàrees, tones i Euros en vendes) i l’actualització del registre de socis/es.

Les organitzacions de productors són entitats amb personalitat jurídica pròpia (cooperatives, societats agràries de transformació, societats mercantils) constituïdes per productors de fruites i/o hortalisses per adaptar, en comú, la producció i la comercialització a les exigències del mercat.

Font: DARP

PROJECTES EUROPEUS | 09/04/2021  Ruralcat

El projecte POCTEFA Tr3s local ha engegat una trentena d’iniciatives de suport als productors de Venda de proximitat

L’objectiu del projecte a Catalunya ha estat donar suport als productors i productores integrats en el segell de la Venda de Proximitat com a principal mètode de comercialització i conscienciant els consumidors de la importància de comprar producte local.

Mònica Balaguer

A Catalunya, el projecte s’ha centrat en la promoció del segell de la Venda de proximitat

Des del gener del 2018 i fins al març de 2021, el projecte transfronterer POCTEFA Tr3s local ha fomentat a Catalunya i en els territoris francesos de l’Arièja i els Pirineus Orientals un conjunt d’iniciatives de foment dels productes locals en entorns rurals. A Catalunya, el projecte s’ha centrat en la promoció del segell de la Venda de proximitat i també en l’acompanyament als acreditats amb el segell, impulsant 32 iniciatives on han participat més de 300 productors i productores que fan venda directa o comercialitzen en circuit curt.

Les principals iniciatives adreçades a empreses productores de Catalunya en el marc d’aquest projecte han estat l’impuls i renovació del portal web Gastroteca, que disposa d’un geolocalitzador de productor/es que venen els seus productes directament al consumidor en qualsevol punt de Catalunya i la creació  del ‘Benvinguts a Pagès tot l’any’, que proporciona una oferta permanent de visites i experiències en explotacions catalanes que permeten viure el dia a dia dels productors i productores, i conèixer de primera mà com produeixen i elaboren els seus productes.

Altres activitats desenvolupades dins el projecte han estat l’elaboració de l’anàlisi de l’impacte del distintiu de la venda de proximitat; la creació d’una oferta formativa per a iniciar-se en la venda de proximitat, assessoraments personalitzats, jornades, grups de treball i intercanvis de coneixements. També s’ha elaborat material promocional per al públic en general com el “Decàleg de la Venda de Proximitat”, que dona deu raons per buscar i comprar productes amb el segell de venda de proximitat, i la “Guia de restaurants de proximitat” i “Guia d’ús del segell Venda de proximitat”, així com la càpsula audiovisual en format 360º per a ser projectada mitjançant la Cúpula Gustum i adreçada a l’etapa escolar.

Actualment, hi ha més de 2.700 productors adherits al segell de Venda de proximitat a Catalunya, un 26% dels quals són operadors ecològics. Les iniciatives desenvolupades en el marc del projecte Tr3s Local encaixen perfectament en el nou Pla Estratègic de l’Alimentació de Catalunya (PEAC), que preveu impulsar la venda de proximitat i les seves xarxes de distribució.  

El projecte ha estat cofinançat pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) a través del Programa Interreg V-A Espanya-França-Andorra (POCTEFA 2014-2020), que té per objectiu reforçar la integració econòmica i social de la zona fronterera Espanya-França-Andorra.

Es pot veure un resum dels resultats del projecte Interreg POCTEFA Tr3s Local en aquest vídeo:

https://gencat-my.sharepoint.com/:v:/g/personal/anna_corney_gencat_cat/EVz-FN7h2UpPpq5sIGNon9EBzl74Jx80VLY1tUhita_Drw?e=LhWgsO

Font: DARP

AJUTS | 08/04/2021  Ruralcat

La FCRI crea el repositori en línia Compàs Emprèn amb tots els recursos sobre ajuts i inversió per a l’emprenedoria

Des de la Xarxa-i.cat de RuralCat es pot accedir de forma directa al repositori i també al Mapa de la Recerca en Ciències Agroalimentàries i la seva infografia (2017-2019).

Compàs Emprèn

El repositori inclou més de 200 oportunitats de finançament i inversió

La Xarxa-i.cat ha incorporat accessos directes a la nova plataforma Compàs Emprèn, un repositori en línia creat per la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRI) per donar suport a l’emprenedoria científica i tecnològica, que contribueix a enfortir l’ecosistema de recerca i innovació del nostre país.

El projecte, que compta amb la col·laboració de les nou universitats catalanes que formen part de la Xarxa d’Emprenedoria Universitària (XEU) i el suport d’IberCaja, consisteix en un repositori consultable en línia i de lliure accés que reuneix de forma àgil i senzilla tota aquella informació que permet impulsar els projectes emprenedors. Compàs Emprèn s’adreça tant als mateixos emprenedors com a tots els agents de l'àmbit de la recerca i la innovació que treballen i impulsen l'emprenedoria dels i de les estudiants i titulats universitaris, siguin graduats, màsters o doctorands.

El repositori, en continua actualització, inclou més de 200 oportunitats de finançament i inversió a través de convocatòries competitives d’ajuts, reptes i inversió i préstecs a nivell europeu, estatal i català, i també està obert a les empreses i entitats que tinguin convocatòries, programes o reptes competitius que requereixin talent i innovació, i desitgin donar-li la màxima difusió.

Des de la Xarxa-i.cat també es pot accedir al Mapa de la Recerca en Ciències Agroalimentàries a Catalunya 2017-2019, un informe elaborat per la FCRI, a petició del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, que conté els indicadors d’anàlisi de la producció bibliogràfica al sector agroalimentari duta a terme a Catalunya entre els anys 2017 i 2019. L’informe inclou comparacions amb altres territoris, l’anàlisi territorial, sectorial, institucional i per camps de recerca a Catalunya, així com la col·laboració internacional a Catalunya i entre comunitats autònomes. Cal destacar que el sector agroalimentari representa el 19,2% del total de producció científica a Catalunya, generant 9.510 documents de ciències agroalimentàries des del 2017 al 2019, dels quals 606 són de ciència i tecnologia alimentària, 249 relacionats amb l’agricultura, lactis i ciència animal, 203 especialitzats en silvicultura i 158 sobre pesca.

Aquest estudi confirma que la recerca en ciències agroalimentàries a Catalunya és molt activa, que la mitjana de les seves publicacions obtenen l’impacte superior a la mitjana de referència mundial, i que assoleix fites destacables d’excel·lència, amb elevades taxes de col·laboració internacional.

Font: FCRI

TRANSFERÈNCIA TECNOLÒGICA | 07/04/2021  Ruralcat

El proper 14 d’abril es celebrarà la jornada ‘Cafè amb la recerca’ dedicada a l’alimentació de precisió

En aquesta jornada s’abordarà com les ciències òmiques estan revolucionant el món agroalimentari juntament amb la indústria 4.0, tot creant valor en productes saludables per a consumidors informats, digitals i conscients de la relació entre nutrició i salut.

programa Cafè amb la Recerca “Alimentació de precisió”

En aquesta jornada s’abordarà com les ciències òmiques estan revolucionant el món agroalimentari

El proper 14 d’abril a les 12.30h tindrà lloc la jornada en línia en el marc del programa Cafè amb la Recerca Alimentació de precisió sobre l’aplicació de les ciències òmiques en empreses agroalimentàries.

Aquest Cafè està impulsat per la FCRI Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRI) i el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP) amb el suport del Centre Tecnològic de Catalunya (Eurecat), i compta amb la col·laboració del COS i de Grup Carinsa. En aquesta jornada s’abordarà com les ciències òmiques estan revolucionant el món agroalimentari juntament amb la indústria 4.0, tot creant valor en productes saludables per a consumidors informats, digitals i conscients de la relació entre nutrició i salut.

Cada cop més, la col·laboració de la recerca i la indústria alimentària esdevindrà fonamental per desenvolupar nous ingredients i aliments d’acord a les preferències i el benestar dels consumidors. Les ciències òmiques permeten dissenyar una nutrició a mida de les necessitats dietètiques i metabòliques de segments o grups de població, i permeten alhora caracteritzar ingredients i extractes, prevenir el frau, vetllar per la seguretat alimentària i moltes altres aplicacions.

El Centre de Ciències Òmiques (COS) és una Infraestructura Científica i Tècnica Singular gestionada per Eurecat que disposa d’eines i tecnologies punteres en els camps de la metabolòmica, la proteòmica, la transcriptòmica i la genòmica. En el marc de projectes com la Red Tecnomifood, Metrofood o Preventomics, Eurecat duu a terme activitats d’R+D+I amb empreses i centres de coneixement en els diferents àmbits de la nutrició i salut, des del suport en el disseny de productes saludables i funcionals fins a l’anàlisi i integració de les dades obtingudes per validar-ne científicament els efectes sobre la salut de manera robusta.

Aquest webinar forma part dels “Cafès amb la Recerca” de l'FCRI, un conjunt de trobades entre empreses i acadèmia. Els Cafès tenen per objectiu connectar el sistema de recerca català amb el teixit empresarial, fomentar la recerca col·laborativa com a motor d’innovació, i apropar els agents públics i els privats dins la Societat del Coneixement.

Font: DARP

Especials