Tota l'actualitat relacionada amb el món de l’alimentació i la indústria agroalimentària

INDÚSTRIA AGROALIMENTÀRIA | 03/03/2021  Ruralcat

Nou cartell de l’Acord del CBPC per promocionar el consum de pomes i peres

L’objectiu d’aquestes campanyes és la d’informar al consumidor i posar en valor les qualitats d’aquests productes autòctons i de temporada, i promoure’n la seva millor percepció i el seu consum.

Pomes

Les entitats signants de l’Acord del Codi de Bones Pràctiques Comercials al llarg de la Cadena Alimentària a Catalunya (CBPC) han iniciat una nova campanya per a la promoció de pomes i peres.

El cartell de pomes i peres informa de les propietats d’aquestes fruites, riques en vitamines i minerals, que els donen propietats antioxidants i vitalitzants. Són fruites amb una gran aportació de fibra que ajuden al bon funcionament de l’aparell digestiu.

L’objectiu d’aquestes campanyes és la d’informar al consumidor i posar en valor les qualitats d’aquests productes autòctons i de temporada, i promoure’n la seva millor percepció i el seu consum.

L’Acord del CBPC va néixer el 29 de juliol de 2011. Es tracta d’una iniciativa de la qual el Departament n’és el precursor i en coordina les reunions. És d’adhesió voluntària i hi participen tots els agents de la cadena alimentària: producció, indústria, i distribució agroalimentària. Entre els seus objectius hi ha el de la millora de les relacions entre els diferents tipus d’operadors al llarg de tota la cadena de valor. També vol millorar la informació que reben els consumidors, la traçabilitat, i valorar els productes agroalimentaris de qualitat, d’una major seguretat alimentària, més sostenibles i més respectuosos amb el medi ambient i el benestar animal.

Al web del DARP es pot trobar informació del CBPC, i també dels diferents cartells de productes de temporada publicats pel CBPC.

Font: DARP

AJUTS | 21/05/2020  Ruralcat

El DARP destinarà 4 milions d’euros per ajudar els productors amb problemes de comercialització derivats de la crisi del Covid-19

Des del 20 de maig ja es pot començar la donació al Banc dels Aliments dels productes subjectes a aquest ajut.

Hort

Les ajudes seran, com a màxim, de 4.000 a 10.000 euros per productor segons el tipus de producte

Arran de la crisi sanitària la Covid19 i la declaració de l’Estat d’Alarma, molts  productors de productes peribles, verdures fresques, fruita, productes càrnics i làctics, ous i altres productes com l‘oli i la mel han perdut els canals de comercialització lligats a la restauració i el turisme.

D’altra banda, la crisi econòmica ha derivat també en una crisi social que els sectors més dèbils de la societat, en especial els col·lectius en perill d’exclusió social, estant patint per la manca de recursos deguts a l’aturada de l’activitat econòmica.

El DARP ha creat una ajuda  de 4 milions d’euros destinada a donar suport econòmic als  productors afectats, i al mateix temps, ajudar als sectors socials més castigats per la crisis econòmica i social. Aquest ajut s’engloba en el Marc Temporal per a ajudar als Estats Membres a seguir donant suport a l’economia en el context del brot de la COVID-19 i la Decisió de la Comissió Europea per la qual s’aproven les ajudes d’Estat, C(2020) 1863 final, per donar suport a l’economia durant la crisis de la Covid19.

Els requisits per a poder demanar l’ajut són ser productors/es han presentat la DUN, cooperatives o societats agràries de transformació de fruita, verdura i hortalisses fresques, de carn de boví, oví-cabrum, conill o pollastre, d’ous, de llet i productes làctics frescos, de mel, oli d’oliva verge, melmelades o cremes vegetals o productes elaborats del porc. També, cal tenir la condició de microempresa o pime i haver tingut un decreixement de la facturació i una disminució en el canal de venda habitual de com a mínim el 30 % durant alguns dels mesos d’abril, maig i juny d’enguany o del 50% en el cas d’entitats sense ànim de lucre.

Les ajudes seran, com a màxim, de 4.000€ a 10.000€ per productor, segons el tipus de producte, o 30.000€ a 75.000€ per a agrupacions de productors amb un percentatge d’ajuda del 85% del valor del producte no venut. En cas de productes amb certificació DOP o IGP, o amb el segell de venda de proximitat, de producció ecològica, producció integrada, Artesania Alimentaria o Marca Q, l’import pot arribar al 95%. El valor del productes estarà basat en la mitja dels preus de maig i juny dels darrers 3 anys, i sortiran publicats en l’ordre i les troben a les instruccions que trobeu adjuntes en aquest apartat.

Els productes objecte d’aquest ajuda seran lliurats per part dels productors a la Fundació Banc dels Aliments, qui ho distribuirà a les entitats socials necessitades. Els lliuraments dels productes es podran fer abans que l’ordre s’hagi publicat, des del 20 de maig i fins al 20 de juliol, a les quatre delegacions que té el Banc dels Aliments.

Abans de qualsevol lliurament de productes vegetals, ous, llet, làctics, mel, melmelada, cremes vegetals i elaborats de porc, caldrà contactar amb la delegació del Banc d’Aliments destinatària, per tal d’acordar les condicions del lliurament. Aquests productes es portaran directament en format apte per ser distribuïts. Per les carns s’ha establert un conveni entre el Banc dels Aliments i les entitats representatives dels sector de la industria de la carn (FECIC, ANAFRIC) perquè aquestes facilitin l’arribada de la carn en el format més apte per ser distribuït pel Banc dels Aliments.

Els productors conservaran els albarans de lliurament per als productes que es donen directament al BA, i pels productes carnis, els documents sanitaris de transport cap a l’escorxador i el document amb els pesos dels animals que lliura l’escorxador al ramader, els quals s’hauran de presentar per a la justificació de l’ajut.

Una vegada es publiqui l’ordre d’ajuts, els productors podran presentar la sol·licitud d’ajut i la justificació de l’ajut a la vegada i de forma telemàtica a través del tramitador d’ajuts i subvencions de la Generalitat, (TAIS). El termini per a presentar les sol·licituds serà de 15 dies a partir de la publicació de la convocatòria, i les sol·licituds seran ateses per ordre cronològic, fins a l’exhauriment del pressupost.

La finalització del pressupost s’anunciarà mitjançant una nota de premsa publicada en aquesta web.

Per  a més informació o per qualsevol dubte relacionat amb aquest ajut podeu contactar amb: ajutperibles.agricultura@gencat.cat.

Font: DARP 

INDÚSTRIA AGROALIMENTÀRIA | 19/05/2020  Ruralcat

La superfície de producció ecològica catalana creix prop d’un 9% el 2019

L’informe anual 2019 del Consell Català de la Producció Agrària Ecològica (CCPAE) confirma el creixement de la Catalunya ecològica, amb un augment del 7,5% dels operadors .

Tomàquets ecològics

L’any 2019 es va tancar amb el registre de 4.148 operadors ecològics

El Consell Català de la Producció Agrària Ecològica (CCPAE) ha publicat l’Informe sobre la producció agrària ecològica a Catalunya 2019, que reflecteix un notable creixement respecte l’any anterior.

En relació amb els operadors, l’informe indica que l’any 2019 es va tancar amb el registre de 4.148 operadors ecològics (+7,49%). Destaca l’augment de comercialitzadors, en un 27,29%. Els productors dedicats a la producció vegetal han crescut un 5,46%, i els productors ramaders, un 5,51%. Per la seva banda, els elaboradors han pujat un 9,41%, i els importadors, un 10,91%. Per províncies, Barcelona lidera la taula amb 1.638 operadors, Lleida és segona amb 1.019, seguida de Tarragona amb 1.003, i Girona amb 488. 

Pel que fa a la superfície de producció ecològica, l'any 2019 s’ha arribat a les 229.609 hectàrees, amb un increment anual del 8,91%. Lleida és la que més ha crescut en superfície inscrita en termes absoluts, fins a arribar a les 117.537 hectàrees, i Barcelona en percentatge, un 8,68%. Cal destacar els creixements de cultius com els fruiters (1.503 ha, +12,8%), la vinya (18.632 ha, +11,7%) o els cereals (8.286 ha, +11,06%).

Pel que fa la ramaderia ecològica, l’any 2019 s’ha tancat amb 971 explotacions (+4,75%). El vaquí de carn continua sent l’orientació ramadera més implantada amb 500 explotacions (+6,38%).

Sobre les activitats agroindustrials, l’any 2019 Catalunya ha arribat a les 2.264 activitats agroalimentàries, que continuen creixent de manera important (+12,47%), en la línia sostinguda dels darrers anys.

Destaquen, en primer lloc, la comercialització i/o distribució, amb 475 activitats (20,98% del total, +16,71%); en segon lloc, l’elaboració i/o embotellament de vins, caves i escumosos, amb 273 activitats (12,06% del total, +13,28%); en tercer lloc, l’emmagatzematge (240 activitats, 10,6% del total, +23,71% d’augment).

El creixement de facturacions del sector ecològic català del darrer exercici econòmic comptabilitzat (2018) va ser del 19,28%, fins a arribar als 697,52 milions d’euros de volum facturat. Els subsectors més importants en volum de negoci són, en primer lloc, la comercialització i distribució, amb 163,27 milions d’euros; en segon lloc, el vitivinícola (134,66 milions d'euros), i, en tercer lloc, la producció i transformació hortofructícola (111,10 milions d'euros).

La destinació majoritària dels productes ecològics obtinguts a Catalunya continua sent el consum intern amb 253,34 milions d’euros (41,61% del total).

Consulta l’Informe sobre la producció agrària ecològica a Catalunya 2019 i l’Annex: recull de taules i gràfics 2000-2019 per subsectors i províncies.

Font: DARP

 

AJUTS | 15/05/2020  Ruralcat

Es convoquen els ajuts destinats a incentivar la recerca aplicada en matèria de producció agroalimentària ecològica corresponents a 2020

Els ajuts tenen com a objectiu contribuir a la generació del coneixement necessari per desenvolupar tècniques de producció agroalimentària ecològica, d'acord amb el Reglament (CE) 834/2007, que afavoreixin la reconversió i aportin garanties als operadors que duen a terme aquest tipus de produccions a Catalunya.

Recerca i innovació agroalimentària

Els ajuts volen ajudar a desenvolupar tècniques de producció agroalimentària ecològica

El DARP ha convocat els ajuts destinats a incentivar la recerca aplicada en matèria de producció agroalimentària ecològica corresponents a l'any 2020. Uns ajuts que volen ajudar a desenvolupar tècniques de producció agroalimentària ecològica amb garanties per als operadors.

Els ajuts, per un import de 150.000 euros, tenen caràcter de crèdit pluriennal, per un import màxim de 120.000 euros per al 2020, i de de 30.000 euros per al 2021.

El termini de presentació de sol·licituds és d'un mes a comptar de l'endemà de la pèrdua de vigència del Reial decret 463/2020, de 14 de març, pel qual es declara l'estat d'alarma per a la gestió de la crisi sanitària ocasionada per la COVID-19, o les seves pròrrogues.

Els ajuts concedits es faran públics en la seu electrònica de la Generalitat de Catalunya, http://seu.gencat.cat i al web http://agricultura.gencat.cat/beneficiarisajuts, fent ús dels mitjans electrònics establerts.

Font: RuralCat

Informació relacionada

INDÚSTRIA AGROALIMENTÀRIA | 15/05/2020  Ruralcat

El laboratori Agroalimentari participa en el “13th European Pesticide Workshop - EPRW” amb la presentació de dos pòsters

El Laboratori Agroalimentari ha participa en 13th European Pesticide Workshop, una cita d’àmbit internacional que és la trobada principal en què els especialistes en residus de plaguicides presenten i discuteixen els últimes avenços en l’àmbit de residus de plaguicides en aliments i begudes.

EPRW 2020

Cartell de l'EPRW 2020

En resposta a les circumstàncies excepcionals derivades de la crisis del COVID-19, el comitè organitzador ha implementat l’EPRW 2020 – AT HOME, una plataforma online on els participants comparteixen les seves aportacions amb la resta de la comunitat del 15 de maig a l’1 de juny.

El Laboratori Agroalimentari  ha presentat dos pòsters corresponents a dos dels mètodes recentment incorporats en el seu abast d’acreditació conforme als requeriments de la norma UNE-EN ISO/IEC 17025:2017:

Aquestes aportacions són significatives, tant per la seva dificultat tècnica com per donar resposta a requeriments normatius i contribuir a la millora del control oficial de fruites i productes destinats a l’alimentació animal.

La European Pesticide Workshop és una cita d’àmbit internacional en què els especialistes en residus de plaguicides presenten i discuteixen els últimes avenços en l’àmbit de residus de plaguicides en aliments i begudes. 

Font: Laboratori Agroalimentari

 

Especials